Verstandig fopspeengebruik - Happybabycoach
februari 13, 2018

Verstandig fopspeengebruik

Verstandig fopspeengebruik

Als je je baby een speentje wil geven, hoe kies je dan een goede? Laat je je baby er onbeperkt op zuigen of enkel op bepaalde momenten? Wanneer bouw je het best af? Kortom, hoe ga je er verstandig mee om?

More...

VOOR JE START

​Er zijn verschillende redenen waarom je voor een speentje kan kiezen voor je baby. In een vorig blog ging ik in op de voor- en nadelen van een fopspeen. Vooraleer je start, lees deze zeker even door om verrassingen te vermijden.

WELK SPEENTJE KIES JE?

VORM

 • Er zijn verschillende vormen: de meest bekende zijn de kersvorm (fysiologische, ronde vorm) en de dentaalvorm (anatomische, gebogen vorm). Wat de impact op de gebitsontwikkeling betreft, wijzen onderzoeken uit dat er geen opmerkelijk verschil is tussen de verschillende vormen.Je kan daarom best kijken naar de fysiologie van je baby en uitzoeken wat hij het fijnst vindt. Heeft je baby een eerder smal/hoog gehemelte? Dan is de kans groot dat hij eerder de kersvorm zal verkiezen. Baby’s met een vlakker gehemelte vinden de dentaalvorm (of de druppelvorm) vaak aangenamer.
 • Kies altijd een speentje dat bij de leeftijd van je baby hoort. Soms denken ouders dat een kleiner speentje de gebitsontwikkeling minder zal verstoren. Het tegendeel is waar: doordat een kleine speen ondiep in het mondje zit, zal je baby geneigd zijn op een foute en gespannen manier te zuigen. Bij borstvoeding kan hierdoor nòg sneller tepel-speenverwarring optreden.

MATERIAAL

 • ​Siliconespeentjes hebben als voordeel dat ze sterk zijn, niet zo snel scheurtjes vertonen en zelden allergische reacties geven.
 • Rubber speentjes zijn meestal net iets soepeler en comfortabeler, maar verslijten ook makkelijker waardoor ze sneller vervangen moeten worden. Bij sommige kindjes kan rubber een allergische reactie veroorzaken.
 • Let er steeds op dat de speen vrij is van BPA (Bisphenol A O%). Deze synthetische stof zou namelijk schadelijk kunnen zijn voor je baby.


FAVORIETEN?

Vaak wordt me gevraagd welk speentje ik aanraad. Dit is een moeilijke: een fopspeen is erg persoonlijk en de voorkeur verschilt sterk van kind tot kind. Om toch enkele merken te noemen: de speentjes van Natursutten (rubber) of Soothie (silicone) blijken vaak een fijne keuze. Ze bevatten geen BPA's en zijn erg zacht waardoor ze net iets minder impact op het gebit hebben. Bovendien zijn ze naadloos en gemaakt in één geheel, zodat er geen bacteriën of vuil tussen kan kruipen.

                       

​VERANTWOORD GEBRUIK

 • Bij borstvoeding: Geef zeker nooit een speentje voor 2 weken of als je baby nog niet goed aanhapt/zuigt. Wacht op zijn minst tot de borstvoeding goed op gang is gekomen en je baby goed bijkomt. Begrijp wat de impact van de speen op het zoogproces kan zijn en blijf ten allen tijde waakzaam op eventuele risico’s. Vraag bij twijfel hulp aan een lactatiekundige.
 • Stop de tut niet te pas en te onpas in de mond van je kindje en forceer nooit het gebruik ervan. Laat je baby toe zich te uiten, zijn signalen kenbaar te maken en blijf goed naar je kindje kijken. Een tut is geen susmiddel, maar kan wel een hulpmiddel zijn om je baby te helpen tot zichzelf te komen of te slapen als hij over zijn grenzen dreigt te gaan.
 • Beperk het gebruik ervan tot momenten van inslapen en neem liefst het tutje uit de mond als je baby in slaap gevallen is.
 • Maak meteen de gewoonte het tutje in bed te laten als je je baby eruit haalt.
 • Onderhoud:
  • Spoel een speentje na het slapen steeds af en steriliseer hem regelmatig.
  • Koop een nieuw speentje na 2 maanden gebruik of meteen als er een scheurtje in zit.
 • Geef het speentje niet langer dan nodig:
  • je kan er bijvoorbeeld voor kiezen het speentje enkel te geven tijdens de eerste maanden, als je baby het nog moeilijk heeft, als hulpmiddel om je kindje te helpen tot zichzelf te komen of bij een verhoogde zuigreflex.
  • Ook na het doorkomen van de eerste tandjes is vaak een goed moment om te stoppen. Als je baby de speen kapot kan bijten, wordt het tijd voor een bijtspeeltje.
  • Hoe dan ook raad ik je aan ten laatste rond 2,5 jaar te stoppen.
 • Blijf steeds goed naar je kindje kijken.Heeft je kindje een overmatige zuigbehoefte of andersom, zuigt het slecht of vertoont het afwijkend mondgedrag (abnormaal veel kwijlen, kokhalzen, tongpersen,…)? Ga dan zeker eens langs bij een osteopaat. Met name wanneer je kindje vaak ooronstekingen heeft of als de articulatie niet zo goed gaat, kan osteopathie zinvol zijn en is het raadzaam het fopspeengebruik onder de loupe te nemen.

Heb je zelf nog tips of ervaringen toe te voegen?
Laat het me zeker weten! Veel succes!

​Anja Caers


​H​APPY BABY WIJZER 

​Happy Baby Wijzer is een ​​unieke online zelfhulpgids doorheen de eerste ​periode ​met je baby.

​Via tekst en filmpjes krijg je inzicht in je baby's ontwikkeling, slaapjes en voedingen​ en ​bruikbare tips bij ​​ongemakjes zoals krampjes, reflux, slaapproblemen of eet​problemen.

Door Anja Caers, osteopate met ​20 jaar ervaring in het werken met baby's.

 

Bronnen

 • https://www.blabloom.com/nl/blog/algemeen/een-soothie-wat-is-dat/132/
 • “Geen speen bij oorontsteking”, F. Kievits en M.T. Adriaanse, Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:1589
 • ‘"Fopspeengebruik bij baby’s en kinderen - Een literatuurstudie, Caroline Boon en Els Buysse, DO-MROB, De Osteopaat, maart 2010, jaargang 11 nr. 41
 • Hauck, Olanrewaju O. Omojokun, Mir S. Siadaty, 2005, the American Academy of Pediatrics
 • Zardetto CG, Rodrigues CR, Stefani FM. Effects of different pacifiers on the pri- mary dentition and oral myofunctional structures of preschool children. Pediatric Dentistry 2002; 24(6): p552-560.

Anja Caers

Als osteopate begeleid ik ruim 20 jaar moeders en baby's bij kleine en grotere baby-probleempjes zoals spijsverteringsproblemen (reflux, darmkrampjes, borst/fles-voedingsproblemen, overgevoeligheden & allergieën) onrust en slaapproblemen. Daarnaast ben ik sinds 2006 docente aan de opleiding "Osteopathie bij baby's & kinderen' bij Panta Rhei, Nederland. Samen met mijn man, Patrick heb ik 3 dochters.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: