september 17, 2024

Anja Caers

Als je kindje eenmaal begint te stappen, is het tijd om na te denken over het kopen van de eerste schoentjes. Maar wat zijn eigenlijk de beste schoenen voor een kindje dat net leert lopen? De keuze kan overweldigend zijn, vooral met alle opties en adviezen die je hoort. In deze blog geef ik je praktische tips over waar je op moet letten bij het kiezen van de eerste schoentjes, en waarom minimalistische schoenen steeds populairder worden.


Waar moet je op letten bij de eerste schoentjes?

De eerste schoentjes hebben niet alleen de functie om er schattig uit te zien, maar spelen een belangrijke rol in de natuurlijke ontwikkeling van de voetjes. Hier zijn de belangrijkste punten om op te letten:

  • Flexibele zolen: De voetjes moeten zich vrij kunnen buigen en bewegen, zodat de spieren in de voet zich blijven ontwikkelen. Stijve zolen beperken de natuurlijke beweging en belemmeren de sensorische input, wat ten nadele zal zijn van het lichaamsgevoel en het evenwicht van je kindje.
  • Voldoende ruimte bij de tenen: De tenen van je kindje hebben ruimte nodig om te bewegen en te groeien. Een te strakke schoen kan de groei belemmeren en kan leiden tot ongemak of zelfs misvorming van de voet.
  • Goede pasvorm rond de hiel: De schoen moet goed om de hiel aansluiten, zodat het voetje niet schuift in de schoen.


Wat zijn de voordelen van minimalistische schoenen?

De voordelen van minimalistische schoenen zijn talrijk, vooral voor jonge kindjes die nog volop in ontwikkeling zijn:

  • Sterkere spieren: Doordat de voeten vrij kunnen bewegen, ontwikkelen de voet- en beenspieren zich op een natuurlijke manier.
  • Betere balans en coördinatie: Omdat de voetzolen erg gevoelig zijn, hebben flexibele zolen als voordeel dat je kindje de ondergrond nog kan voelen en met deze informatie zijn lichaam kan aansturen, wat bevorderlijk is voor het evenwicht, de coördinatie en het lichaamsbewustzijn.
  • Gezonde voetboogontwikkeling: In plaats van de voetboog te ondersteunen met een stevige zool, laat een minimalistische schoen de voet zelf het werk doen. Dit bevordert de natuurlijke ontwikkeling van de voetboog.


Wat zijn goede merken?

Er zijn intussen al best wat merken op de markt die voldoen aan de criteria van flexibiliteit, ruimte en een goede pasvorm. Ik deed een bevraging bij ouders en deze merken waren alvast het meest favoriet onder de minimalistische schoenen.

Bobux
Om de voetjes van de allerkleinsten warm te houden en te beschermen, zijn de Bobux sloefjes (met een superzachte zool) erg populair

  • in de kruipfase (soft sole)
  • wanneer ze zich beginnen rechttrekken (‘Xplorer’)
  • voor beginnende stappertjes ( ‘Step Up’)

Naturino
Naturino biedt schoenen met flexibele zolen en een goede pasvorm, ideaal voor kleine stappertjes die net beginnen te lopen.

Vivo Barefoot
Deze schoenen zijn specifiek ontworpen om de natuurlijke voetbeweging te ondersteunen. Ze hebben ook ultraflexibele zolen en veel ruimte voor de tenen.

Shoesme
Shoesme is een favoriet onder ouders vanwege hun zachte, flexibele schoenen voor peuters. Ze bieden veel ondersteuning aan de hiel zonder de natuurlijke beweging van de voet te beperken.

 



Conclusie

Het kiezen van de eerste schoentjes voor je kindje is een belangrijke stap in hun ontwikkeling. Zorg ervoor dat je schoenen kiest die flexibel zijn, voldoende ruimte bieden voor de groeiende voetjes en een goede pasvorm hebben rond de hiel. Overweeg ook minimalistische schoenen, die de natuurlijke voetontwikkeling ondersteunen en de bewegingen van blote voeten nabootsen. Zo help je je kindje om sterke, gezonde voetjes te ontwikkelen die hen de rest van hun leven ten goede zullen komen.

Verwante berichten
Vanaf wanneer moet mijn kindje schoentjes dragen?
Slaapproblemen na moeilijke geboorte
“Je reageert te snel op het huilen, zo leert je kindje nooit goed slapen!”
Het slaapritme van je baby
De relatie tussen voeding en slaap
Wanneer stop je best met het tutje/speentje?
Over mij

Als osteopate begeleid ik ruim 20 jaar moeders en baby's bij kleine en grotere baby-probleempjes zoals slaapproblemen, spijsverteringsproblemen (reflux, darmkrampjes, borst/fles-voedingsproblemen, overgevoeligheden & allergieën) onrust en huilgedrag.

Daarnaast ben ik sinds 2006 docente aan de opleiding "Osteopathie bij baby's & kinderen' bij Panta Rhei, Nederland.

Samen met mijn man, Patrick heb ik 3 dochters.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
error: Deze content is beschermd