oktober 6, 2018

Anja Caers

Je kent het vast… na een drukke dag vol prikkels wil het slapen maar niet lukken, hoewel je kindje duidelijk moe is.  Een hele simpele maar uiterst doeltreffende manier om je kindje te helpen de spanning van de dag los te laten, is een afstrijkritueel. 

More...

Het afstrijkritueel

Wie heeft baat bij ??

Een afstrijkritueeltje kan je toepassen vanaf de baby-leeftijd, maar wordt alleen maar leuker (én gemakkelijker) naarmate je kindje ouder wordt.


Hoe doe je een afstrijkritueel?


Eerste strijkbeweging

  • Leg je handen bovenop het hoofdje en laat je ze via de oortjes, nek, schouders en armen naar beneden glijden.
  • Gebruik je vlakke handen en strijk op een zachte en omvattende manier.
  • Je tempo is rustig en je intensiteit is alsof je een modderlaagje van de huid zou afstrijken.

Tweede strijkbeweging

  • Strijk je vanaf de oksels langs de zijkant van het lichaam en de benen tot aan de kleine teentjes.
  • Of je nu de bewegingen afwisselt of elke beweging enkele keren na elkaar , maakt eigenlijk niet uit.

Derde strijkbeweging

  • Voor de 3e beweging strijk je met je handen vanaf het voorhoofd tot aan de neusbrug. Hiermee nodig je je kindje uit de oogjes te sluiten. Het kan helpen om je bewegingen steeds trager te maken en dus te laten uitdeinen.

Uitvoering


  • Er is geen volgorde, volg gewoon je gevoel en blijf met je liefdevolle aandacht bij je kindje. Voel, luister en geniet.
  • Is er een beweging die je kindje minder fijn vindt, doe dan de andere. Wil je kindje van houding veranderen, laat het dan toe.
  • Strijk met de intensiteit waarmee je een modderlaagje van het lichaam zou afstrijken.


Wat doet zo'n afstrijkritueel precies?

Afstrijken helpt je kind te aarden en spanning af te voeren, wat nodig is om tot rust te komen. Doordat de strijkbeweging voornamelijk over de zijkant van het lichaam loopt, werkt dit o.a. via de galblaas-meridiaan op de bijhorende emoties: frustratie, boosheid en neerslachtige gevoelens worden hierdoor makkelijker losgelaten. Bovendien stimuleert elke vorm van liefdevolle aanraking, massage of streling het ‘knuffelhormoon’ oxytocine, een stofje dat het geluksgevoel en de veilige hechting van je kind bevordert en dat hem rustig en slaperig maakt.

 

Bij baby's

  • Sommige baby's liggen niet graag op de rug. Je kan je baby op je gebogen benen leggen, terwijl je voeten op een tafeltje steunen. Of laat hem op z'n zijtje of op de buik liggen en strijk de kant waar je aan kan.
  • Je kan hierbij een slaapliedje te zingen. Ook dat kan je laten uitdeinen: je zingt, je neuriet, je fluistert...
  • 'Gaap' zelf enkele keren alsof je moe bent (misschien moet je daar niet eens zoveel moeite voor doen 🙂 ).  De kans is groot dat je kindje het ook gaat doen. Geeuwen is namelijk erg 'besmettelijk': spiegelneuronen in de hersentjes van je kindje worden actief en stimuleren je kindje hetzelfde te doen als jij.
  • Als je baby dan lekker slaperig is, dan kan hij 'gewassen en gestreken' het bedje in!


Bij peuters en kleuters

Ook grotere kindjes kunnen na een dag vol indrukken nog een tijdje liggen woelen. Situaties die voor ons vanzelfsprekend lijken, kunnen voor je kleintje best wat hersenspinsels geven: een nieuwe juf of stagiaire, een ruzie met een vriendje, een uitstap, een feestje dat eraan komt,… Wanneer ’s avonds alle prikkels wegvallen en het kind alleen in bed ligt, blijft dat molentje maar draaien. Afstrijken kan dan een geweldige hulp zijn om je kindje meer in z'n lichaam en uit z'n hoofdje te halen.

inslapen


Samen de dag overlopen

Ideaal is om tijdens het afstrijkritueeltje samen met je kindje de dag te overlopen.

  • Sommige kindjes zijn niet zo'n praters. Ga in dat geval niet zitten ‘peuteren’, vertel gewoon wat jij weet over zijn dagje en laat je kindje eventueel aanvullen. Door de activiteiten van de dag chronologisch te overlopen terwijl je je kindje afstrijkt, help je eventuele gebeurtenissen die nog aan hem 'vastkleven' los te laten.
  • Andere kindjes zijn spontane babbelkontjes en praten honderduit.  Stel je dan zoveel mogelijk open en luister empathisch. Vertelt je kindje iets wat hem dwars zat, ga niet minimaliseren ('Zo erg is dat toch niet') of corrigeren ('Je had beter...' of 'daar hoef je toch niet zo jaloers voor te zijn? Jij kan toch...!'). Luister empatisch en laat voelen dat je hem begrijpt ('Hm, voelde je zo'n jaloerse steek toen? Dat was niet prettig voor je....' ). Door tegelijk de galblaasmeridiaan af te strijken, help je dit gevoel te kanaliseren.

Geniet ervan!

De meeste kindjes vinden een afstrijkritueel heerlijk! Het is een ontspannend momentje samen met jou en je zal versteld staan van het effect ervan.
Geniet ervan en laat me zeker weten hoe dit voor jullie werkt!
Ken je iemand die deze tip kan gebruiken? Deel hem gerust!  

Moeilijk slapertje?

Heeft je kindje nog veel hulp nodig bij het slapen?

Duurt het inslapen extreem lang, zijn de dutjes vaak te kort of wordt je kindje nog vaak wakker 's nachts?

Dan is online video-cursus  'Liefdevol Zelfstandig Slapen' helemaal iets voor jou!  


Veel plezier!

Anja Caers, Osteopaat D.O.
Docente 'Osteopathie bij baby's & kinderen', Panta Rhei Osteopathie, Nederland.
Auteur van de online cursussen:
"Happy Baby Wijzer" (0-4 m) en Liefdevol Zelfstandig Slapen (4m - 4 jaar).

Nood aan concrete tips & handvatten

om je baby, peuter of kleuter beter te begrijpen?

Online cursus (0-4m)

Dé "baby-handleiding" die je een hoop zoekwerk zal besparen, boordevol inzicht in je baby en alle belangrijke 'baby-basics' die elke ouder van bij de start zou moeten kennen. Een cursus die warm wordt aanbevolen door artsen, vroedvrouwen & osteopaten.

Online cursus (4m - 4 j)

Online cursus
(4m - 4 j)

Hoe kan je werken aan een betere en minder afhankelijke slaap als je NIET houdt van strenge slaaptraining en cry-it-out/controlled cry-methodes?  Video-cursus voor ouders van kindjes van 4 maanden tot 4 jaar, die op zoek zijn naar milde handvatten om hun kindje te helpen slapen, vanuit verbinding.

Verwante berichten
Hoe kies ik de juiste schoentjes voor mijn kindje?
Vanaf wanneer moet mijn kindje schoentjes dragen?
Slaapproblemen na moeilijke geboorte
“Je reageert te snel op het huilen, zo leert je kindje nooit goed slapen!”
Het slaapritme van je baby
De relatie tussen voeding en slaap
Over mij

Ik ben Anja Caers, al 25 jaar baby-en kinderosteopaat, moeder van 3.
Ik help jou als ouder je kindje beter begrijpen en ondersteunen bij ongemak, onrust, huilgedrag of slaapproblemen.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht. 

  1. Kan je dit ritueel enkel gebruiken als je kindje al rustig is? Ons zoontje van 8 maanden begint al te huilen als ik zijn slaapzakje aandoe bij zijn bedje en ik krijg hem dan alleen stil aan de borst (slaapassociatie idd). Doe ik dit ritueel dan best beneden net voor het aandoen van de nachtluier vb? Best op blote huid toepassen of gaat het ook door kleding?

  2. Oh jaaaaaa, blijft een succes bij ons! We doen het al sinds de geboorte en dus al 18 maanden meermaals per week. Hij geniet er écht van. Hij maakt zichzelf altijd helemaal lang zodat we overal goed aankunnen ? lang en smal zoals een soepstengel ?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
error: Deze content is beschermd