Liefdevol stoppen met fopspeen of duim


Hey, super dat je de stap hebt genomen om aan gezonde mondgewoonten van je kindje te werken!  Een investering waar je kindje binnenkort de vruchten van zal plukken!

Hoe is deze cursus opgebouwd?

Mod. 1-3: Inzicht en motivatie
Wat kan maken dat de drang om te zuigen groter wordt? Wat kan de impact zijn van lang troostzuigen? Hoe bepaal je of het nodig is om in te grijpen en als je start, hoe snel ga je dan?

Mod. 4 - 5:  Concreet stappenplan
Kies hier de module die bij de leeftijd van je kindje hoort.

Mod. 6-9:  Handvatten bij specifieke situaties
Hoe kan je omgaan met frustratiemomenten en huilbuien, welke verbindende spelletjes helpen je kind om spanning los te laten en welke hulpmiddelen kan je inzetten?  

Weinig tijd maar snel aan de slag?

In de QUICKSTART module krijg je een korte samenvatting van het stappenplan.


INHOUD 

1. De behoefte om te zuigen
Waarom is zuigen zo belangrijk voor een kind? Hoe evolueert het zuigen van reflexmatig naar bewust? Wanneer dooft de zuigreflex uit? Hoe kan het komen dat sommige kindjes erin lijken te 'blijven hangen' of een enorme drang hebben om te zuigen/dingen in de mond te steken?

2. De mogelijke impact van lang troostzuigen
Wat zijn mogelijke risico's als je kindje lang blijft zuigen op z'n fopspeen of duim? We bekijken de mogelijke de impact op het mondgebied, de slaap en de emoties. 
Ook bekijken we hoe je kan bepalen vanaf wanneer het nodig kan zijn om hierop in te grijpen.

3. Hoe pak je dit aan?
Als je dan de stap zet om aan de mondgewoonten te werken, ga je dan stap voor stap of is de 'cold turkey'- aanpak beter? We bekijken de voor-en nadelen in verschillende situaties.

4. Stappenplan bij beginnende zuiggewoonten
Hoe kan je de fopspeen afbouwen tussen 3 en 6 maanden?
Wat kan je doen als je kindje z'n duim begint te pakken?   

5. Stappenplan bij langer aanwezige zuiggewoonten
Hoe help je je oudere baby, peuter of kleuter om zonder fopspeen of duim te kunnen? Hoe bereid je je kindje voor? Wat kan de onderliggende nood zijn en hoe kan je deze invullen? 

6. Omgaan met traantjes & stressvolle situaties
Wat als je kind hartverscheurend huilt als het niet mag zuigen? Hoe kan je reageren en welke technieken kunnen je kindje ondersteunen? Welke oefeningen helpen je kind doorheen lastige momenten? Met kinderyoga-docente en hartcoherentietherapeute Katrien de Smet.

7. Verbindend spel rond zuigen
Hoe kan je met verbindend spel druk van de ketel halen als je kind veel spanning vasthoudt of wanneer er gevoelens als schaamte, frustratie of verdriet aanwezig zijn rond de zuiggewoonten? Met logopediste en Aware Parenting instructrice Nele Flamang.

8. Stimulatie van het mondgebied
Hoe kan je er in het dagelijks leven gezonde mondgewoonten op nahouden voor je kindje? We leren oefeningen en massage van het mondgebied om de zuigreflex te helpen integreren en de sensomotorische balans te herstellen.

9. Hulpmiddelen
Welke hulpmiddelen bestaan er om het mondgebied te stimuleren, de neusademhaling te bevorderen, het zuigen te beletten en hoe / wanneer kan je deze gebruiken? Met prelogopediste en OMFT-therapeute, Bregje Hoogmartens.

10. Wat te verwachten?
Als je aan de slag gaat met het stappenplan, wat valt dan binnen de normale verwachtingen?
En wat kan je doen als je kind het moeilijk blijft hebben?

QUICKSTART & FAQ

Geen tijd te verliezen en meteen aan de slag?
Je vindt hier een samenvatting van het stappenplan (per leeftijd) & antwoord op vaak gestelde vragen.


Heel veel succes! ðŸ˜˜
Anja

error: Deze content is beschermd