Liefdevol

stoppen met fopspeen of duim

"Dag tut, bye lieve duim! 
Voortaan kan ik het zonder!"


De nood om te zuigen

Veel kindjes vinden rust en troost door te zuigen op hun tutje, duimpje of vingers. Maar wat als je merkt dat je kind hier erg afhankelijk van wordt en het hem eerder in de weg begint te staan? Je baby wordt steeds wakker voor het tutje, je peuter/kleuter zit vaak met de handjes in de mond, het zuigen wordt compulsiever of je kindje krijgt last van een open beet, open mondgedrag of articulatieproblemen,...

Wanneer grijp je in?

Wat kan de reden zijn dat de zuiggewoonten bij je kindje niet afnemen of zelfs toenemen en welke impact kan dit hebben op je kindje? Wanneer kan het nodig zijn om hierop in te grijpen en vooral, hoe doe je dat dan respectvol?  

In deze cursus leg ik je dat uit en krijg je een concreet stappenplan met oefeningetjes en spelletjes om de drang naar zuigen te verminderen.

Herken je dit?

  • Je moet steeds opnieuw het tutje geven om je baby verder te helpen slapen 
  • Je peuter of kleuter heeft veel zuigbehoefte en een grote orale fixatie: het zit vaak met de vingers in de mond, bijt op de nagels, op potloden, sabbelt op koordjes van de trui 
  • Het zuigen wordt compulsiever van aard.
  • Zuigen wordt een automatisch gedrag waar je kind steeds sneller naar grijpt telkens het zich 'lastig' voelt.  
  • Je wil graag iets veranderen, maar het wegnemen van je kindjes ultieme troostmiddel voelt als een straf 
  • Je kindje krijgt een open beet, open mondgedrag, een infantiele slik, het kwijlt veel of articuleert moeilijk, het heeft vaak oorontstekingen,...   

En wil je dit?

  • Je kindje dat vol vertrouwen zonder tut of duimzuigen kan
  • Gezonde mondfuncties voor je kindje zodat alle voorwaarden er zijn om goed te kauwen, slikken, articuleren, ...
  • Een aanpak die respectvol is en waarbij je in verbinding blijft met je kindje


Deze cursus biedt niet alleen een erg fijne houvast voor ouders,
ook professionals zijn grote fan (tandarts, KNO-arts, logopedist, osteopaat,...)

Wat komt aan bod in de cursus? 

Inzichten
We bespreken hoe de zuigbehoefte van een baby normaal evolueert en wat kan maken dat de drang tot zuigen niet afneemt of net sterker wordt. Ook bekijken we de mogelijk impact van lang troostzuigen en wanneer het nodig kan zijn om in te grijpen.

Aan de slag!
Beslis je om ervoor te gaan? Dan krijg je een concreet actieplan

  • Hoe bereid je je kindje voor?
  • Hoe bouw je geleidelijk af? 
  • Welke hulpmiddelen kan je inzetten? (met prelogopediste en OMFT-therapeute Bregje Hoogmartens)
  • Hoe kan je troost bieden op moeilijke momenten?
  • Hoe help je stress te reguleren als de zuigdrang heel groot is? (met Katrien de Smet) 
  • Hoe kan verbindend spel de spanning bij je kindje hepen loslaten? (Met Nele Flamang)
  • Hoe kan je  de zuigreflex helpen integreren en de balans in het mondgebied herstellen?



Wie ben ik?


Hi, ik ben Anja, baby- en kinderosteopaat. In mijn praktijk zie ik dagelijks welke impact een tutje of duim kan hebben op het totale functioneren van een kindje.
Het ingrijpen op deze gewoonte schrikt je als ouder soms af, wat heel begrijpelijk is: "Hoe zal ik mijn kind nog kunnen troosten zonder tutje?" og "Hoe kan ik in godsnaam een duim afleren?", zijn bezorgdheden die ik vaak hoor. Gelukkig kan je ontzettend veel doen voor je kind! Het is prachtig om te zien wat er verandert, zowel op vlak van mondmotoriek als op het hele zelfvertrouwen en heerlijk om te zien hoe sommige kindjes echt gaan openbloeien als ze niet meer afhankelijk zijn van hun zuiggewoonten.


Wat je je misschien nog afvraagt...

Heb je buiten de cursus materialen nodig?

We bespreken in deze cursus verschillende oefeningen (reflexintegratie-oefeningen, mondstimulerende oefeningen en stressregulerende oefeningen), massages en verbindende spelletjes waarvoor geen materialen vereist zijn.
Als je kindje duim- of vingerzuigt, zal het op een bepaald moment wel nodig zijn duim of vingers af te schermen. Bregje bespreekt diverse hulpmiddelen die hiervoor op de markt zijn, maar uiteraard kan je hiervoor ook zelf iets maken als je een beetje handig bent.  

Wanneer je kindje afwijkende mondfuncties heeft zoals open mondgedag, kwijlen, slikproblemen,… zijn er bepaald materialen uit de OMFT (OroMyoFunctionele Therapie) die bijzonder ondersteunend zijn om het mondgebied te stimuleren of neusademhaling te bevorderen.  Bregje legt in deze cursus waarvoor ze dienen, hoe je ze gebruikt, waar ze verkrijgbaar zijn of welke alternatieve je eventueel kan inzetten met materialen die je in huis hebt. 

Is ingrijpen op zuiggewoonten per se nodig?

Niet per se. Sommige kindjes stoppen inderdaad spontaan. Het is altijd goed te kijken naar je kindje en naar de frequentie, de duur en de kracht waarmee je kindje zuigt.

  • Als je kind enkel zuigt bij het in slaap vallen, daarna valt de duim/tut uit het mondje en je kind slaapt met gesloten mondje verder, kan je rustig afwachten.
  • Als je kindje meer of langer zuigt of je merkt als ouder dat je kind een open beet krijgt, articulatieproblemen, veel zevert (of andere fysieke klachten krijgt), of dat je kindje het zuigen systematisch als 'kalmeermiddel' begint te gebruiken telkens het zich lastig voelt, kan het zinvol zijn om je kindje te helpen hier op een andere manier mee te leren omgaan.
 We probeerden al eens te stoppen, maar het werd een fiasco. Waarom zou het nu lukken?

Als je kindje een grote zuigdrang heeft en je neemt z'n zuigmiddel weg, zal de drang niet zomaar verminderen. Vergelijk het met iemand die jeuk heeft en veel krabt. Als je z'n arm vastbindt, stopt hij wel met krabben, maar dat wil niet zeggen dat de jeuk weg is. Stoppen met zuiggewoonten gaat dus niet enkel om "iets wegnemen", maar goed kijken naar de oorzaak en daarop inspelen. In de cursus gaan we daarom inzetten op herstel van de balans in het mondgebied, integratie van de zuigreflex en manieren om je kindje te helpen onderliggende spanningen los te laten (verbindend spel en stressregulatie-oefeningen).

Is deze cursus ook bruikbaar als je kindje heel de nacht aan de borst wil zuigen?

Hiervoor zou ik je liever doorverwijzen naar de cursus 'Liefdevol zelfstandig slapen', waar ik inga op zuig-slaapassociaties en hoe je je kindje het vertrouwen kan geven om zonder borst in slaap te vallen (als je dat graag wenst). Het is immers belangrijk zorgvuldig om te gaan met nachtvoedingen.
Als de borstmomenten 's nachts echt 'de pan uitswingen' en je hier graag je grenzen wil in aangeven , leg ik in deze cursus uit hoe je dat kan doen op een manier die respectvol is ten opzichte van je kindje.

Tenzij je echt een enorme orale fixatie merkt bij je kind (je kindje wil gewoon 'iets' in de mond en sabbelt op alles, is ook tevreden met je vinger, een speeltgoedje of een fospspeen), in dat geval is deze cursus het meest interessant.

Voor welke leeftijd is de cursus bedoeld?
Leeftijdscategorie: 3 maanden - 8 jaar: de cursus is geschikt voor zowel beginnende als langer aanwezige zuiggewoonten. 


Jonge baby’s/ Beginnende zuiggewoonten

  • Je hebt de eerste maanden een fopspeen gegeven en je wil er nu graag mee stoppen om aan gezonde mondgewoonten te werken
  • Je kindje wordt vaak wakker voor z'n fopspeen
  • Je kindje begint naar z’n duimpje te grijpen en je wil voorkomen dat het een gwoonte wordt

Langer aanwezige zuiggewoonten

Je merkt dat de zuiggewoonten je kindje ook nadelen beginnen te geven: 

  • je kindje krijgt een open beet of afwijkende mondfuncties (open mondgedrag, habitueel mondademen, luie tong, kwijlen, grote orale fixatie, articulatieproblemen,...) en wil de mondmotoriek van je kindje verbeteren.
  • je kindje wordt erg afhankelijk van z'n zuiggewoonten en grijpt er steeds vaker naar
Ik ben tandarts/kiné/osteopaat/logopedist/....  Is de cursus ook voor mij interessant?

Absoluut!!
Hoe goed je ook werkt in het mondgebied tijdens een sessie met een kindje, tegen een duim of fopspeen kan je meestal niet op. De continue druk-kracht op het gehemelte en de impact op de tongfunctie doet vaak alles weer teniet. Dat kan frustrerend zijn.

Na deze cursus weet je

  • hoe je ouders kan begeleiden met het afbouwen/stoppen van de zuiggewoonten van hun kindje op een zachte en verbonden manier.
  • hoe ouders het mondgebied van hun kindje kunnen stimuleren een week voor een sessie bij jou, zodat je in het mondje van het kind kan werken dat vaak kokhalst.
  • hoe je verbindend spel kan inzetten als een kindje het moeilijk vindt om in het mondgebied te werken.

Geen tijd?
Heb je het te druk om deze cursus te volgen? Dan kan je in elk geval met een gerust hart deze cursus aanbevelen aan de ouders. Met deze cursus krijgen ze de motiviatie, alsook alle tools bij elkaar om aan de slag te gaan!


error: Deze content is beschermd