Dragen en gedragen worden - Happybabycoach
november 11, 2016

Dragen en gedragen worden

Dragen en gedragen worden

Een baby wordt graag gedragen. Dragen biedt veiligheid en geborgenheid, kan helpen om de groei te stimuleren en is eigenlijk helemaal niet zo gek! Wil je weten waarom niet?

More...

Het oerinstinct

Een baby wordt geboren met een oerinstinct. Wij hebben allemaal dit oerinstinct gehad en hebben geleerd om dit ietwat te negeren. Een baby niet. In de oertijd was een baby die alleen was, een prooi voor de roofdieren.

Een baby die alleen is, kan zich hierdoor 'verstoten' en onbeschermd voelen. Hij weet niet dat hij in onze omgeving veilig is als mama en papa eventjes niet in zicht zijn. Die veilige geborgenheid is een basisbehoefte. Een baby zal er dan ook alles aan doen om deze basisbehoefte vervuld te krijgen. Vooral om te gaan slapen is het belangrijk dat hij/zij zich veilig en geborgen voelt.

Daarnaast waren de mensen vroeger jagers en moesten ze hun baby's dragen. Net zoals de apen is er een tijd geweest dat ook de mensen behaard waren en dat de baby's zich gingen vastklampen aan hun verzorger. Ze nemen van nature de M-houding aan (de knietjes opgetrokken zoals een kikkertje).
Zo past een baby bijvoorbeeld heel goed op de heup van de moeder. De moeder kon zich vrij rondbewegen, de baby klampte zich vast met de handen en de knietjes en kon zo de wereld mee verkennen.


Dit wetende is het eigenlijk heel logisch dat een baby vanaf dag 1 veel wordt gedragen en dat de heup de ideale plek is.

Soorten zoogdieren

De wereld van de zoogdieren kan onderverdeeld worden in verschillende groepen. De mens, een zoogdier, behoort dus tot één van die groepen.

Groep 1: De Vluchters (paarden, koeien,...)

Paard


Deze zoogdieren staan na de geboorte onmiddellijk op hun benen en volgen hun ouders mee de wereld in. Alles is hierop voorzien: ze zijn anders ontwikkeld dan de mensenbaby's, de moedermelk is anders samengesteld en ze leven anders. Een pas geboren dier dat niet onmiddellijk rechtstaat is een prooi en heeft weinig overlevingskansen.

Groep 2: De Verstoppers (katten, konijnen,...)

In deze groep zitten de dieren die een nest maken. Eens de baby's geboren zijn en de moeder gaat op zoek naar eten, weten de kleintjes instinctief dat ze geen lawaai mogen maken zolang de moeder weg is. Als ze toch lawaai maken als hun moeder nog niet terug is, dan zijn ze immers een prooi.

katten

​Ook hier is de moedermelk anders dan bij de vorige groep. Lang dacht men dat de mens tot deze groep behoorde. Van daaruit is dan ook het idee ontstaan om de mensenbaby's zo snel mogelijk in hun eigen kamer te leggen en ze maar te laten huilen.

Groep 3: De Dragers (apen, kangoeroes,...)

apen

Uiteindelijk is men gaan inzien dat de mens tot deze groep behoort. De baby's die geboren worden zijn nog niet helemaal ontwikkeld en kunnen dus niet alleen overleven. Ze klampen zich vast aan hun ouders om gedragen te worden om zo de hersengroei te stimuleren.

​Ook hier is de moedermelk weer anders dan bij de overige 2 groepen. Als een baby alleen is, voelt hij zich bedreigd en gaat hij lawaai maken. Hierdoor heeft hij weinig overlevingskansen alleen.

De wondere draagwereld...

Je merkt het. Er valt veel te vertellen over het dragen van je kleintje.
Het is een wondere wereld, waarover ik je graag nog véél meer vertel.
Hou de blogs hier dus maar in de gaten!

Alvast veel draagplezier!

​Sien Willemse

Sien Willemse

Hoi, ik ben Sien Willemse.
Als draagconsulente ben ik hoofdzakelijk bezig met kinderen en hoe je ze wel of niet kan dragen. Er zijn vele mama's, dus ook vele opvoedingsmethoden, als mama doe je gewoon je best, wat je ook kiest! Het is een weg vol vallen en opstaan, vol vragen en twijfels, maar ook vol liefde en knuffels. Gaandeweg heb ik zoveel tips opgepikt die ik liever voor de geboorte van mijn zoontje had geweten, dat ik ze jullie ook graag wil meegeven.

​Net mama? Nood aan concrete tips & handvaten?

Dan is Happy Baby Wijzer een absolute aanrader!
Deze online zelfhulpgids voor kersverse mama's boordevol tips zal jou een hoop zoekwerk besparen!
​Dit programma is ontwikkeld door Anja Caers, osteopate met ruim 20 jaar ervaring in het werken met baby's.

  • ​Leer je baby's signalen begrijpen 
  • ​Dit kan jij doen bij ongemakjes als reflux, krampjes, huilbuien, slaapproblemen, onrust,...
  • ​Zo help je je baby naar een gezond ritme, zodat hij lekker in z'n velletje zit !

Anja Caers

Als osteopate begeleid ik ruim 20 jaar moeders en baby's bij kleine en grotere baby-probleempjes zoals slaapproblemen, spijsverteringsproblemen (reflux, darmkrampjes, borst/fles-voedingsproblemen, overgevoeligheden & allergieën) onrust en huilgedrag. Daarnaast ben ik sinds 2006 docente aan de opleiding "Osteopathie bij baby's & kinderen' bij Panta Rhei, Nederland. Samen met mijn man, Patrick heb ik 3 dochters.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: