‘Biological Nurturing’ bij reflux of krampjes - Happybabycoach
maart 3, 2017

‘Biological Nurturing’ bij reflux of krampjes

Borstvoeding kan je in verschillende houdingen geven. Toch merk ik in de praktijk dat de meeste moeders automatisch de 'madonnahouding' aannemen als ze gaan voeden. Wat minder bekend is 'laid-back breastfeeding' of 'biological nurturing'. Met name baby's die kampen met krampjes of reflux kunnen deze manier van drinken erg comfortabel vinden.

More...

Primitieve voedingsreflexen

Een baby heeft aangeboren reflexen om zich te voeden. Als een gezonde pasgeboren baby na de geboorte op de buik van mama wordt gelegd, gaat hij -als de omstandigheden optimaal zijn - intuïtief en op eigen houtje op zoek naar de tepel. Als mama hem dan zachtjes ondersteunt onder de billetjes, kan hij zelf de tepel vinden. In deze positie wordt de baby uitgenodigd het hoofdje actief te heffen, waardoor hij automatisch het mondje wijd genoeg opent om correct te zuigen en te slikken.

Instinctief voeden

Het principe van 'biological nurturing' of 'laid-back breastfeeding' is berust op het feit dat moeder en baby een perfect paar vormen dat instinctief weet hoe het moet. Het gaat het hier dus niet zozeer over het 'juist positioneren' van de baby of het leren van een nieuwe vaardigheid maar eerder om het toelaten en ondersteunen van zijn natuurlijke impulsen.

Hoe begin je eraan?

Zet je zo comfortabel mogelijk in half-zit en leun achterover. Tracht je voor te stellen dat je in je luie zetel naar een film gaat kijken. Misschien vind je het fijn om een kussentje achter je rug, schouder, hoofd of arm te leggen.
Leg je kindje op zijn buikje op jouw buik, het hoofdje ter hoogte van je borst en de voetjes naar beneden. Je kan je kindje op je benen laten steunen. Laat je baby ontspannen tegen je aan hangen en wacht geduldig af tot hij zelf initiatief neemt.
Tracht zelf enkel te begeleiden en ondersteunen waar nodig. Borstvoeding 'lazy-style', zeg maar.

Lazy-style

afb. Bruce Blaus

Er zijn verschillende varianten mogelijk: als je zelf horizontaler ligt, kan je baby ook in andere richtingen liggen met de beentjes dwars over je lichaam, of zittend op zijn knietjes tussen je arm en je romp, zodat hij toch meer rechtop zit.

Lazy-style

afb. Bruce Blaus

Voordelen voor de baby

 • Ontwikkeling: je baby wordt uitgedaagd zijn aangeboren mogelijkheden om zichzelf te voeden te blijven oefenen.
 • Voorkomen van krampjes: bij een felle toeschietreflex kan je baby soms niet volgen met slikken en hierdoor teveel lucht binnenkrijgen. Hoe horizontaler je zelf ligt, hoe meer melktoestroom tegen de zwaartekracht ingaat waardoor je baby rustiger kan drinken.
 • Goede positie bij reflux: wanneer je baby slikt tijdens het drinken, ontspant reflexmatig de slokdarm-maagovergang. Als je baby dan horizontaal ligt (zoals bij de madonna-houding), kan de melk -al dan niet met zuur vermengd- veel makkelijker vanuit de maag terug de slokdarm in vloeien. Zit je baby meer rechtop, dan blijft de melk beter in de maag.
 • Autonomie en controle: je baby kan zich perfect aanpassen en heeft controle over de voeding:
  • je baby zal automatisch correcter aanhappen
  • hij kan zelf bepalen wanneer hij zich afduwt van de borst
  • je bent minder geneigd het hoofdje naar je borst te trekken, wat je in de madonna-houding toch soms onbewust doet.
  • je baby kan tijdens de voeding de borst masseren om de toestroom te bevorderen als deze trager gaat.

Voordelen voor jezelf

 • Ontspannen, relaxte houding
  • Doordat je baby wordt ondersteund door jouw lichaam, heb je niet het hele gewicht van je baby op de arm te dragen.
  • Bij pijn na een knip of inscheuring van het perineum, heb je in deze positie minder druk op je bekkenbodem. Na een keizersnede kan je je kindje dwars leggen, zodat het niet op de wonde ligt.
 • Doordat je je armen minimaal nodig hebt in deze houding, heb je zelfs je handen nog vrij als bijvoorbeeld je ouder kindje iets komt vragen.
 • Je hebt weinig hulp van buitenaf nodig.
 • De ervaring leert dat er bij deze intuïtieve vorm van voeden minder vaak borstvoedingsproblemen optreden, zoals kloofjes of borstontstekingen.

In dit filmpje zie je hoe een moeder in laid-back position haar kindje met minimale hulp laat drinken.

Het lukt niet!

Hoewel het een erg natuurlijke manier is om te voeden, zijn we het soms een beetje verleerd naar de natuur te luisteren. Wees geduldig en gun je baby de tijd om je tepel goed te vinden.  Het vraagt voor zo'n kleintje best wat inspanning om correct te drinken en als hij moe is, wil het soms niet goed lukken. Na een goed dutje lukt het vaak beter.  Als je je wat onzeker voelt, kan het kan fijn zijn een lactatiekundige te vragen om even mee te kijken en je hierin te laten begeleiden.

Als voedingen steeds moeizaam gaan

Blijft je baby het erg moeilijk hebben met goed drinken en lukt het hem in deze houding ook niet zijn hoofdje goed te heffen, correct aan te happen of goed te zuigen/slikken?  Ga dan zeker eens langs bij een baby-osteopaat.  Heel vaak is dit te wijten aan een functionele verstoring in het lichaam, zoals een bewegingsverlies van het nekje, de schedelbotjes, het tongbeen, de halsregio, de sleutelbeentjes of het borstbeen. Hoewel het sowieso voor elke baby goed is na de geboorte een osteopatische check-up te krijgen, zijn drinkmoeilijkheden wel een erg duidelijke indicatie voor osteopathie. D.m.v. zachte manuele technieken kan de osteopaat zo'n functionele verstoring zeer goed behandelen.  In sommige gevallen kan dit een wereld van verschil betekenen voor het goed slagen van de borstvoeding.  

Nood aan concrete tips & handvatten om je baby, peuter of kleuter beter te begrijpen?

Online cursus (0-4m)

Dé "baby-handleiding" die je een hoop zoekwerk zal besparen, boordevol inzicht in je baby en alle belangrijke 'baby-basics' die elke ouder van bij de start zou moeten kennen. Een cursus die warm wordt aanbevolen door artsen, vroedvrouwen & osteopaten.

Online cursus (4m - 4 j)

Online cursus
(4m - 4 j)

Hoe kan je werken aan een betere en minder afhankelijke slaap als je NIET houdt van strenge slaaptraining en cry-it-out/controlled cry-methodes?  Video-cursus voor ouders van kindjes van 4 maanden tot 4 jaar, die op zoek zijn naar milde handvatten om hun kindje te helpen slapen, vanuit verbinding.

Happy Baby Happy Mama

Elke donderdag om 10u kan je in Oostmalle lessen volgen (samen met je baby), boordevol interessante informatie & tips, gegeven door Anja Caers (baby-osteopate) & Leen Leysen (doula) Lees HIER meer over deze 8-lessenreeks.

Anja Caers

Als osteopate begeleid ik ruim 20 jaar moeders en baby's bij kleine en grotere baby-probleempjes zoals slaapproblemen, spijsverteringsproblemen (reflux, darmkrampjes, borst/fles-voedingsproblemen, overgevoeligheden & allergieën) onrust en huilgedrag. Daarnaast ben ik sinds 2006 docente aan de opleiding "Osteopathie bij baby's & kinderen' bij Panta Rhei, Nederland. Samen met mijn man, Patrick heb ik 3 dochters.

Click Here to Leave a Comment Below

Als je baby niet op z’n buikje wil - Happybabycoach - december 10, 2018 Reply

[…] het wordt voor je baby. Als je borstvoeding geeft, is het zeker goed om je te oefenen in biological nurturing. Zo krijgt je baby vanzelf meer […]

Leave a Reply: