Vaste voeding - Happybabycoach

​V​aste voeding​


V​ASTE VOEDING VOOR JE BABY


WANNEER STARTEN?

Wanneer je start met vaste voeding, is afhankelijk van baby tot baby. ​In het algemeen is het goed om niet te snel te starten. De eerste 6 maanden is het darmstelsel van je kindje nog niet echt toe aan vaste voeding. Het eerste jaar is melk de hoofdvoeding voor je kindje, al de rest is bijvoeding. Lees meer hierover in dit blog.


WAARMEE STARTEN?

 • Je start best met enkel groentjes In het begin zal je baby nog niet zoveel eten, dat is helemaal normaal. Vanaf hij een echte portie groentjes begint te eten, kan je beginnen met wat meel en vetstof toe te voegen.
 • Een leuke methode om vaste voeding te introduceren is de Rapley-methode, waar je kindje zelf stukjes in de mond steekt in plaats van een hap gepureerde brij in zijn mondje te krijgen. Als je kindje naar de creche gaat, kan je natuurlijk ook afwisselend gepureerd en vaste stukjes geven.  Lees meer ​over de manier van aanbieden​ in dit blog.
 • Een maand na de eerste groentepap kan je met het fruithapje starten.
 • Rond 9 maanden kan je met speltbrood starten, met als beleg: boter, amandelpasta, sesampasta, kikkererwtenpasta, appelmoes, confituur 100% fruit, perensiroop, schijfjes banaan, een eitje, een avocado,…
 • Een ander gezond ontbijt is pap van havermout- of speltvlokken: laat deze de avond van tevoren weken in wat rijstmelk, of kook het in de winter en voeg wat kaneel toe.​Groentehap


Fruithap

 • ​2/3 gestoofd fruit
  • Als basis: gestoofde appel of gestoofde peer.
  • Daarbij naar keuze:
   • herfst/winter: gedroogde pruim (nachtje laten weken), gedroogde abrikoos (nachtje laten weken), bessen, kaneel
   • zomer: nectarine, perzik, mango, pruim, meloen,…
  • Als het niet warm is, overdrijf niet met tropisch fruit. Overdrijf niet met citrusvruchten of bananen als je kindje vlug last heeft van slijmvorming.
 • ​1/3 gekookte granen (Kijk hiervoor in de tabel bij de groentepap bij de leeftijd van je kindje.)


Zuivel
Geef geen tussendoortjes zoals kaasjes, yoghurtjes, enz.  Je kindje krijgt genoeg binnen via de melk die hij/zij drinkt.

Drank
Water of kruidenthee (venkel, rooibos, kamille, zoethout,…)


Absolute aanrader ​!!


EASY PEASY is een fantastisch kookboek voor ouders van de allerkleinsten (0-4). Bomvol recepten die naast gezond, voedzaam en smaakvol ook gemakkelijk te maken zijn. Ook geeft Easy Peasy inspiratie en houvast om slimme keuzes te maken en zo je baby​, peuter of kleuter een gezonde basis te geven.
Easy Peasy is daarnaast een handleiding voor ouders op het gebied van eetgedrag.
​-Waarom is het beter om te beginnen met het geven van groente in plaats van fruit?
​-Wat is het voordeel van een suikervrije start? ​

-Hoe overleef je de twee-is-nee-fase?
Met een uitgebreide filosofie, eenvoudige foodrules, leuke tips, realistische alternatieven en heel veel gemakkelijke recepten. ‘Een must have voor alle (aanstaande) vaders en moeders die hun kind een gezonde basis willen meegeven.  Je kan het bestellen via deze link.