Happybabycoach - Ode aan mijn man, de papa
januari 27, 2019

Ode aan mijn man, de papa

​Het voorbije jaar is ons het geluk te beurt gevallen van opnieuw mama en papa te mogen worden. Een klein meisje, Minne, werd in september bij ons geboren. Al van sinds ik de eerste keer mama werd en eigenlijk al bij de start van ons nieuw samengestelde gezin, schuurt er iets bij mij. In heel de wereld van het ouderschap, maar ook scheiding, worden papa's toch een beetje miskend.

More...

​Mama de enige 'belangrijke' ouder?


​Begrijp me niet verkeerd...we willen allemaal graag een man die betrokken is, helpt in het huishouden, een lieve vader voor onze kinderen,... Echter als het gaat over beslissingen omtrent de kinderen, rouwen na een miskraam, verblijfsregeling na een scheiding,... wordt de mama vaak gezien als de 'belangrijke' ouder. Papa wordt, naar mijn bescheiden mening, ineens een beetje over het hoofd gezien. Laten we eerlijk zijn, wij vinden als mama dat we ons kind het beste kennen en het beter weten. En toch ben ik het daar echt niet mee eens
.

​​Neen hoor!

Papa betekent iets anders voor het kind dan mama. Ik zie echter alle dagen hoe belangrijk papa is voor onze (plus)kinderen. Vandaar dat ik zal beginnen: een ode aan mijn man, de papa in ons gezin. Doe je mee?

1) Rots in de branding

Tijdens de periode van zwangerschap en bevalling, was hij mijn rots in de branding. Niet geplaagd door heftige emoties, hormonale schommelingen of hevige pijn, stond hij daar en zag hij me graag. Hij gaf me het gevoel dat ik de beste mama voor ons kind zou zijn.

2) SOS huilbuien

Hij deed meer dan zijn deel in zware krampjes- en refluxtijden. Hij stuurde me regelmatig even naar bed en had alle begrip voor mijn herstel na de bevalling.

3) Mijn droom vervullen

Hij gunt me het moederschap en vervult mijn droom om bij mijn kleine kindjes thuis te zijn. Hij weet dat ze alles voor mij zijn en geniet daar ook van.

4) Lekker koken!

Zware voedingsproblematiek bij baby's en een borstvoedende mama betekent ook op zwaar dieet gaan. Mijn man is de beste kok ter wereld en toverde, ondanks het weinige dat ik sommige periodes mocht eten, de lekkerste dingen op tafel. Hij is een onvoorwaardelijke supporter van de borstvoeding geworden omdat het onze kindjes zo goed doet.

5) Nuchtere kijk

W​at houd ik van de nuchtere benadering van opvoeding van mijn man! Als mama emotioneel is en helemaal mee in het verdriet of de pijn van het kind zit, kan hij met 1 zin mij terug in de realiteit zetten.

6) Relativeren en filosoferen

Onze kinderen zijn gek op hun papa. Onze vier maanden oude baby schaterlacht om niks zo hard dan de zotte toeren van papa. Ons zoontje is papa's knuffelbeer. De grote kinderen hebben papa nodig om te relativeren, de weg te banen, te filosoferen, samen dingen te ondernemen,... Ik ben gewoon vertederd als ik zie hoe hij zonder problemen switcht tussen al die leeftijden en voelt wat elk kind van hem nodig heeft.

7) Mijn alles

Ondanks een voltijdse job en het vaderschap, is hij mijn maatje, mijn beste vriend, mijn lief. Mijn alles. Hij heeft zoveel oog voor mij en mijn wensen en verlangens. Na een drukke dag is niks zo fijn als in zijn armen te kruipen en de boel de boel te laten.

8) Stand-by

Zijn gezin komt op de eerste plaats, altijd. Als ik bel, staat hij klaar voor mij. Als de kinderen examens hebben of de kleintjes zijn ziek, regelt hij zijn werk in functie van ons.

9) Heerlijk lachen!

Hij heeft een zalig gevoel voor humor. De moeilijkste situaties hebben we getrotseerd dankzij de fijngevoelige humor van mijn man. Een beetje relativering tussen alle slapeloze nachten kan geen kwaad...

10) Gewoon perfect voor ons

Hij is voor ons gewoon de perfecte papa. De 4 kinderen en ik zien hem zo graag. Dankjewel schat, voor alles wat je doet!


​Dus lieve mama's: willen we met zijn allen de plaats van de papa niet onderwaarderen en zijn stem belangrijk vinden. Ook als we denken het beter te weten, ook in een scheidingsverhaal. 

Het gaat niet over wie het kind het beste kent of wie het beter weet. Mama en papa hebben beiden een belangrijke rol in het leven van kinderen. Laten we geen van beiden miskennen!


Annelies Landuyt,
Coach nieuw samengestelde gezinnen
Getrouwd met Stefan.
Mama van Kamiel en Minne en plusmama van Nien en Sebe

 "HAPPY BABY WIJZER" 

Happy Baby Wijzer is ​een unieke online zelfhulpgids ​voor kersverse mama's, boordevol inzichten, informatie en handvaten​ om om te gaan met baby-ongemakjes zoals onrust, krampjes, refluxklachten, eetmoeilijkheden of slaapproblemen. Wil jij meer leren over je baby en vanaf het begin goed geïnformeerd zijn​? Kijk snel hier!

devlindanuyts

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: