januari 6, 2017

Anja Caers

Je baby wordt steeds wakker met een oogje dat dichtplakt vol etter en korstjes. Je arts geeft aan dat het traankanaaltje geblokkeerd is en doorprikt moet worden wanneer het niet spontaan betert. Wat nu? Kan je zelf iets doen in afwachting en zijn er nog andere mogelijkheden dan doorprikken?

More...

Wat is een verstopt traankanaaltje?

Een 'geblokkeerd' traankanaaltje komt zeer vaak voor bij baby’s.
Het traankanaal is een nauw buisje waarlangs traanvocht wordt afgevoerd naar de neusholten. Voor de geboorte zitten de wanden van dit afvoersysteem nog dicht tegen elkaar aan, maar enkele dagen na de geboorte opent dit zich meer. Als dit niet spontaan gebeurt, kan de oogsecretie niet goed worden afgevoerd. Omdat vloeistof die stagneert sneller besmet geraakt, resulteert dit vaak in pusvorming en dichtplakkende oogjes.

Oog


a. traanklier
b. en e. traanpunten
c. en f. traanbuisjes
d. traanzakje
g. traankanaal

Wat kan je doen?

Oogje reinigen

  • Spoelen: spoel het oogje regelmatig door er vocht in te druppelen.
    Mogelijke middeltjes die je kan gebruiken zijn:
    • moedermelk (vol natuurlijke anti-bacteriële stoffen!)
    • kamillethee
    • afgekookt en afgekoeld water
    • fysiologisch water
    • Euphrasia-oogdruppels (apotheek)
  • Warm compres: bij harde korstjes, hou enkele minuutjes een doordrenkt watje met lauw-warme kamillethee op het oogje.
  • Schoonmaken: Veeg vervolgens de gele afscheiding met behulp van een schone doek uit het oogje van je baby. Doe dit meerdere keren per dag of zo vaak als nodig is. Gebruik voor elk oog een nieuw doekje of watje.

Traanzakje masseren

Het traanzakje ligt net in/onder de hoek waar de oogleden samenkomen, tegen de neus aan. Bij verstopping kan je hier een bultje voelen. Masseer dit gebied regelmatig (bvb. bij elke luier-wissel) door met een schone vinger (en korte nagel!) 5 tot 10 x zachtjes langs de binnenzijde van de oogkas richting neus naar beneden te wrijven. Dit kan een extra zetje geven om de vloeistof doorheen het traankanaaltje te duwen.


oog

Osteopathie

Het is zeker niet abnormaal dat je baby de eerste maanden soms wat pus in de oogjes heeft. De afvoerwegen van het oog zijn nog erg nauw en wanneer je baby verkouden is, kunnen de slijmvliezen in de neusholte zwellen waardoor de afvloei sneller belemmerd is. Niets om ongerust over te zijn, dus!
Maar heeft je baby hier erg vaak last van en gaat het niet over ondanks bovenstaande tips dan is het goed om langs te gaan bij een osteopaat, zeker als 1 oogje uitgesproken meer aangedaan is dan het andere. Meestal is dit te wijten aan een verstoorde beweeglijkheid van de aangezichtsbotjes, met name datgene waardoor het traankanaal passeert. Met zachte manuele technieken kan deze regio goed worden vrijgemaakt en is het het euvel meestal snel verholpen.


Arts

Hoewel het in de meeste gevallen om een onschuldige verstopping gaat, raadpleeg je bij twijfel, bijkomende symptomen (roodheid van het oog, zwelling van de oogleden of het gelaat, koorts, algemene malaise, benauwdheid,...) of wanneer de klachten niet beteren uiteraard steeds je arts!

Veel succes!

Anja Caers, Osteopaat D.O.
Docente 'Osteopathie bij baby's & kinderen', Panta Rhei Osteopathie, Nederland.
Auteur van de online cursussen:
"Happy Baby Wijzer" (0-4 m) en Liefdevol Zelfstandig Slapen (4m - 4 jaar).

Nood aan concrete tips & handvatten

om je baby, peuter of kleuter beter te begrijpen?

In deze les bespreken we diverse baby-ongemakjes, gaande van krampjes, tandjes krijgen, spruw, tot koorts, verkoudheid, oorontsteking, … 

Wat kan je zelf doen en wanneer moet je naar de dokter? Welke natuurlijke middeltjes kan je aanwenden en wat zijn interessante zaken om alvast in je (natuurlijke) huisapotheek te hebben?

Online cursus (0-4m)

Dé "baby-handleiding" die je een hoop zoekwerk zal besparen, boordevol inzicht in je baby en alle belangrijke 'baby-basics' die elke ouder van bij de start zou moeten kennen. Een cursus die warm wordt aanbevolen door artsen, vroedvrouwen & osteopaten.

Online cursus (4m - 4 j)

Online cursus
(4m - 4 j)

Hoe kan je werken aan een betere en minder afhankelijke slaap als je NIET houdt van strenge slaaptraining en cry-it-out/controlled cry-methodes?  Video-cursus voor ouders van kindjes van 4 maanden tot 4 jaar, die op zoek zijn naar milde handvatten om hun kindje te helpen slapen, vanuit verbinding.

Bronnen

  • P.S. Sugathan, and R.A. Bhujwala. Human colostrum for prophylaxis against sticky eyes and conjunctivitis in the newborn. J Trop Pediatr. 28(1): p. 35-7. 1982.
  • http://www.parenting.com/article/blocked-tear-duct-infants
  • https://www.dokterdokter.nl/aandoening/verstopte-traanbuis-bij-zuigelingen/item1999
Verwante berichten
Het slaapritme van je baby
De relatie tussen voeding en slaap
Wanneer stop je best met het tutje/speentje?
De geboorte van een microbioom
Mijn baby heeft een plat achterhoofd!
Tips bij een afgeplat hoofdje
Over mij

Als osteopate begeleid ik ruim 20 jaar moeders en baby's bij kleine en grotere baby-probleempjes zoals slaapproblemen, spijsverteringsproblemen (reflux, darmkrampjes, borst/fles-voedingsproblemen, overgevoeligheden & allergieën) onrust en huilgedrag.

Daarnaast ben ik sinds 2006 docente aan de opleiding "Osteopathie bij baby's & kinderen' bij Panta Rhei, Nederland.

Samen met mijn man, Patrick heb ik 3 dochters.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}