september 15, 2016

Het missende 4e trimester

Missende 4e trimister

Is het je ook al opgevallen hoe hulpeloos en afhankelijk een menselijke baby is in vergelijking met andere zoogdier-jongen?
Een veulentje staat onmiddellijk na de geboorte op 4 poten en gaat zelf drinken bij zijn moeder. Dit in schril contrast met een mensenbaby, die volledig is aangewezen op zijn moeder om hem te beschermen, te verzorgen en te voeden. De eerste periode lijkt hij het vaak nog wat moeilijk te hebben en wil geen moment van mama verwijderd zijn.

More...

Hoezo, hij is nog niet af?

Verschillende wetenschappers, waaronder professor in de antropologie James McKenna, Ph.D. en de beroemde kinderarts Dr. Harvey Karp, beweren dat een baby nog niet 'af' is bij de geboorte. Om dit te begrijpen, moeten we een stukje teruggaan in de tijd. Evolutie-deskundige, Charles Darwin leerde ons dat we als menselijke soort enkele miljoenen jaren geleden rechtop gingen lopen, waardoor ons bekken smaller werd. Onze hersenen daarentegen bleven alleen maar groter worden, waardoor het voor baby's onmogelijk werd om bij de geboorte nog door het bekken van de moeder te passeren.

Om de bevalling toch nog enigszins vlot te laten verlopen, besloot de natuur een handje te helpen: onze baby's werden steeds vroeger geboren, waardoor een zwangerschap zoals we ze nu kennen slechts 9 maanden duurt in plaats van de gebruikelijke 12 maanden. Voortgaande op deze kennis zou je dus kunnen stellen dat baby’s vandaag eigenlijk allemaal prematuur ter wereld komen.
Er ontbreekt met andere woorden een volledig 4e trimester van uitrijping in de baarmoeder. Een gekke gedachte, zeg je?
Misschien nog niet zo heel erg gek.

De eerste 3 maanden

De eerste maanden is je baby neuro-motorisch nog ‘onrijp’.

 • Zijn hersenen wegen nog maar 25% van het gewicht dat ze op volwassen leeftijd zullen bereiken. 'Peanuts' dus in vergelijking met de hersenen van andere zoogdieren die bij de geboorte al 60 tot zelfs 90% van hun volwassen gewicht hebben.
 • Hij heeft nog geen controle over zijn lichaam, spartelt doelloos en verweesd met armpjes en beentjes als je hem neerlegt en moet worden rechtgehouden om te boeren.
 • Alle bewegingen en 'acties' die je ziet bij je baby, worden voornamelijk aangestuurd vanuit zijn primitieve reflexen.

Enkele voorbeelden:

 • Om zich te voeden, wordt hij geholpen door de zoek-, hap- en zuigreflex en zelfs het huilen wanneer hij honger heeft, wordt reflexmatig aangestuurd.
 • Een plots geluid of kleine beweging doen hem heftig schrikken, waarbij je de typische Moro-reflex ziet verschijnen.
 • De reflexen die hem hulp bieden om geboren te worden, zoals bijvoorbeeld de ATNR en de TLR zijn nog sterk aanwezig. Waarom heeft hij deze eigenlijk nog nodig na de geboorte?
Baby

Ook zijn hele spijsvertering is nog immatuur. Ga maar eens na hoeveel baby’s nog kampen met reflux, krampjes of kolieken gedurende deze periode.

Zijn ademhaling is nog onregelmatig en hij heeft moeite om zijn lichaamstemperatuur constant te houden.

Na 3 maanden: een wereld gaat open

Maar dan, na zo'n 3 maanden lijkt er plots een wereld open te gaan:

 • je baby krijgt meer interesse in zijn omgeving: hij is geïntrigeerd door je gelaatsuitdrukkingen, gaat lachen of terug-kraaien als je iets zegt en volgt je met zijn blik.
 • hij krijgt steeds meer controle te over zijn bewegingen. Zo kan ervoor kiezen om tijdens het drinken bewust even te pauzeren om wat rond te kijken.
Baby
 • ook het verteren lijkt gemakkelijker te gaan. De darmpjes van de baby worden 'rijper', er worden meer verteringsenzymen aangemaakt en de peristaltiek (samentrekkende bewegingen om de voedselbrij voor te stuwen) wordt sterker. De ergste krampjes verdwijnen en het huilen neemt fel af.

Lijkt de gedachte dat je baby nu pas klaar zou zijn om geboren te worden je nog steeds zo gek?

Terugstoppen geen optie!

“Allemaal goed en wel,” kan je dan zeggen, “maar wat moet ik met deze wetenschap?" Ik kan mijn baby toch niet snel even terugstoppen voor een ritje '4e trimester'!
Wat kan je dan doen als je baby het steeds op een huilen zet telkens je hem neerlegt, zodat je niets meer gedaan krijgt? Mag je hem dan wel terug pakken of ben je hem dan aan het verwennen?

'Je maakt er een verwend nest van hoor!'

Stel jezelf niet in twijfel

Maak je geen zorgen als je een hele dag met je baby in je armen rondloopt: je doet echt niets fout. Meer nog, je doet het FANTASTISCH!
Net zoals je er al die maanden was toen hij nog in je buik zat, ben jij nu zijn veilige thuishaven. Door hem te troosten als hij huilt en hem veel bij je te houden, zorg je dat je baby zich niet alleen voelt. Je baby leert vanuit jouw veilige armen de wereld kennen, kan aan jouw reactie voelen of iets oké is of bedreigend.
Geef jezelf maar een pluim, want dit vraagt best veel van je.

Help je baby bij zijn jetlag

Als je weet waar dit gedrag vandaan komt, wordt het voor jou misschien net iets makkelijker om te aanvaarden dat deze eerste maanden moeilijk kunnen zijn.
Bekijk deze periode als een overgangsfase: je baby wordt van het ene op het andere moment in een nieuwe wereld 'gekatapulteerd', inclusief een flinke jetlag.
Hij heeft al jouw hulp nodig om zich geleidelijk aan te passen.

Kijk even door de ogen van je baby

baby in buik

Stel je even voor...9 maanden lang wordt je baby zachtjes geschommeld in zalig warm water, gemasseerd door de sterke spieren van je baarmoeder. Nooit komt voeding te vroeg of te laat...hij kent nog geen honger of dorst, geen 'te warm' of 'te koud'.

Hij hoeft nog niets te verteren. 24/7 hoort hij het ritmisch ruisen van de placenta-slagaders.

Maar dan plots... is hij weg uit dit veilige, koesterende coconnetje. Prikkels komen vanaf nu ongefilterd op hem af: hij krijgt licht in zijn oogjes, enthousiaste omstaanders die zijn aandacht graag 'vangen' met speelgoedjes of andere kleurrijke dingen. Hij voelt het contact van kleding op zijn huid, een broeksbandje dat knelt, een luier die vuil is of billetjes die wat pijnlijk zijn. Overweldigende geluiden komen nu ongedempt door zonder dat er een mogelijkheid is ze uit te zetten als het even teveel wordt. Hij proeft smaken die hij nog niet kende of zuur dat terugkomt uit zijn maagje.
Op andere momenten ontbreekt dan plots weer elke prikkel, ligt hij in een bedje... en voelt zich helemaal alleen en overgeleverd… voor het eerst voelt hij honger...zou iemand hem komen redden?

De grote aanpassing

Geef je baby wat langer dat 'baarmoedergevoel'

Laat je baby dus maar rustig en in eigen tempo wennen aan al deze nieuwe aspecten van zijn leven. Hier zijn alvast enkele zaken die je zelf kan doen om je baby te helpen:

1/ Voeden op verzoek

Zorg dat je baby geen honger hoeft te lijden en dat zijn natuurlijke zuigbehoefte bevredigd wordt. Je baby leeft in het moment, dat wil zeggen dat hij nog niet begrijpt dat hij moet wachten. Natuurlijk hoef je je baby niet te voeden bij elk huiltje. Soms wil hij zijn verhaal kwijt of geeft hij uiting van pijn, krampjes of een ander ongemak. Maar strikt voeden volgens de klok kan het je baby (en dus ook jezelf) vaak onnodig moeilijk maken.

2/ Nabijheid/Huidcontact

Nabijheid
 • Wees aanwezig, sensitief en responsief. Hou je kindje zoveel mogelijk dicht bij jou.
 • Schaf een draagdoek of (ergonomisch!) draagsysteem aan (Ergobaby, Babylonia, Tula,...) en win advies in van een draagconsulente.
 • Vraag hulp van je omgeving…ook papa, oma of opa kunnen deze geborgenheid bieden als jij even wil rusten.
 • Ga samen in bad, masseer je kindje en wees steeds zacht en langzaam als je hem benadert. Liefdevolle aanraking stimuleert de aanmaak van oxytocine, het hormoon dat verbondenheid en veilige hechting bevordert.
 • Laat je baby in je nabijheid slapen, bijvoorbeeld in een co-sleeper of in een wiegje naast je bed, zodat je hem ten allen tijde kan horen.

3/ Schommelen, wiegen, rondwandelen

Valt het je op dat je baby huilt als je gaat zitten en stopt met huilen van zodra je weer rondwandelt? Dat is niet zo vreemd!

 • Het dynamisch contact van jouw voeten met de grond geeft hem aarding. Vermits hij nog niet kan stappen, speel jij een soort van 'bliksemafleider' om zijn spanning via jou kwijt te spelen.
 • Schommelen is bovendien een beweging die hij kent van in je buik. Het is dus helemaal niet erg om hem te troosten door hem te wiegen of hem zo in slaap te helpen.
 • Dit wil niet zeggen dat elk huiltje moet ‘weggewiegd’ worden, soms is het goed om er gewoon te zijn voor je kindje, hem te laten voelen hij niet alleen is en màg huilen. Maar ga je moederinstinct niet uit de weg en maak je - zéker in deze fase - echt nog niet teveel zorgen om foute slaapassociaties of 'verwennen'.

4/ Hou sterke prikkels buiten

 • Pas je stemvolume en je tempo aan als je je baby benadert. Vermijd drukte. Geef je baby niet ‘door’ bij visite omdat je denkt dat het hoort. Als je op een plek komt waar veel mensen samenzijn, hou hem veilig bij je in de drager, maak desnoods even een wandeling als je voelt dat het wat veel wordt voor je baby. Lukt het je niet om je baby te dragen (je bent moe of zit niet lekker in je vel, je andere kindjes zijn druk en hebben je nodig,…) en wil je je baby in een wiegje leggen, dan kan white noise helpen de omgevingsgeluiden te filteren. Deze geluidssignalen hebben een rustgevend effect op het zenuwstelsel en herinneren je baby aan de baarmoedertijd. Geen wondermiddel, wel een simpel hulpmiddel om storende omgevingsgeluiden te filteren zodat je baby gemakkelijker tot zichzelf kan komen. Aangenamer van het stofzuigergeluid en minder omslachtig dan gaan autorijden.
 • Draag geen sterke geurtjes of parfums, vermijd ook de typische verzorgingsproducten voor baby’s die, hoe lekker ze ook mogen ruiken, vaak erg synthetisch zijn. Gebruik natuurlijke producten zoals bvb. deze van Weleda.
Baby
 • Pas je aan aan het ritme van je baby. Doe alle handelingen zoals verschonen, aankleden, knuffelen op zijn tempo...dat wil zeggen: langzaam....neem je tijd.
 • Volg zoveel mogelijk zijn natuurlijke slaapritme en laat hem niet over zijn vermoeidheids-drempel gaan.
 • Voor erg onrustige baby’s die erg moeilijk tot rust kunnen komen en hierdoor steeds over hun vermoeidheidsgrens gaan, kan inbakeren zinvol zijn. Wel raad ik je aan hier goed voorbereid aan te beginnen: het is niet voor elke baby, situatie of leeftijdsfase geschikt en in sommige omstandigheden zelfs gecontraïndiceerd. Zorg steeds voor een ergonomisch systeem, zoals deze van Ergobaby.
 • Ga bij sterke onrust eerst langs bij een baby-osteopaat, Deze kan nagaan of er bewegingsverliezen aan de basis van de onrust liggen en deze behandelen. Inbakeren zonder meer zou symptomen kunnen maskeren waardoor je het risico loopt voorbij te gaan aan de werkelijke hulpvraag van je baby.

Happy Baby Happy Mama

Elke donderdag om 10u kan je in Oostmalle lessen volgen (samen met je baby), boordevol interessante informatie & tips, gegeven door Anja Caers (baby-osteopate) & Leen Leysen (doula)

Lees HIER meer over deze 8-lessenreeks.


Gaat het erg moeilijk?

Als je niet goed weet of het allemaal wel zo goed loopt, kan het nuttig zijn het ritme van je baby in kaart te brengen. Je krijgt een objectieve weergave van de feiten en kan meteen zien of er typische momenten zijn waarop je baby meer huilt. Lees hier hoe je dat kan doen en waarom.

Huilt je baby echt buitensporig of voelt het niet oké, aarzel dan niet om hulp te zoeken: een arts kan uitsluiten of er een medisch probleem is, maar ook een baby-osteopaat, vroedvrouw, lactatiekundige, baby-tolk,…zoveel mensen kunnen wat betekenen voor jou of je baby.
Lees hier wat een baby-osteopaat voor je baby kan doen.

Maar je baby moet toch wel éven zonder jou kunnen?

Als het je buurvrouw, tante of (schoon)moeder steeds blijft benadrukken dat je de baby toch wel érg vaak vast hebt of voedt... neem het haar niet kwalijk. Dat is niet makkelijk, ik herinner me nog hoe erg ik in weerstand kon gaan als mij iets soortgelijks werd gezegd (bij deze: sorry mams!) Deze goedbedoelde 'kritiek' komt meestal vanuit een oprechte bezorgdheid.

Niet alles is immers zwart of wit, en het feit dat je een je kindje niet teveel liefde kan geven wil daarom natuurlijk niet zeggen dat je hem altijd op zijn wenken hoeft te bedienen of aan elk grilletje moet tegemoetkomen.
Veilige en duidelijke grenzen zijn nodig en naarmate je kindje ouder wordt, zal dit steeds meer gaan blijken.

Een baby is geen kleine manipulator

Maar wees gerust dat het hier echt niet gaat om manipulatiegedrag maar om een essentiële BASISBEHOEFTE, nl. veilige geborgenheid.
Vanuit neurologisch standpunt KAN je een baby zelfs nog niet verwennen omdat zijn jonge hersentjes simpelweg nog geen oorzaak en gevolg kunnen begrijpen.
Natuurlijk komt er een moment dat er foute slaapassociaties kunnen insluipen, maar je hebt nog heel veel tijd om hier samen een weg in te zoeken, op het tempo van jouw kindje. Negeer nooit je moedergevoel en doe wat voelt dat goed is.

Zolang het leven 'buiten mama' nog aanpassing vraagt
en je baby het moeilijk heeft, wees er voor hem.
Je mag gerust zijn...
hij zal het misschien niet kunnen navertellen
maar zal het altijd 'weten' dat jij er voor hem was
toen hij je zo nodig had!


Bronnen


Anja Caers

Als osteopate begeleid ik al zo'n 20 jaar moeders en baby's bij kleine en grotere baby-probleempjes zoals spijsverteringsproblemen (reflux, darmkrampjes, borst/fles-voedingsproblemen, overgevoeligheden & allergieën) onrust en slaapproblemen, Daarnaast ben ik docente aan de opleiding "Osteopathie bij baby's & kinderen' bij Panta Rhei in Nederland, Duitsland en Noorwegen. Samen met mijn man Patrick heb ik 3 dochters.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: