Natuurlijke middeltjes bij geïrriteerde billetjes - Happybabycoach
juni 24, 2019

Natuurlijke middeltjes bij geïrriteerde billetjes

​Babybilletjes hebben het soms zwaar te verduren: ze zien weinig licht en krijgen weinig lucht. Daarnaast kunnen zure stofjes in de urine of ontlasting van je baby de huid nog exra irriteren. Bij ziekte, doorkomende tandjes of voedselovergevoeligheden zien we de huidreactie vaak nog erger worden. ​​
Wat kan je doen om geïrriteerde billetjes te voorkomen en hoe kan je ze op een natuurlijke manier verzorgen?

More...

​Voorkomen

Wasbare luiers
Wasbare luiers zijn meer ademend dan wegwerpluiers en kan je vaker vervangen, zonder dit te hard in je portemonnee te voelen. Ook zitten er geen schadelijke of irriterende stoffen in. ​​Handig als je ermee wil starten: op regelmatige basis worden infosessies ​georganiseerd door luierconsulenten. ​Je krijgt dan meer uitleg over het gebruik en onderhoud ervan (bijvoorbeeld deze van '
Klein Spook').​ Maar ook online kan je kiezen uit een ruim aanbod van wasbare luiers ​(bvb. HappyBear, Bababoe, Totsbots, Kiddybibs, Pandababy,... ).
​Wanneer je voor wasbare luiers kiest, ​speelt het wasmiddel natuurlijk ook een rol. Gebruik liefst geen synthetische wasmiddelen en ga voor een biologisch product met extra enzymen.

Ecologische luiers
Vind je wasbare luiers toch teveel gedoe, dan zijn ecologische wegwerpluiers een goed alternatief, zoals bijvoorbeeld deze van Muumi babyBambo of Attitude.

Blote billetjes
Verder is het goed je baby vaak in blote billetjes te laten rondkruipen. Als het kouder is kan je je baby in huis laten rondkruipen met babylegs (beenwarmertjes) om zijn beentjes warm te houden en zijn knietjes te beschermen.  

​BZC
Je kan natuurlijk nòg een stapje verder gaan en voor BZC gaan, oftewel: baby-zindelijkheids-communicatie. Dit is een methode om een kindje te leren plassen en ontlasten op een potje vanaf het prille begin, gebaseerd op observatie en aanvoelen. In onze maatschappij lijkt het een beetje vreemd, maar in veel Aziatische, Afrikaanse of Zuid-Amerikaanse landen is het de normaalste zaak van de wereld. Wil je hier meer over lezen, dan is 'Je baby op het potje' een aanrader.

Reinigen

Vochtige doekjes kunnen ontzettend irriterend zijn en bevatten - meestal om lekker te ruiken - erg veel synthetische en irriterende bestanddelen. Ook de traditionele babyshampoo's en badschuimen zijn vaak erg synthetisch​. Mogelijke alternatieven zijn:

​Bij het verschonen
* een gewoon washandje en lauw water​​ (eventueel met een klein scheutje appelazijn) ​
* een wattenschijfje met amandelolie ​+  etherische olie van lavendel (bvb 2 druppeltjes lavendel op 30 ml amandelolie). Lavendololie werkt verzorgend, reinigend, kalmerend en ontspannend.

* ​een wattenschijfje met een mengeling van ​olijfolie en kalkwater* (verhouding 50/50).  
​ (* Kalkwater vind je bij de apotheek.)


In het badje
* Je kan bovenstaande olie-mengsels ook in bad gebruiken. ​
* ​​​Andere mogelijkheid​ : voeg ​een goede scheut ​appelazijn, 1 eetlepel zuiveringszout/baking soda ​2 eetlepels kokosolie aan het badwater toe.

Drogen
Dep de huid voorzichtig droog met een zachte, schone handdoek
* ​Breng met een strooibus wat witte klei-poeder (met een strooibus) op de billetjes aan​. De mineralen helpen de huid te herstellen en zuren uit urine en ontlasting te neutraliseren. ​
* Geen witte klei in huis? ​Ook maizena kan ​helpen de huid droog te houden.

Voeden

Bij een schrale huid zijn er diverse natuurlijke middeltjes om op de billetjes aan te brengen, zoals bijvoorbeeld:
* borstvoeding 
* Kokosolie of amandelolie (vermengd met drupje lavendelolie)
* Wolvet of lanoline  
Weleda billenbalsem
* Bescherm! (van de Groene Vrouw)

Tot slot

Een babyvelletje is nog erg poreus. Ook als je baby geen last heeft van geïrriteerde billetjes, is het ​goed om zorgvuldig met het babyhuidje om te gaan en natuurlijke middelen te gebruiken.

​Veel succes!​

​Net mama geworden?
Nood aan concrete tips & handvatten?

​Dan is Happy Baby Wijzer ​​wat voor jou! 
Deze online zelfhulpgids voor kersverse mama's​ zal jou een hoop twijfels en zoekwerk besparen! 

  • ​Leer je baby's signalen begrijpen 
  • ​Zo help je je baby naar een gezond ritme !
  • ​Dit kan jij doen bij ongemakjes zoals reflux, krampjes, huilbuien, slaapproblemen, onrust,...Anja Caers, osteopaat D.O.
Auteur van 'Happy Baby Wijzer'
Docente "Osteopathie bij baby's en kinderen"

(Panta Rhei Osteopathie, Nederland)

Pas bevallen?
​Nood aan concrete tips & handvatten?

​Dan is Happy Baby Wijzer ​een aanrader!
Deze online zelfhulpgids voor kersverse mama's, ontwikkeld door baby-osteopate Anja Caers, zal jou een hoop twijfels en zoekwerk besparen! 

  • ​Leer je baby's signalen begrijpen 
  • ​Zo help je je baby naar een gezond ritme !
  • ​Dit kan jij doen bij ongemakjes zoals reflux, krampjes, huilbuien, slaapproblemen, onrust,...


Interessante bronnen

https://groenevrouw.nl/luieruitslag-en-rode-billetjes/
https://oermoedersvannu.nl/artikel/luieruitslag/
http://www.paleofamilie.nl/2014/08/30/luieruitslag-op-een-natuurlijke-en-goedkope-manier-behandelen/

Anja Caers

Als osteopate begeleid ik ruim 20 jaar moeders en baby's bij kleine en grotere baby-probleempjes zoals slaapproblemen, spijsverteringsproblemen (reflux, darmkrampjes, borst/fles-voedingsproblemen, overgevoeligheden & allergieën) onrust en huilgedrag. Daarnaast ben ik sinds 2006 docente aan de opleiding "Osteopathie bij baby's & kinderen' bij Panta Rhei, Nederland. Samen met mijn man, Patrick heb ik 3 dochters.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: