Doorkomende tandjes? Zo help je je baby! - Happybabycoach
december 2, 2016

Doorkomende tandjes? Zo help je je baby!

Doorkomende tandjes

Sommige baby’s hebben bij het krijgen van tandjes nergens last van, terwijl andere baby’s er behoorlijk ziek van kunnen zijn. Gelukkig zijn er enkele natuurlijke dingen die je als ouder kan doen om je baby te ondersteunen in dit proces en het leed wat te verzachten.

More...

Hoe weet je dat er een tandje aankomt?

Bij de meeste baby's kan je volgende signalen opmerken

 • tandvlees en wang wat warmer en/of roder
 • op veel dingen willen kauwen: vingertjes, speelgoed, speentje,…
 • meer kwijlen
 • hard puntje voelbaar in het tandvlees en uiteindelijk een wit puntje zichtbaar

Toch kan je baby ook andere last ondervinden

 • pijn aan het tandvlees, onrust & huilgedrag
 • koortsig
 • oorpijn
 • diarree en/of luier-uitslag
 • niet graag liggen en slechter slapen


Wat kan je doen om je baby te helpen?

Hoewel er bij de apotheek verschillende middeltjes verkrijgbaar zijn, zoals crèmes, tabletjes of druppels, loont het de moeite eerst deze natuurlijke tips toe te passen.

1. ZUIGEN

 • Zuigen werkt troostend. Geef je baby dus gerust wat vaker de borst en bij flesvoeding wat extra vocht.
 • Kamillethee is ideaal bij doorkomende tandjes. Kamille werkt immers ontstekingsremmend, is rustgevend en vermindert krampjes. Laat je baby tussendoor wat lauw-warme thee drinken of drink het zelf als je borstvoeding geeft.
 • Maak ijsblokjes van borst- of flesvoeding en laat je baby hierop zuigen. Overdrijf hier niet mee in de winter, teveel koude voeding zou je baby's spijsvertering kunnen verzwakken. In de zomer is dit wel een toppertje!

2. KAUWEN/MASSEREN

 • Laat je kindje op iets hards kauwen: een bijtring, een tanden-borsteltje of een hard speeltje waar hij zich niet aan kan kwetsen. Leg dit van tevoren even in de koelkast.
 • Ook kan je met je vinger of met de achterkant van een lepel de pijnlijke plek masseren door zachtjes op het tandvlees te drukken.

Bijtring

3. SPIJSVERTERING ONTLASTEN

Volgens de Chinese geneeskunde zegt de mate van klachten bij doorkomende tandjes veel over je baby's spijsverteringssysteem. Tanden krijgen geeft vaak een lokale ontsteking van het tandvlees. Bij een krachtige spijsvertering blijft deze ontsteking ook lokaal. Is de spijsvertering echter zwak of de lever wat belast, dan kan de ontsteking zich verspreiden naar de rest van de spijsvertering met krampjes, diarree, rode billetjes en huilgedrag als gevolg.
Bij baby's die vaste voeding krijgen, wordt de spijsvertering vaak nog extra belast omdat ze door pijn minder goed gaan kauwen. De darmen krijgen de te grote voedselbrokjes niet goed verteerd met als gevolg diarree.

Doen

 • Wil je baby even geen vaste voeding? Dring het dan niet op en geef tijdens deze dagen de borst of een extra flesje in de plaats.
 • Wil je baby wel vaste voeding? Geef dan licht verteerbare voedingsmiddelen zoals soep, groentjes met quinoa of gierst en vermijd onnodige ballast zoals koekjes(meel), yoghurt, puddinkjes of vlees.
 • Geef je borstvoeding? Let dan zelf extra op je voeding: eet zo puur en onbewerkt mogelijk, kauw goed op je voeding, eet langzaam en beperk voedingsmiddelen die de spijsvertering belasten zoals geraffineerde producten, suiker, tarwe, koemelk of teveel vlees.


4. BARNSTEEN

Barnsteen


Kettinkjes van barnsteen (apotheek of online) geven bij het dragen door de warmte van je baby’s huid het actieve ingrediënt "barnsteen-zuur" vrij, wat erom bekend staat pijn te verzachten, kwijlen te verminderen en ontstekingen te onderdrukken.
Laat je baby dit enkel dragen als hij wakker is én onder toezicht.

5. BLOESEMREMEDIES

Ook bloesemremedies kunnen je baby ondersteunen. Tanden krijgen is een overgang naar een nieuwe fase. Baby's die veel moeite hebben met veranderingen, hebben vaak baat bij de 'Walnoot'-remedie. Je kan tot 3x/dag een druppeltje op je vinger doen en het tandvlees hiermee masseren. Ook een druppeltje op de fontanel van je baby kan wonderen doen.

6. NATUURLIJKE (SELFMADE) GEL

Maak zelf een pijnstillende gel om op het tandvlees van je baby te smeren, door 1 eetlepel kokosolie te verhitten en te vermengen met kruidnagelpoeder of een vermalen/geplette kruidnagel. Eens afgekoeld, kan je wat op je vinger aanbrengen en het tandvlees van je baby ermee masseren. Kruidnagel is een eeuwenoud middeltje bij tandpijn. Door de ontstekingsremmende en pijnstillende werking van stoffen zoals eugenol, kaempferol en rhamnetine wordt het zelfs in de tandheelkunde vaak gebruikt.

7. RECHTOP HOUDEN

Door de plaatselijke vochtophoping bij ontsteking van het tandvlees kan drukverhoging in het hoofdje ervoor zorgen dat je baby niet graag wil liggen.
Laat hem bij het slapen wat hoger liggen met het hoofdje, overdag kan een draagdoek of draagzak een oplossing zijn. Tandjes krijgen mag dan een natuurlijk proces zijn, er kunnen best wat traantjes vloeien, en dan gaat er niets boven mama- of papaknuffels. Geef je baby alle troost en begrip die hij nodig heeft en laat hem toe te huilen. Voor je het weet is deze hangerige periode weer snel voorbij!

8. EXTREME REACTIES? OSTEOPATHIE KAN ZINVOL ZIJN

Uiteraard hoef je niet voor elk doorkomend tandje bij een osteopaat langs te gaan! Maar als je baby er elke keer extreme last van ondervindt, is het zeker goed om te laten nakijken of onderliggende bewegingsverliezen de vasculaire, lymfatische of neurologische circulatie in het neus-, keel-, oor- en mondgebied, de nek- of het halsgebied kunnen verstoren. Ook wanneer er steeds gerelateerde darmklachten of luieruitslag optreden is een check-up zinvol. Hoe beter het ganse systeem in balans is, hoe beter afvalstoffen van ontstekingsreacties worden afgevoerd en hoe sneller de moeilijke fase voorbij zal zijn.

Veel succes!

Anja Caers


Nood aan concrete handvatten als ouder?


0 - 4 maanden

Heb je nog veel vragen over je newborn?
Dan is  'Happy Baby Wijzer', wat voor jou!
Een wegwijzer boordevol filmpjes, tekst en informatie over alle baby-basics (voedingen, slaapjes en ontwikkeling) en praktische tips bij ongemakjes als reflux, krampjes, slaapproblemen of huilgedrag.
 


4 maanden - 4 jaar

De video-cursus "Liefdevol Zelfstandig Slapen"  biedt handvatten als je kindje moeilijk in- of doorslaapt, veel hulp nodig heeft om te slapen of onrustig slaapt en je niet houdt van strenge slaaptraining, cry-it-out of controlled crying-methodes, maar wel van mild/natuurlijk/responsief ouderschap.


Anja Caers

Als osteopate begeleid ik ruim 20 jaar moeders en baby's bij kleine en grotere baby-probleempjes zoals slaapproblemen, spijsverteringsproblemen (reflux, darmkrampjes, borst/fles-voedingsproblemen, overgevoeligheden & allergieën) onrust en huilgedrag. Daarnaast ben ik sinds 2006 docente aan de opleiding "Osteopathie bij baby's & kinderen' bij Panta Rhei, Nederland. Samen met mijn man, Patrick heb ik 3 dochters.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: