Voeding van de zogende vrouw


JOUW VOEDING TIJDENS DE BORSTVOEDINGSPERIODE

Waar gezonde voeding voor elk persoon al belangrijk is, is het dat voor een zogende vrouw des te meer. Borstvoeding vraagt enorm veel energie, en een gezond en gevariĆ«erd voedingspatroon is dan ook essentiĆ«el om aan die behoefte te voldoen. 
Over de relatie tussen wat mama eet en de impact op haar moedermelk bestaan veel discussies.

Hieronder vind je enkele algemene richtlijnen waarvan ik ervaar dat ze voor de meeste zogende vrouwen (en hun baby) een goede basis vormen. Deze richtlijnen zijn - voor alle duidelijkheid - niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, maar op persoonlijke visie en ervaring. 
Doorheen de jaren heb ik me verdiept in voeding, dit zowel volgens de Oosterse als de Westerse visie.  Daarnaast heb ik vaak gebrainstormd over dit thema met collega's uit andere gezondheidstakken, zoals orthomoleculaire en natuurdiĆ«tisten, acupuncturisten en darmtherapeuten. Maar bovenal heb ik in de 20 jaar dat ik met baby's werk duizenden moeders & kindjes gezien, kinesiologisch getest, gedesensibliseerd (behandeling van overgevoeligheidsreacties op een specifieke stof) en zo vaak gezien wat de impact van voeding van de moeder kan zijn op zowel moeder als kind, dat ik dit niet zomaar naast me kan leggen in afwachting tot ƩƩn of andere wetenschappelijk studie dit kan bevestigen.

Zelf ervaar ik dat er sterke individuele verschillen zijn in de reactie op voeding en dat de mate van reactie van de baby in grote lijnen samenhangt met de gezondheid van de darm van mama (van mama Ʃn baby).

Het is dan ook onmogelijk een richtlijn uit te schrijven die voor iedereen de perfecte is.  
Dogmatisch deze tabel volgen is dus echt niet nodig. Voel vooral wat bij je past en wat werkt voor jullie.  Kijk naar je baby!

Heb je het idee dat je baby op iets reageert wat jij hebt gegeten, dan kan een eetdagboekje soms verduidelijking brengen.  
Maar vooral, lieve mama, laat je niet ontmoedigen als je baby ongemakjes heeft en zie het zeker niet als jouw fout!  
Weet dat jouw moedermelk door geen enkele kunstvoeding kan geĆ«venaard worden  (ja, zĆ©lfs als je zonet dat halve pak chocoladekoeken achteroversloeg šŸ™‚ ).

ALGEMENE RICHTLIJNEN

TE VERMIJDEN

  • melkproducten:  koemelk consumeer je liefst beperkt o.w.v. de casseine (slijmvormend en belastend voor de darmen), lactose (gisting/diarree) en de bewerkingen die de melk heeft ondergaan (ontvet, gepasteuriseerd, gehomogeniseerd, ,…). Ook sojamelk is af te raden vanwegen niet-gefermenteerd (dus niet goed verteerbaar in de darm), teveel fytinezuur en de fyto-oestrogene eigenschappen.
  • geraffineerde suikers: koekjes, chocola, gebak, alle kant-en-klare gerechten, chips, snoepgoed, frisdrank,… gebruik zeker geen synthetische vervangers! (aspartaam, sorbitol, cola-light!). Suiker is een enorme energierover en kan de miltenergie van jou Ć©n van je baby sterk verstoren.
  • moeilijk verteerbare granen: teveel tarwe (brood/deegwaren/pizza), muesli (=niet voldoende gekookte granen). 
  • scherpe voeding: knoflook, ui, prei, paprika, witte kool, rode kool, scherpe specerijen en pikante kruiden zijn absoluut niet ongezond, maar kunnen soms reactie geven., zoals krampjes. Noteer eventueel in een dagboekje wat je eet om te zien of dit voor jouw kindje geldt.
  • kant-en klare voedingsmiddelen: vermijd voeding waar veel additieven aan toegevoegd zijn (kleurstoffen, bewaarmiddelen, smaakversterkers, extra zouten, ongezonde (trans)vetten en suikers.
  • sinaasappels, onrijp fruit
  • drank: frisdrank, kant-en klare vruchtensappen, ijskoude dranken, alcohol, koffie of caffeĆÆnevrije koffie, thee met theĆÆne.


AANBEVOLEN 

Zorg voor een gevarieerd menu met 'levende energie': verse, inheemse groenten en fruit volgens het seizoen (als het mogelijk is biologisch), eiwitten, noten, kiemen, zaden en pitten. Vermarmende spijzen zijn in de postnatale periode versterkend voor de miltenergie.  Drink voldoende water of kruidenthee tussendoor. Eet rustig, geniet van je maaltijd en kauw voldoende!

  • groenten: inheemse seizoensgroenten (stoven, stomen, koken of rauw (goed kauwen)), soepen, gefermenteerde groenten. Pompoen, zoete aardappel, wortel, pastinaak, rode biet, witlof, artisjok zijn voorbeelden van verwarmende groenten die de miltenergie voeden.
  • fruit dat voldoende rijp is.  Energetisch 'koud' fruit kan je verwarmen: bijvoorbeeld een stoofpotje met kaneel erbij (liefs Ceylonkaneel).
  • aardappelen, zoete aardappelen
  • granen: quinoa, rijst, gierst, gerst, amarant, haver,.. Langzaam gekookte granen geven veel energie
  • pasta: speltpasta, pasta van rijst/mais of quinoa, mihoen, …
  • broodmaaltijd: speltbrood, roggebrood of zuurdesembrood, speltcrackers, rijst-, mais- of quinoawafels.  (Kijk hieronder voor ideetjes voor beleg).
  • eiwitten: vlees, vis, gevogelte, tofu, tempeh, eitjes, bonen, linzen (nachtje laten weken en koken met kruidnagel erbij).
  • vetten: kokos-, olijf-, tarwekiem-, lijnzaadolie, noten, zaden, pitten, avocado,... (vooral omega-3-vetzuren EPA, DHA en DPA, en het omega-6-vetzuur linolzuur blijken een positief effect te hebben op het gezichtsvermogen, het zenuwstelsel en de hersenen).
  • melkproducten: amandelmelk, rijstemelk, kokosmelk, speltmelk, havermelk, quinoamelk, liefst biologisch.
  • dranken: water of kruidenthee (zoethout, rooibos, kamille, venkel, borstvoedingsthee zoals deze van Weleda,…)


SPIJSVERTERINGSKLACHTEN & OVERGEVOELIGHEDEN

  • Heb je zelf overgevoeligheden of allergieĆ«n, heb je het gevoel dat je baby fel reageert op je moedermelk of heeft je baby ernstige spijsverteringsproblemen, een droge huid, eczeem of veel slijmvorming, dan is het zinvol om uit te zoeken wat hiervan de oorzaak kan zijn. Laat dit je echter niet tegenhouden om borstvoeding te geven, maar zie het als een uitgesproken kans om er nu iets aan te doen:  2 vliegen in ƩƩn klap!  Zowel jij als je kindje worden er beter van!  
    Er zijn veel mogelijkheden om hiermee aan de slag te gaan: zelf heb ik goede ervaringen met kinesiologie en desensibilisatietecnieken, maar ook voedingstherapie, bioresonantie, acupunctuur of darmtherapie kunnen hierbij veel betekenen.
  • Als je koemelkvrij wil/moet eten, is 'Blij koemelkvrij', van Rolinde Demeyer een absolute aanrader. Met dit boek toont Rolinde aan dat koemelkvrij zeker niet saai hoeft te zijn en legt ze je uit hoe je ervoor kan zorgen aan alle essentiĆ«le voedingsstoffen te komen!
  • Ernstige reflux, darmproblemen en kolieken gaan vaak hand in hand met een tekort aan zuren in de maag en een bacteriĆ«le overgroei in de dunne darm. Een aangepast diĆ«et waarbij je let op goede voedingscombinaties kan dan een grote hulp zijn. Laat je hierin begeleiden door een deskundige terzake (darmtherapeut, orthomoleculair diĆ«tiste,...).


EXTRA TIP BIJ SPIJSVERTERINGSKLACHTEN 

Begin de dag met een glas lauw water met 1 eetlepel appeciderazijn.
Doe dit vervolgens voor je middagmaaltijd en je avondmaaltijd opnieuw. 
Je kan 's ochtends ook een halve citroen gebruiken in plaats van appelciderazijn (dit helpt de galblaas om gal af te scheiden). Voel zelf waar jij en je baby het best op reageren.

(Tip van Christel Stevens, orthomoleculair voedingsdeskundige).


  Inspiratie nodig? 

   Ontbijtideetjes

  • Winter: warme havermoutpap met amandelmelk, rozijntjes en kaneel.
  • Havermout-pannenkoekjes met ahornsiroop (havermout + rijstemelk + eieren)
  • Warme vruchtencompote van appel en/of peer + gierstvlokken + kaneel (liefst Ceylon)
  • Tussendoortjes
    • handjevol noten met rozijntjes
    • zacht, inheems seizoensfruit
    • rijstwafel met notenpasta
    • havermout-banaankoekjes: kijk hier.

   Middagmaal

  • Gekookte granen (quinoa/gierst/zivervliesrijst) met groenten en een dressing (bijvoorbeeld olijfolie/notenolie, appelazijn en wat kruiden)
  • Verse soep met enkele sneetjes rogge- ,  of spelt- of zuurdesembrood 
  • rogge-, spelt- of zuurdesembrood met hartig beleg (groentesmeersel, notenpasta, hummus,  eitje, avocado, rauwe groentjes (goed kauwen), zalm, gerookt vlees,... ) of zoet beleg ( amandelpasta, dadelpasta, hazelnoot-rozijnenpasta, appelmoes, perensiroop, confituur 100% fruit (zonder suiker)  
  • Verse soep met zivervliesrijst of sushi

   Avondmaal

  • Vlees of vis met groenten en dressing
  • Eibereiding met gestoofde groenten en dressing
  • Zilvervliesrijst + groenten +  linzen of bonen (nachtje laten weken, afgieten, dan koken met kruidnagel) + dressing


Verschillende van bovenstaande ideetjes zijn o.m. geĆÆnspireerd door het boek: 'Definitief verlost' van Christel Stevens.
Als orthomoleculair diƫtiste geeft ze een kritische kijk op de huidige maatschappij en zijn gezondheidszorgsysteem.
Met dit boek biedt ze een manier om constructief aan je eigen gezondheid te werken en verlost te geraken van chronische aandoeningen, darmproblemen, hardnekkig overgewicht en vermoeidheid. Heb je als zogende mama zelf last van een spijsverteringsproblemen? Dan is dit boek een absolute aanrader!!!
Je kan het boek hier bestellen

(je krijgt 10 % korting met deze code: TURNXS10 ).

Medische disclaimer

Deze richtlijnen zijn informatief en op geen enkele wijze bedoeld om medisch advies te vervangen. De informatie is verzameld uit vele verschillende bronnen en door persoonlijke ervaringen. Raadpleeg uw huisarts voordat u belangrijke veranderingen in uw eetgewoonte aanbrengt en ga verstandig om met adviezen.  Bij gekende allergieĆ«n of specifieke problematieken, bespreek uw dieet altijd met een professional.

error: Deze content is beschermd