​Huilbaby ?

​Hoeveel huilen is
eigenlijk 'normaal'? 

​H​EB IK EEN HUILBABY?

Huiluurtjes in kaart gebracht


​​De eerste levensmaanden van een baby kunnen wat huilen betreft behoorlijk pittig zijn. Toch hoeft veel huilen niet te betekenen dat er iets ernstigs met je baby aan de hand is. Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar het huilgedrag tijdens de eerste levensmaanden.
Bij het in kaart brengen van de huiluurtjes, stelde men doorgaans het volgende vast:

 • in de 1e week na de geboorte huilen de meeste baby's nog relatief weinig
 • vanaf de 2e week vermeerdert het aantal huiluurtjes plots. Veel baby's krijgen wat meer last van krampjes in deze periode.
 • rond 6 weken bereikt het huilen zijn piek (tot zelfs zo'n 2u 25'/dag).  
 • tegen de leeftijd van 3-4 maanden zien we het huilen duidelijk weer afnemen tot 1 uur per dag, meestal 's avonds...het bekende 'huiluurtje'.
 • Zo'n 1 op de 4 baby's heeft tijdens de eerste 3 maanden te kampen met de zogenaamde 'kolieken', een fenomeen van uit-het-niets-komende huilbuien waarbij hij ontroostbaar krijst, volledig verkrampt, een van pijn verwrongen gezichtje heeft en vuurrood aanloopt.
 • Toch blijkt uit onderzoek dat 95 % van de baby's die excessief huilen gewoon gezond zijn!


​Voor- en nadelen van zulke huilgrafieken

​De reden waarom ik je dit toon, is om je duidelijk te maken dat er niet per se iets ernstigs aan de hand hoeft te zijn als je baby de eerste maanden nog veel huilt.  Je bent duidelijk niet alleen!

​De keerzijde is dat er - ​net door deze wetenschap - vaak een passief afwachtende houding wordt aangenomen: 'Ach, het hoort erbij...hij groeit er echt wel uit!', waardoor de kans bestaat dat wordt voorbijgegaan aan de wezenlijke hulpvraag van je baby.
Volgens de grafiek mag 2,5 uur huilen voor je baby dan misschien wel normaal zijn...
maar wat als je baby met de goed ondersteuning ​wel veel lekkerder in z'n velletje zit en veel minder huilt?  
Het zou wel erg zonde zijn er gewoon van uit te gaan dat het erbij hoort!


​Het aantal uren zegt niet alles

Daarnaast speelt ook de interactie tussen jou en je baby en je draagkracht hierin een grote rol...door je sensitief en responsief op te stellen kan het zijn dat het aantal uren huilen van je baby beduidend minder is dan dat van een baby die alleen gelaten wordt tijdens het huilen, terwijl beide baby's misschien evenveel klachten hebben. Kijk daarom altijd naar het totale plaatje:

 • hoe intens huilt je baby? (hartverscheurend/ontroostbaar of eerder jengelig/troostbaar)
 • Wat vertelt ​​het moment van huilen, de manier van huilen en de lichaamstaal van je baby? (*)
 • Heeft je baby genoeg slaap ?
 • Komt je baby goed bij? (plassen & ontlasten gaan goed?)
 • Is zijn huidje zacht?

            (*) zie gratis video-cursus: 'Zoek uit waarom je baby huilt'.

Waar ligt de grens?

Hoe dan ook, als het gedrag van je baby niet oké voelt, luister altijd naar je moedergevoel en zoek professionele hulp (arts, osteopaat, vroedvrouw, ...). Zelfs als er niets ernstigs aan de hand is kan de juiste ondersteuning/behandeling vaak een wereld van verschil maken!