Overmatig kwijlen - Happybabycoach
augustus 24, 2019

Overmatig kwijlen

​Je ziet het wel vaker, ​baby's ​die constant een natte plek op hun ​t-shirtje hebben​. ​Tegenwoordig vind je zelfs 'kwijlsjaaltjes' in hippe kleurtjes en motiefjes. ​​​
​Wat kan de reden zijn dat een kindje zoveel kwijlt? 

More...

​Sporadisch kwijlen

​In de eerste levensjaren ​kunnen er momenten ​zijn waarop je ​kindje ​wat ​meer ​kwijlt. Als ​dit kortstondig en voorbijgaand is, hoef je je geen zorgen te maken. ​Hieronder enkele voorbeelden.

Je kindje leert iets nieuws
Een baby is in volle ontwikkeling: ​op momenten dat hij nieuwe vaardigheden traint, zoals omrollen, zitten, grijpen, kruipen, ​frazelen,..., kan ​​ dat dit ​even zoveel aandacht van hem vragen dat hij 'vergeet' te slikken. Eens je baby deze nieuwe vaardigheid onder de knie heeft, merk je dat hij terug meer slikt en zijn speeksel binnenhoudt.

​Ziekte, verstopt neusje
Een baby die niet vlot door de neus kan ademen, zal ​zijn mondje meer open houden​ waardoor hij meer zevert. Ook infecties kunnen de speekselproductie verhogen. Je kan je baby helpen door z’n neusje regelmatig te spoelen. ​​​Je kan dit doen met ​ moedermelk of met fysiologisch water.

Tandjes
​Ook wanneer je baby tandjes krijgt, kan hij meer speeksel produceren​. Lees hier enkele nuttige tips bij doorkomende tandjes.

​Systematisch kwijlen

Merk je echter dat je kindje ​systematisch kwijlt ​(op willekeurige momenten en gedurende een langere ​periode), dan kan er meer aan de hand zijn. Een baby maakt net als wij een hele dag door speeksel aan. ​Als ​hij in verhouding tot zijn speekselproductie te weinig slikt​, ​zal het teveel aan speeksel uit z'n mondje lopen.
​​Hoewel ​kwijlen​ ​vaak gezien wordt bij ​bepaalde pathologieën (zoals neurologische problemen), hoef je echt niet meteen te denken dat er iets ernstigs aan de hand is. ​ 

Functioneel probleem

​De meest voorkomende oorzaak van overmatig kwijlen is een functione​le verstoring.
De slikcoördinatie is een ingewikkeld proces dat een nauwe samenwerking vraagt van het zenuwstelsel en de slikspieren.
Een goede aansturing van de tong- en keelspieren en een optimale beweeglijkheid en circulatie van de mond- en keelregio zijn hierbij van groot belang. Bewegingsverliezen in de schedelbasis, de wervelkolom, de mondbodem​, de schoudergordel tot zelfs het middenrif kunnen het slikken bemoeilijken.
​Maak zeker eens een afspraak bij een osteopaat als je merkt dat je baby veel kwijlt. ​​Als het gaat om een functionele verstoring, is dit meestal ​snel verholpen. Kies ​liefst voor een osteopaat die zich gespecialiseerd heeft in het behandelen van kinderen. 
Hoewel een osteopathische check-up na de geboorte voor élke baby zinvol is, zijn deze signalen zeker een extra indicatie:
 

 • Ligt je baby niet graag op z'n buikje om te spelen? 
 • Is er sprake van een voorkeurshouding (altijd naar dezelfde kant kijken)?
 • Merk je een afvlakking van het achterhoofdje of asymmetrie in het schedeltje?
 • Overstrekt je kindje zich vaak of ligt hij regelmatig in een 'rare' of asymmetrische positie? 
 • Kan je baby één armpje minder vlot bewegen dan het andere of merk je pijn bij het aankleden​?
 • ​Was de geboorte moei​lijk (weeën die stilvielen of net een weeënstorm, moeilijke spildraai, navelstrengomwikkeling, schoudertje dat bleef haperen, stuigligging,...) of kwamen er hulpmiddelen aan te pas (zuiger, meeduwen op de buik, weeënstimulatie, epidurale verdoving, keizersnede,..)?

Structureel probleem

Natuurlijk ​is het voor een goede slikfunctie ​cruciaal dat de tong ook structureel​ volledig vrij is. 
Wanneer er sprake is van een te kort tongriempje, kan slikken nooit op een correcte en efficiënte manier gebeuren. ​Ga bij twijfel ​langs bij een lactatiekundige of zorgverstrekker die goed bekend is met tongriemproblematiek om dit​ na te gaan. ​Correcte behandeling kan vaak latere problemen voorkomen, zoals open mondgedrag, articulatieproblemen, ​gebitstafwijkingen,​ recidiverende luchtwegeninfecties​, oorontstekingen​, houdingsproblemen,...

Wat kan je zelf doen?

Stimuleer het mondje
 • Wrijf regelmatig zachtjes over de kaakjes en de lipjes van je kindje.
 • Ga voor een voeding met je (schone) vinger in het mondje en masseer het tandvlees en gehemelte van je baby.
 • Borstel bij het tandenpoetsen ook dtong, het tandvlees en het gehemelte als je baby dit toelaat. Stop meteen als het vervelend wordt.
 • Houd dit soort oefeningetjes kort en leuk en herhaal het regelmatig..

Stimuleer je kindje om te kauwen.
Geef je kindje iets om te knabbelen (zoals een bijtring).
Eet je baby al vaste voeding? ​Pureer niet alles tot een brij, maar bied het aan in kleine stukjes​.

Vermijd het gebruik van een tutje
Bij het zuigen op een fopspeen ligt de tong laag in de mond, wat een foute slik veroorzaakt. Merk je dat je baby systematisch kwijlt, vaak luchtwegenproblemen heeft of oorontstekingen doet, beperk dan het fopspeengebruik zo veel mogelijk of nog beter: stop er volledig mee.
Ook een tuitbeker vermijd je best om dezelfde reden. Leer je baby liever meteen van een gewone beker drinken.

Stimuleer neusademhaling
In optimale omstandigheden ademen we een hele dag door de neus. Als je merkt dat je kindje vaak de mond open houdt, maak er een gewoonte van het mondje steeds te sluiten, zodat het weer beter door de neus leert ademen.

Stimuleer ​buiklig
Leg je baby regelmatig op z'n buikje als hij wakker is. ​Door vaak op de buik te liggen, ​geeft de baby meer ruimte  aan de ​zachte weefsels in de borst en hals, die relatie hebben met het tongbeen en de mondbodem. ​Kijk hier ​voor ​handige ​tips.


Bronnen

http://www.kinderneurologie.eu/ziektebeelden/symptomen/speekselverlies.php
https://www.oudersvannu.nl/peuter/gezondheid/kwijlen/
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/187205-kwijlen-speekselverlies-symptomen-oorzaak-en-behandeling.html#overmatig-kwijlen-bij-een-baby
​Opleiding osteopathie bij kinderen, Panta Rhei Osteopathie, Nederland.

​Net een baby?
Nood aan concrete tips & handvatten?

​Dan is Happy Baby Wijzer ​een aanrader!
Deze online zelfhulpgids voor kersverse mama's, ontwikkeld door baby-osteopate Anja Caers, zal jou een hoop twijfels en zoekwerk besparen! 

 • ​Leer je baby's signalen begrijpen 
 • ​Zo help je je baby naar een gezond ritme !
 • ​Dit kan jij doen bij ongemakjes zoals reflux, krampjes, huilbuien, slaapproblemen, onrust,...


​Anja Caers, Osteopaat D.O.
Docente 'Osteopathie bij baby's & kinderen',
Panta Rhei Osteopathie, Nederland.
Auteur van
HAPPY BABY WIJZER

Anja Caers

Als osteopate begeleid ik ruim 20 jaar moeders en baby's bij kleine en grotere baby-probleempjes zoals spijsverteringsproblemen (reflux, darmkrampjes, borst/fles-voedingsproblemen, overgevoeligheden & allergieën) onrust en slaapproblemen. Daarnaast ben ik sinds 2006 docente aan de opleiding "Osteopathie bij baby's & kinderen' bij Panta Rhei, Nederland. Samen met mijn man, Patrick heb ik 3 dochters.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: