maart 26, 2019

Anja Caers

Steeds meer ouders gaan tegenwoordig met hun baby’tje naar een babyosteopaat, bijvoorbeeld omwille van een voorkeurshouding, refluxklachten of huilgedrag. Maar ook wanneer er geen klachten zijn, is een osteopatische check-up bijzonder zinvol. In dit blog leg ik je graag uit waarom.Babyosteopathie: wat is het en waarom is een osteopathische check-up zo zinvol?


Babyosteopathie: het onderzoek

More...


Voor we je baby’tje onderzoeken, starten we met een uitgebreid vraaggesprek. We overlopen bijzonderheden rond zwangerschap en geboorte en gaan na hoe je baby in z’n velletje zit: hoe verlopen de voedingen en de slaapjes, hoe ontlast je baby,…? Het samenleggen van alle puzzelstukjes helpt ons je baby beter te begrijpen en het totale plaatje te zien.

Vervolgens gaan we de baby met zachte handvattingen onderzoeken. Als babyosteopaat zijn we getraind om erg subtiel te voelen, we ‘luisteren’ als het ware met onze handen wat je baby’s lijfje ons wil vertellen.

Wat trekt onze aandacht? Hoe is de algemene spierspanning? Hoe is de flexibiliteit en dynamiek van de schedelbotjes? Zijn de werveltjes beweeglijk? Zit er spanning rond de slokdarm? Kan het middenrif vrij bewegen? Is het buikje opgezet?  

We kijken daarbij altijd naar de onderlinge relaties in het lichaam. Je zou het zo kunnen stellen dat we binnen de babyosteopathie dezelfde anatomie, neurologie en fysiologie gebruiken als de reguliere geneeskunde, maar ernaar kijken door een andere bril. Het symptoom kan immers op een andere plaats liggen dan de oorzaak.

Foto's door Greetje Van Buggenhout


Babyosteopathie: de behandeling

Vervolgens gaan we de gevonden bewegingsverliezen bij je kindje behandelen. Dit gebeurt via zachte, manuele technieken. ‘Kraken’ mag bij jonge kindjes niet worden toegepast. De meeste baby's ervaren de behandeling als aangenaam en reageren door rustiger te worden of in slaap te vallen. Toch kan het ook zijn dat je baby het op sommige momenten eventjes lastig krijgt. Tesamen met de blokkade kan in het lichaam ook de ‘herinnering’ vrijkomen aan een pijnlijk moment, namelijk het moment van blokkeren, met alle emoties vandien.  

Foto's door Greetje Van Buggenhout

Foto's: Greetje Van Buggenhout

Foto's door Greetje Van Buggenhout

Baby-osteopathie: reacties na de behandeling

Veel ouders ervaren dat hun baby’tje een stuk relaxter is na de behandeling. In sommige gevallen treedt eerst even een verergeringsreactie op (huilen, teruggeven of onrust). Meestal verdwijnt deze spontaan in de loop van de daaropvolgende dag. Bij twijfel is goed om je osteopaat even te contacteren.


Nooit meer huilen?

Hoewel veel baby's beter in hun velletje zitten na een behandeling, kan een osteopaat er - met de beste wil van de wereld - niet voor zorgen dat je baby nooit meer zal huilen. Daar is babyosteopathie niet voor bedoeld.
Hoe mooi de bevalling ook was, een geboorte is een erg intense ervaring, waarvan je baby vaak nog een tijdje moet bekomen. Huilen kan een belangrijk middel zijn om deze geboorteshock te ontladen. Ga dus zeker niet elk huiltje in de kiem smoren!

Zoek uit wat je baby je wil vertellen en wees responsief op zijn signalen, maar als hij echt ontroostbaar is, sta hem dan ook toe te huilen. Hou hem liefdevol vast, luister oprecht naar zijn verhaal, toon begrip en wees er voor hem.  


Babyosteopathie: vanaf welke leeftijd?

Als de geboorte van je baby erg moeilijk was (moeilijke spildraai, sterrekijker, navelstrengomwikkeling, medische interventies: inleiden, meeduwen op de buik, vaccuümextractie, keizersnede,…) of je kindje duidelijk niet lekker in z’n velletje zit (pijn bij bepaalde bewegingen, een dwanghouding/voorkeursdraaiing, erg veel huilen,…) maak je best zo snel mogelijk een afspraak.  


Zijn er geen dringende klachten? Dan is het prima een afspraak te boeken tegen de periode dat je baby zo’n 6 weken oud is. Je kan dan al een goed beeld geven van je baby’s ritme (kijk hier voor een handige ritmekaart)  en eventuele bewegingsverliezen zijn dan ook erg duidelijk voelbaar.

 
Afhankelijk van zijn bevindingen tijdens het eerste consult zal de babyosteopaat je vertellen of en wanneer je best terugkomt voor een opvolgbehandeling.


Baby-osteopathie: behandelt elke osteopaat baby's?

In de algemene opleiding osteopathie wordt een summiere basis gegeven betreffende het behandelen van baby's en kinderen, dus in principe màg elke osteopaat kinderen behandelen. Toch raad ik je aan om om met kindjes naar een osteopaat te gaan die zich verder heeft gespecialiseerd in babyosteopathie. Een baby is immers geen mini-versie van een volwassene. 

Net zoals je in de geneeskunde een specialisatie hebt tot kinderarts (maar een huisarts ook baby's behandelt), bestaan er voor afgestudeerde osteopaten extra opleidingen die zich toespitsen in osteopathie bij baby's en kinderen. Een degelijke specialisatie bestaat doorgaans uit 2 jaar(*), waarbij wordt ingegaan op de diverse aspecten van de ontwikkeling van het kind: embryologie, fysiologie, neurologie, pathologie, ontwikkelings-psychologie, voedingsaspecten, ... en waarbij extra stages hieromtrent worden doorlopen. Deze osteopaten zijn niet alleen getraind in het behandelen van kinderen, maar evengoed in het het herkennen van ‘red flags’ en zullen tijdig doorverwijzen naar een reguliere arts indien nodig.

(*) een voorbeeld hiervan is de opleiding bij Panta Rhei Osteopathie in Nederland.
Een lijst van afgestudeerde osteopaten aan deze opleiding vind je hier.

Op mijn instagram-account (onder het hoogtepunt 'baby-osteo) vind je baby-osteopaten waarmee ouders aangaven hele goeie ervaringen te hebben gehad met hun kindje, met vermelding van de regio.

Anja Caers, Osteopaat D.O.
Docente 'Osteopathie bij baby's & kinderen', Panta Rhei Osteopathie, Nederland.
Auteur van de online cursussen:
"Happy Baby Wijzer" (0-4 m)

 'Liefdevol Zelfstandig Slapen'(4m - 4 jaar).
"Liefdevol stoppen met fopspeen en duim" (3 maanden - 8 jaar)

Daar sta je dan, als nieuwbakken ouder... Je hart loopt over van liefde voor dat nieuwe wezentje in je armen, maar tegelijk overvalt ook dat plotse gevoel van immense verantwoordelijkheid voor dat bundeltje kwetsbaarheid. Twijfels en onzekerheden kunnen dan al snel de kop op steken. In het Baby Basics traject bespreken we 8 verschillende thema's. Een traject BOMVOL inzichten en mijn meest succesvolle tips waarvan ik vind dat ELKE ouder ze moet weten.

Online cursus (0-4m)

Dé "baby-handleiding" die je een hoop zoekwerk zal besparen, boordevol inzicht in je baby en alle belangrijke 'baby-basics' die elke ouder van bij de start zou moeten kennen. Een cursus die warm wordt aanbevolen door artsen, vroedvrouwen & osteopaten.

Online cursus
(4m - 4 j)

Hoe kan je werken aan een betere en minder afhankelijke slaap als je NIET houdt van strenge slaaptraining en cry-it-out/controlled cry-methodes?  Video-cursus voor ouders van kindjes van 4 maanden tot 4 jaar, die op zoek zijn naar milde handvatten om hun kindje te helpen slapen, vanuit verbinding.

Stap voor stap en vol vertrouwen zonder tutje of duim!  Met oefeningetjes om de zuigreflex te helpen integreren en voorbeelden van verbindend spel om emotionele spanningen te helpen loslaten die rond dit gebeuren kunnen hangen.

Verwante berichten
Wanneer stop je best met het tutje/speentje?
De geboorte van een microbioom
Mijn baby heeft een plat achterhoofd!
Tips bij een afgeplat hoofdje
Een voorkeurshouding aanpassen
Mijn baby heeft een voorkeurshouding
Over mij

Als osteopate begeleid ik ruim 20 jaar moeders en baby's bij kleine en grotere baby-probleempjes zoals slaapproblemen, spijsverteringsproblemen (reflux, darmkrampjes, borst/fles-voedingsproblemen, overgevoeligheden & allergieën) onrust en huilgedrag.

Daarnaast ben ik sinds 2006 docente aan de opleiding "Osteopathie bij baby's & kinderen' bij Panta Rhei, Nederland.

Samen met mijn man, Patrick heb ik 3 dochters.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
error: Deze content is beschermd