Verstopt traankanaaltje: wat te doen? - Happybabycoach
januari 6, 2017

Verstopt traankanaaltje: wat te doen?

traankanaaltje

Je baby wordt steeds wakker met een oogje dat dichtplakt vol etter en korstjes. Je arts geeft aan dat het traankanaaltje geblokkeerd is en doorprikt moet worden wanneer het niet spontaan betert. Wat nu? Kan je zelf iets doen in afwachting en zijn er nog andere mogelijkheden dan doorprikken?

More...

Wat is een verstopt traankanaaltje?

Een 'geblokkeerd' traankanaaltje komt zeer vaak voor bij baby’s.
Het traankanaal is een nauw buisje waarlangs traanvocht wordt afgevoerd naar de neusholten. Voor de geboorte zitten de wanden van dit afvoersysteem nog dicht tegen elkaar aan, maar enkele dagen na de geboorte opent dit zich meer. Als dit niet spontaan gebeurt, kan de oogsecretie niet goed worden afgevoerd. Omdat vloeistof die stagneert sneller besmet geraakt, resulteert dit vaak in pusvorming en dichtplakkende oogjes.

Ooga. traanklier
b. en e. traanpunten
c. en f. traanbuisjes
d. traanzakje
g. traankanaal

Wat kan je doen?

OOGJE REINIGEN

 • Spoelen: spoel het oogje regelmatig door er vocht in te druppelen.
  Mogelijke middeltjes die je kan gebruiken zijn:
  • moedermelk (vol natuurlijke anti-bacteriële stoffen!)
  • kamillethee
  • afgekookt en afgekoeld water
  • fysiologisch water
  • Euphrasia-oogdruppels (apotheek)
 • Warm compres: bij harde korstjes, hou enkele minuutjes een doordrenkt watje met lauw-warme kamillethee op het oogje.
 • Schoonmaken: Veeg vervolgens de gele afscheiding met behulp van een schone doek uit het oogje van je baby. Doe dit meerdere keren per dag of zo vaak als nodig is. Gebruik voor elk oog een nieuw doekje of watje.

​TRAANZAKJE MASSEREN

Het traanzakje ligt net in/onder de hoek waar de oogleden samenkomen, tegen de neus aan. Bij verstopping kan je hier een bultje voelen. Masseer dit gebied regelmatig (bvb. bij elke luier-wissel) door met een schone vinger (en korte nagel!) 5 tot 10 x zachtjes langs de binnenzijde van de oogkas richting neus naar beneden te wrijven. Dit kan een extra zetje geven om de vloeistof doorheen het traankanaaltje te duwen.

oog

OSTEOPATHIE

​Het is zeker niet abnormaal dat je baby de eerste maanden soms wat pus in de oogjes heeft. De afvoerwegen van het oog zijn nog erg nauw en wanneer je baby verkouden is, kunnen de slijmvliezen in de neusholte zwellen waardoor de afvloei sneller belemmerd is. Niets om ongerust over te zijn, dus!
Maar heeft je baby hier erg vaak last van en gaat het niet over ondanks bovenstaande tips dan is het goed om langs te gaan bij een osteopaat, zeker als 1 oogje uitgesproken meer aangedaan is dan het andere. Meestal is dit te wijten aan een verstoorde beweeglijkheid van de aangezichtsbotjes, met name datgene waardoor het traankanaal passeert. Met zachte manuele technieken kan deze regio goed worden vrijgemaakt en is het het euvel meestal snel verholpen.

ARTS

Hoewel het in de meeste gevallen om een onschuldige verstopping gaat, raadpleeg je bij twijfel, bijkomende symptomen (roodheid van het oog, zwelling van de oogleden of het gelaat, koorts, algemene malaise, benauwdheid,...) of wanneer de klachten niet beteren uiteraard steeds je arts!

Veel succes!

​Anja Caers
Osteopate baby's & kinderen
​Auteur van Happy Baby Wijzer
Docente kinderosteopathie Panta Rhei Osteopathie, Nederland

​Net mama?
Nood aan concrete tips & handvatten?

​Dan is Happy Baby Wijzer ​een aanrader!
Deze online zelfhulpgids voor kersverse mama's, ontwikkeld door baby-osteopate Anja Caers, zal jou een hoop twijfels en zoekwerk besparen! 

 • ​Leer je baby's signalen begrijpen 
 • ​Zo help je je baby naar een gezond ritme !
 • ​Dit kan jij doen bij ongemakjes zoals reflux, krampjes, huilbuien, slaapproblemen, onrust,...


Bronnen

 • ​P.S. Sugathan, and R.A. Bhujwala. Human colostrum for prophylaxis against sticky eyes and conjunctivitis in the newborn. J Trop Pediatr. 28(1): p. 35-7. 1982.
 • http://www.parenting.com/article/blocked-tear-duct-infants
 • ​https://www.dokterdokter.nl/aandoening/verstopte-traanbuis-bij-zuigelingen/item1999

Anja Caers

Als osteopate begeleid ik ruim 20 jaar moeders en baby's bij kleine en grotere baby-probleempjes zoals slaapproblemen, spijsverteringsproblemen (reflux, darmkrampjes, borst/fles-voedingsproblemen, overgevoeligheden & allergieën) onrust en huilgedrag. Daarnaast ben ik sinds 2006 docente aan de opleiding "Osteopathie bij baby's & kinderen' bij Panta Rhei, Nederland. Samen met mijn man, Patrick heb ik 3 dochters.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: