december 6, 2022

Anja Caers

Jouw baby heeft een voorkeurshouding. Dat komt erg vaak voor bij jonge kindjes. Hoewel dit meestal niet om iets ernstigs gaat, is het toch belangrijk dit goed op te volgen. In dit blog vertel ik welke de meest voorkomende oorzaken en mogelijke gevolgen kunnen zijn.

More...


Heeft mijn baby een voorkeurshouding? Wat houdt dat juist in?

Jouw baby heeft een voorkeurshouding als je kindje vaak in eenzelfde positie ligt met het hoofdje naar 1 kant gedraaid of gekanteld. Soms kan deze houding worden doorbroken, soms lukt het eenvoudigweg niet om te kantelen of draaien naar de niet- voorkeurszijde.

Soms gaat het enkel om het hoofdje: het kindje draait naar 1 kant of knikt naar 1 schoudertje. Soms zie je het patroon doorzetten over de hele romp: je kindje ligt dan als een ‘banaantje’. Je baby kan ook neiging hebben zich te overstrekken, een plank of zelfs bruggetje te maken of te slapen met het hoofdje fel naar achter.

baby heeft een voorkeurshouding

Hoe ontstaat een voorkeurshouding bij je baby?

Functionele oorzaak

Dat je baby een voorkeurshouding heeft kan verschillende oorzaken hebben, maar in de meeste gevallen gaat het om een functioneel probleem.

Door een bewegingsverlies in het lichaam, meestal in de wervelkolom (hoge nek) of in de schoudergordel (vaak het sleutelbeentje) kan je kindje deze voorkeurshouding ontwikkelen.

Wanneer het gaat om een blokkade tussen de schedel en de 1e nekwervel, wordt dit ook wel eens het KISS-syndroom genoemd (Kopgewrichten Invloed bij Stoornissen in de Symmetrie) genoemd.

baby heeft een voorkeurshouding
Bewegingsverliezen kunnen opgetreden zijn

Voor de geboorte (vroege indaling, liggingsafwijkingen (dwars-, stuit-, aangezichtsligging,…) , meerlingzwangerschap, spanning in het ophangsysteem van de baarmoeder waardoor het kindje minder ruimte had,…)

Tijdens de geboorte (klem gezeten in het geboortekanaal, navelstrengomwikkeling, sterrenkijkerbevalling, vaccuum- of tangverlossing, meedrukken op de buik, stortbevalling, weeën die stilvielen, (spoed)keizersnede,…)

Na de geboorte kan dit patroon onbewust bekrachtigd worden door het kindje
altijd op dezelfde arm een flesje te geven, steeds op dezelfde manier dragen of in de draagdoek, het kindje steeds op dezelfde arm te troosten, blootstelling van visuele en auditieve prikkels aan voornamelijk 1 kant van de box of het wiegje,…

Ook niet geintegreerde reflexen kunnen een voorkeurshouding geven, zoals een dominantie asymmetrische nekreflex (ATNR) of Moro-reflex.

Structurele/ernstigere problemen

Uiteraard kunnen er ook ernstigere zaken aan de oorzaak liggen, zoals éénzijdige blind- of doofheid, een plexus brachialis-letsel, een sleutelbeenbreuk, een neurologische aandoening of een aangeboren misvorming. Gelukkig is dit slechts zelden het geval

Meestal gaat het om een functioneel probleem en kan je kindje met manuele behandelingen, oefeningen en poistioneringsadvies heel goed geholpen worden.

Weetje: voorkeurshoudingen worden meer vastgesteld bij eerstgeborenen en bij jongetjes.

Hoe weet je of je baby een voorkeurshouding heeft?

Observeer je kindje eens in verschillende houdingen: in ruglig, in buiklig, rechtop (> 6 weken), als het slaapt, als het speelt, als het drinkt,…
Je kan daarbij op volgende signalen letten:

Slapen

• Ligt je hoofdje meestal naar dezelfde kant gedraaid of gekanteld?
• Slaapt je kindje in een ‘dwanghouding’? (lichaam overstrekt of in een banaantje, schoudertjes verkrampt,…)


Rechtop/babydrager
Draait of knikt het hoofdje steeds naar 1 kant en is het moeilijk je kindje naar de andere kant uit te nodigen?
• Hangt je kindje steeds naar 1 kant gebogen?


Drinken
• Lukt drinken aan 1 kant minder goed of heeft je kind een voorkeursborst?


Aankleden
• Heeft je kindje meer last van 1 armpje of beentje bij het aankleden of bij het over het hoofd trekken van een truitje/t-shirt?

Ook overstrekken en al snel en vaak ‘op de beentjes willen staan’ zijn signalen die vaak in combinatie zien met een voorkeurshouding. Dit wijst meestal op een overactieve Tonische Labyrinthreflex of trunk extension.

Wat zijn mogelijke gevolgen als je baby een voorkeurshouding heeft?

✅ Houding en beweging

Last met bepaalde activiteiten: bijvoorbeeld enkel goed drinken aan 1 kant of in een bepaalde positie. Pijn bij bepaalde handelingen waardoor je je hierdoor gaat aanpassen als ouder (altijd eerst de ene arm door het truitje doen).

Atypische bewegingspatronen: enkel naar 1 kant rollen, asymmetrisch kruipen, billenschuiven, met 1 voetje naar buiten/binnen draaien,…

Overstrekken, vroeg op de beentjes staan

1-zijdige oriëntatie naar 1 lichaamshelft, waardoor 1 lichaamshelft veel beter gekend is en gebruikt wordt. Er is bijvoorbeeld al te snel een duidelijke handvoorkeur

Latere gevolgen: het lichaam gaat altijd op zoek naar symmetrie. Als je hoofd bijvoorbeeld knikt naar links, zal je geneigd zijn dit 'recht' te zetten door lager in de wervelkolom naar rechts te knikken om je ogen evenwijdig te houden met de horizon.
Zo kan een ideopatische scoliose ontstaan.

Deze constante compensatie van het lichaam vraagt niet alleen energie, maar geeft ook een verandering in sensorische imput in het zenuwstelsel. Vaak zijn sommige primaire reflexen niet goed geïntegreerd en zien we psychomotorische moeilijkheden, zoals houterige motoriek, moeite met coördinatie,  lateralisatieproblemen, problemen met het evenwicht, met de fijne motoriek, enz.

✅ Plagiocephalie /schedelafvlakking

Omdat baby's nog veel liggen, krijgen ze bij een voorkeurshouding vaak veel druk op één plek van de schedel. Vermits de schedel van baby nog niet verbeend is en nog bestaat nog uit verschillende botjes, kan dit vrij snel gaan resulteren in een afvlakking van het hoofdje.

*Bij een voorkeur naar links, zal de linkerkant van het achterhoofdje al snel gaan afvlakken. Tegelijkertijd zal je merken dat het voorhoofd aan de linkerkant meer afvlakt  (=plagiocephalie).)
*Bij een baby die zich overstrekt, is de afvlakking eerder symmetrisch over het hele achterhoofd (=brachycephalie).

✅ Spijsvertering

Via neurologische en vasculaire weg kunnen er ook klachten optreden in de spijsvertering, zoals zuig- en slikproblemen, reflux, krampjes of constipatie.

✅ Gedrag

Omdat de sensorische selectiviteit van een baby nog niet zo goed ontwikkeld is, zien we vaak een totaalbeeld ontstaan van een overprikkelde/overgevoelige baby met meer huilgedrag, onrust & slaapmoeilijkheden en overactieve primaire reflexen.

Uiteraard heeft niet elk kindje hier last van en hangt het ook samen met de ernst van de blokkade.

Wat kan je doen bij voorkeurshouding?



Nood aan concrete tips & handvatten

om je baby, peuter of kleuter beter te begrijpen?

  • Wat kan je doen bij een voorkeurshouding of schedelafplatting?
  • Wat als je kindje overstrekt?
  • Wat als je kindje niet op de buik wil spelen?
  • Wanneer mag je je baby recht laten zitten?   
  • Wat als je kindje asymmetrisch gaat kruipen of gaat billenschuiven?
  • Wat als het het kruipen overslaat?
  • Hoe waak je over een gezonde motorische ontwikkeling?

Deze Masterclass is onderdeel van de cursus 'BABY BASICS' maar kan je ook los aankopen.

Online cursus (0-4m)

Dé "baby-handleiding" die je een hoop zoekwerk zal besparen, boordevol inzicht in je baby en alle belangrijke 'baby-basics' die elke ouder van bij de start zou moeten kennen. Een cursus die warm wordt aanbevolen door artsen, vroedvrouwen & osteopaten.

Online cursus (4m - 4 j)

Online cursus
(4m - 4 j)

Hoe kan je werken aan een betere en minder afhankelijke slaap als je NIET houdt van strenge slaaptraining en cry-it-out/controlled cry-methodes?  Video-cursus voor ouders van kindjes van 4 maanden tot 4 jaar, die op zoek zijn naar milde handvatten om hun kindje te helpen slapen, vanuit verbinding.

Verwante berichten
Het slaapritme van je baby
De relatie tussen voeding en slaap
Wanneer stop je best met het tutje/speentje?
De geboorte van een microbioom
Mijn baby heeft een plat achterhoofd!
Tips bij een afgeplat hoofdje
Over mij

Als osteopate begeleid ik ruim 20 jaar moeders en baby's bij kleine en grotere baby-probleempjes zoals slaapproblemen, spijsverteringsproblemen (reflux, darmkrampjes, borst/fles-voedingsproblemen, overgevoeligheden & allergieën) onrust en huilgedrag.

Daarnaast ben ik sinds 2006 docente aan de opleiding "Osteopathie bij baby's & kinderen' bij Panta Rhei, Nederland.

Samen met mijn man, Patrick heb ik 3 dochters.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
error: Deze content is beschermd