Sommige baby's lijken wat moeilijker te aarden na de geboorte en kampen met meer 'regulatieproblemen'. Dat kan zich uiten in veel huilen, slecht slapen, voedingsmoeilijkheden, reflux, constipatie, krampjes,...
Is je baby erg onrustig? Maakt hij moeilijk oogcontact, komt hij enkel tot rust bij jou of is je baby eerder in zichzelf gekeerd? Denk dan zeker eens aan baby- en oudertherapie. In dit blog laat ik Sylvia Verduin aan het woord over deze prachtige, maar - in mijn ogen - nog veel te weinig gekende therapievorm.
More...
Wat is baby- en oudertherapie?
Sylvia Verduin: "Baby en Oudertherapie is een lichaams- en emotiegerichte therapie die vertrekt vanuit de pre- en perinatale psychologie. Het gaat terug naar de preverbale fase (de tijd van voor de woorden), de eerste 1000 dagen.
Deze therapie kan ingezet worden bij baby’s tot 18 maanden die kampen met regulatiestoornissen. Maar ook al is je kind al wat ouder kan je hiermee werken d.m.v. speltherapie.
De eerste 1000 dagen
Overweldigende gebeurtenissen in de eerste 1000 dagen - vanaf de preconceptie, conceptie, zwangerschap, geboorte tot de eerste 2 jaar - kunnen negatieve imprints achterlaten die de reacties en het gedrag van je kind beïnvloeden. Het stress systeem kan te hoog afgesteld geraken, waardoor je kindje zowel lichamelijk als geestelijk té snel en té heftig kan reageren op de omgeving, of net andersom, zich terugtrekken en zich afsluiten. Baby- en oudertherapie kan hierbij een grote hulp bieden.
De ervaring van je baby
Baby en oudertherapie geeft de baby een stem door de lichaamstaal, de S.O.S. signalen, te zien en te verstaan in relatie tot zijn vroege geschiedenis. Door te kijken en te luisteren naar de lichaamstaal, dit te spiegelen en er woorden aan te geven, voelt de baby zich begrepen en gaan de ouders de baby ook beter begrijpen.
Als babytherapeut kijk je naar de signalen die de baby laat zien als hij geactiveerd raakt in zijn niet verwerkte overweldigende ervaring.
Hoe gaat dat in z'n werk?
Sylvia Verduin: "In mijn praktijk ligt een grote mat en nadat we de intake en eventueel kinesiologische testen hebben gedaan, waarbij ik de baby observeer, nodig ik de ouders met hun baby uit op de mat. Soms gebeurt het tijdens de intake al dat de baby aangeeft dat hetgeen waar we het over hebben, dát is waar hij aandacht voor wil hebben en onderbreek ik de intake en gaan we op de mat aan het werk hiermee.
Een veilig omgeving is cruciaal
Allereerst zorg ik ervoor dat de baby zich veilig voelt, dat de ouders weten wat we gaan doen en wat er kan gaan gebeuren, hoe belangrijk de ouders hierbij zijn en hoe zij voor zichzelf kunnen zorgen om aanwezig te blijven ook als hun baby gaat huilen. Ik vraag overal toestemming voor en de ouders mogen ook aangeven dat het genoeg is. Ik begeleid de baby en de ouders op deze reis van angst terug naar liefde. Het relationele veld neemt een belangrijke plaats in tijdens de behandeling. Wat heeft de baby meegemaakt tijdens zijn indrukwekkende reis in relatie tot én met zijn ouders?
In 'gesprek' met de baby
IK ga ‘in gesprek’ met de baby over hoe het was bij zijn moeder in de buik of tijdens zijn geboorte. Hetgeen wat de baby het meest laat zien bepaalt wat het eerste behandelt gaat worden om tot verwerking te kunnen komen. Bijvoorbeeld: de baby gaat regelmatig met zijn handje of met mijn hand naar de rechterkant van zijn hoofd: “Kijk hier heb ik vastgezeten, op deze plek en ik kan niet verder.” Dan pas ik geboortesimulatie toe. Het licht-of net niet aanraken van plaatsen op hoofd en lichaam waar tijdens de geboorte als het ware een pad van pijnlijke imprints is ontstaan. De baby herbeleefd zijn geboorte maar dan binnen zijn grenzen van wat hij aankan. Zo kan de baby onderhandelen met de stressvolle gebeurtenis en kan hij een andere belevingservaring krijgen en terug in zijn veerkracht komen.
Het perspectief van je baby
Dan geef ik het verhaal van de baby nog eens uitgebreid woorden voor de baby en de ouders en pendel heen en weer in hoe het toen was en nu is. En dit dus vanuit de baby gezien. Dus bijvoorbeeld; “Och wat was het moeilijk voor je om zo geboren te worden. Je zat vast en wist niet welke kant je op moest draaien en er werd maar op je geduwd. Dat deed pijn en je was bang. Maar je hebt het overleefd en bent nu veilig bij papa en mam en ze zijn zo blij dat je er bent! Maar het was niet makkelijk om hier te komen. Je hebt het beste gedaan wat je toen kon doen. Maar nu ging het anders, nu raakte je mama niet kwijt en ben je veilig bij mama en ze blijft bij je hoor.” Ook al heeft de moeder de bevalling als goed ervaren, de baby heeft zijn eigen geboorteverhaal en dat kan dus anders zijn.
De start van een proces...
De sessie en het verhaal raakt meestal de ouders. Ik zet dus laadjes van pijn open bij de baby én de ouders. Het is de bedoeling dat deze laadjes weer dicht gaan. De baby wordt hierin thuis begeleid door zijn ouders die hiervoor handvatten meekrijgen. Zij mogen mij altijd mailen of zo nodig bellen als zij hierin of voor zichzelf meer hulp nodig hebben. Het is meestal zo dat de eerste vier dagen (of minder) de baby meer onrust laat zien omdat hij nog niet ‘uitverteld’ is. Hij vraagt om herhaling van het verhaal wat hij meegemaakt heeft en hulp van de ouders hierbij. Ik vraag om een mail na deze dagen zodat ik de baby en zijn ouders kan blijven volgen in wat er gebeurt.
Zo kunnen er ook tijdens acht essentiële fasen in de eerste 1000 dagen andere overweldigende gebeurtenissen gebeurd zijn die om een andere manier van hulp vragen."
Meer lezen over dit onderwerp?
Sylvia schreef 2 boeken over dit onderwerp, die je kan bestellen via haar website.
Waar kan ik een ouder- en baby-therapeut vinden?
BELGIE
- Katrien Geukens, Tessenderloo, www.praktijkdekern.be
- Marleen Daniëls, Hove, www.marleendaniels.be
- Katja Wydhooge; Watou (Poperinge, Ieper) www.katjawydhooge.be
- Myriam Cuyt; Kessel-lo (Leuven) myriamcuyt@hotmail.com
- Diana Ferrin Pineda; Houthalen-Helchteren diana@ferrin.be
- Sonja Verschaeren; Wezenmaal sonja_verschaeren@hotmail.com
- Sylvie Geerdens, Lummen, https://www.bonfarto.net/
NEDERLAND
Sylvia Verduin
Baby- en oudertherapeute, & kinesiologe
www.sylviaverduin.nl
Online cursus (0-4m)
Dé "baby-handleiding" die je een hoop zoekwerk zal besparen, boordevol inzicht in je baby en alle belangrijke 'baby-basics' die elke ouder van bij de start zou moeten kennen. Een cursus die warm wordt aanbevolen door artsen, vroedvrouwen & osteopaten.
Online cursus (4m - 4 j)
Online cursus
(4m - 4 j)
Hoe kan je werken aan een betere en minder afhankelijke slaap als je NIET houdt van strenge slaaptraining en cry-it-out/controlled cry-methodes? Video-cursus voor ouders van kindjes van 4 maanden tot 4 jaar, die op zoek zijn naar milde handvatten om hun kindje te helpen slapen, vanuit verbinding.
Interessante literatuur rond dit onderwerp
- Baker, K. (2010). Midwives should support women to mobilize during labour. British Journal of Midwifery, 18(8), 492-497.
- Leboyer F. (1975). “Geboren worden zonder pijn”, Frederique Leboyer, uitg. Utrecht: Sprectrum, 1975, ISBN 90-6325-358-3
- Odent M., Biemans H, Van Rees S. (1983) “Lichaamstaal van de geboorte”. Uitgeverij Bert Bakker, ISBN 90 6019 975 8
- Uvnas M.B. (2007).” Oxytocine Factor: het hormoon van onthaasting, genezing en verbondenheid”. Nederlands | Paperback
- Veringa, I., & van Cranenburgh, B. (2010). Baringspijn is er niet voor niets. Medisch Contact, 1734-1737.
- Solther A.J. (1998). "De taal van huilen: positief omgaan met huilen en boosheid van baby's en kinderen tot 8 jaar". 6e druk. De Toorts.
Interessante links - https://birthpsychology.com/person/matthew-appleton