Mama worden - Happybabycoach
augustus 20, 2017

Mama worden

Mama worden

Bijna 6 maanden geleden werd ik mama van Kamiel. Hij kwam een beetje te vroeg maar was kerngezond en voor mij het mooiste kindje dat ooit geboren werd. Uren heb ik gekeken naar het schepseltje dat wij in het Leven hadden geroepen. 23 februari 2017 liet een diepe indruk na in mijn hart. Die dag werd ik 'officieel' een 'echte mama'.

More...

Mama worden... de weg ernaartoe

Nochtans gebeurde dat niet op één dag, zo voel ik dat. Ik ben als mama geboren en werd het doorheen mijn leven steeds meer en meer. De kiem droeg ik als kind al in me, in mijn spel met mijn poppen. Levensecht was dat voor mij en het voelde als een echte verantwoordelijkheid. Later werd dat babysitten en met hart en ziel zorgen voor de kleintjes die me werden toevertrouwd. Als jongvolwassene koos ik heel bewust om te werken met mensen die het moeilijk hebben, die op vele plaatsen worden 'uitgespuwd'. Ook dat versterkte mijn moederlijke zorg. Tijdens mijn groep zouden ze zich alvast 'thuis' voelen, dat nam ik me voor. Het zorgen voor iets wat nog in de 'knop' zit, loopt toch als een rode draad door mijn leven. Kleine kinderen, gewonde diertjes, mensen die verzwakt zijn,...

 

Eerst plusmama

Mijn man en ik hebben na een lange vriendschap heel bewust voor onze relatie gekozen. Ondanks onze diepe Liefde voor elkaar, was het geen pad dat over rozen ging. Ik was bijna 30, hij twintig jaar ouder. Hij zat in een moeilijke scheiding, ik was bijna 10 jaar een leven als single gewend. Ik was me heel goed bewust dat een relatie aangaan met deze man, ook betekende dat ik plusmama werd van een jongen Sebe en een meisje Nien van toen 13 en 9 jaar. Het moment dat we voor ons en ons gezin kozen, vond mijn moederhart een nog diepere bedding.

 

Naar best vermogen...

Ik beloofde trouw aan mijn grote Liefde en tijdens dezelfde viering beloofde ik naar best vermogen en met heel mijn hart voor Nien en Sebe te zorgen, zonder de plaats van hun mama te willen innemen. Toch vertrekt de liefde voor hen vanuit mijn moederhart. Ik aanvaard hen zoals ze zijn, voed hen op, leef mijn waarden voor en probeer ze alle kansen te geven om hun talenten te ontplooien. Het is echter een rol achter de coulissen, door weinig mensen gezien, maar voor mij daarom niet minder waardevol. 

"Plus-mama, een rol achter de coulissen,
maar daarom niet minder waardevol..."

 

Een nieuw kindje

Toen kwam het moment dat mijn man en ik voelden: er is nog plaats in ons leven en in ons hart, een nieuw kindje is welkom. Ik heb dat kindje vanaf de eerste dag als een geschenk gezien. Moederen is nu eenmaal een essentieel iets voor mij om me gelukkig te voelen. Ik kende een mooie zwangerschap. Ik kreeg een prachtige zoon. Ik ben echter blij met mijn eerdere ervaringen die me voorbereidden op het moederschap. Ons zoontje had het erg moeilijk. Reflux en bijkomende darmkrampen zorgden ervoor dat hij erg veel pijn leed.

 

Mama zijn... er zijn

Hoewel het door iedereen in de verf werd gezet dat ik nu een 'echte' mama was geworden, leerde ik dat mama-zijn zich voor mij vooral afspeelt achter de schermen en niet op de voorgrond. Het gaat om Kamiel zijn Leven en zijn weg. Het gaat om zijn dromen en zijn pijn. Zelfs de pijn van hem als baby, kan ik niet wegnemen, hoezeer ik ook heb gezocht naar oplossingen. Mama ben ik alleen, opnieuw vooral achter de coulissen, wanneer hij overstuur is en enkel wil vastgehouden worden. Of diep in de nacht wanneer de pijn de overhand nam en we samen rechtzittend probeerden te slapen. Of toen we toch verder gingen met de borstvoeding omdat we er beiden zo van genoten, ondanks het veelgehoorde advies om over te stappen op kunstvoeding. Kamiel is van mij afhankelijk om de hulp te krijgen die bij hem past, om de kansen te krijgen om zich te ontplooien. Ik groei met hem mee.

"Enkel in een warm nest
​krijgen kinderen sterke vleugels!"

 

Een moederhart groeit

Een moederhart groeit en vormt zich doorheen het leven, doorheen de ervaring. Het leert loslaten. Van dromen, idealen, de hoop om mensen waar je van houdt leed te kunnen besparen. Het leert er zijn, vasthouden, luisteren, mee huilen, begrijpen wat niemand anders snapt. Het leert dat dat voldoende is. Dat maakt of de mens waar je over moedert, zich in zijn hart gedragen, niet alleen voelt. Enkel in een warm nest krijgen kinderen sterke vleugels!

   

Annelies Landuyt,
mama van Kamiel en
plusmama van Nien en Sebe
Coach nieuw samengestelde gezinnen

Annelies Landuyt

​Net mama geworden?
Nood aan concrete tips & handvaten?


​H​APPY BABY WIJZER is een ​​unieke online zelfhulpgids doorheen de eerste ​periode ​met je baby, boordevol informatie over je baby's ontwikkeling, slaapjes en voedingen.
Met ​bruikbare tips bij ​probleempjes zoals krampjes, reflux, slaapproblemen of eetmoeilijkheden​. Kijk hier voor meer info.

​​Dit ​programma is ontwikkeld door 
Anja Caers, osteopate, vanuit haar ​20 jarige ervaring in het werken met baby's.

Anja Caers

Als osteopate begeleid ik ruim 20 jaar moeders en baby's bij kleine en grotere baby-probleempjes zoals slaapproblemen, spijsverteringsproblemen (reflux, darmkrampjes, borst/fles-voedingsproblemen, overgevoeligheden & allergieën) onrust en huilgedrag. Daarnaast ben ik sinds 2006 docente aan de opleiding "Osteopathie bij baby's & kinderen' bij Panta Rhei, Nederland. Samen met mijn man, Patrick heb ik 3 dochters.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: