Ben jij mama van een baby'tje dat het moeilijk heeft, pijn lijdt of zich nog niet helemaal thuis voelt buiten de warme buik van mama? Dat kan lastig zijn. Juist daarom... wens ik je proficiat! Ik ben zeker dat je het fantastisch doet, hoe moeilijk je het nu misschien ook hebt.
More...
Verborgen reflux
Om een lang verhaal kort te maken, 3 weken na de geboorte van ons zoontje leerden wij het monster kennen dat 'verborgen reflux' heet. Wat ik vooral zal onthouden, is het gevoel van onmacht van mijn kindje pijn te zien lijden en hem (ondanks een lange zoektocht) soms alleen maar vast te kunnen houden. Toch kijk ik enkele maanden later al anders naar de hele situatie. Want of je het nu gelooft of niet, na wanhoop, komt hoop en zonneschijn. Een moeilijke start heeft ook voordelen (als je goed zoekt)!
1) Je hebt het ergste gehad!
Krijst je baby'tje van de pijn en weet je zo vaak niet wat je nog kan doen, ondanks opvolging door verschillende hulpverleners? Wel... alle kwaaltjes die hierna komen stellen niets meer voor! Je hebt het ergste gehad en wat andere moeders nog van slag brengt....daarvan denk jij 'is het dit maar?'.
2) Onverbrekelijke band
Je bouwt op heel korte tijd een onverbrekelijke band op met je kindje. Je ziet het nog meer dan andere mama's in zijn kwetsbaarheid, angst en pijn. Als je je kindje net tijdens dat 'afzien' nabij kunt zijn, win je zijn vertrouwen en zijn hart. Ook dit is een betekenisvolle ervaring voor hem: ook al heb ik pijn, ik ben niet alleen. Een wijs persoon zei me ooit: liefde heelt alles...
3) Je weet waar je moet zijn (uiteindelijk)
Je zal zoeken in alle mogelijke richtingen om je kindje te kunnen helpen. Op hele korte tijd ken je het hele landschap aan hulpverleners en weet je waar je voor welk probleem moet zijn (en waar je zeker niet moet zijn). Heel handig, ook in de toekomst.
4) Zelfvertrouwen
Je krijgt de kans zelfvertrouwen op te bouwen want al heel gauw merk je dat er nog heel veel niet geweten is over baby's. Zo goed als jij je baby kent, zo kent geen enkele hulpverlener hem. Jij weet hoe je kind reageert op medicatie, waar het gevoelig voor is,… Ook als je hem niet onmiddellijk kan helpen, doe je het goed! Want zelfs dokters die enkel met kinderen bezig zijn, kunnen niet alle mysteries van het babyleven onthullen.
5) Steun voor andere mama's
Andere moeders vragen je bij problemen om hulp. Je bent die mama met ervaring. (Ook al was je dat liever niet...)
6) Hoezo zwangerschapskilo's?
Niet dat je hier nog aan denkt als je kindje je constant opeist, maar zwangerschapskilo's raak je zo weer kwijt. Op dieet gaan voor je kindje (met allergie) als je borstvoeding geeft, uren wandelen met een baby in de draagzak, nachtelijk ouderschap,… Hoezo het is moeilijk om je gewicht van voor de zwangerschap terug te krijgen?
7) 'Genieten' krijgt een andere dimensie
Als je kindje eenmaal door de ergste pijn heen gegroeid is, krijgt 'genieten' een heel andere dimensie. Het kleinste detail, kan iets zijn om je dankbaar en gelukkig om te voelen.
8) Hecht team
Je leert mekaar snel kennen als ouders. Je hebt de kans om samen een hecht team te vormen om je baby bij te staan. Je baby'tje heeft de kans om ook al vroeg een band op te bouwen met zijn papa.
9) Snelle groeispurt
Een traag startertje maakt vaak snelle groeispurtjes als het eenmaal op dreef is. Ineens is je kleine baby'tje op weg om een flinke peuter te worden. (Ik ben niet helemaal zeker of dit een voordeel is.)
10) En tot slot...
… het cliché aller tijden, maar zo waar... JE KOMT HIER STERKER UIT!
Echt waar! Het is als een vuurdoop, maar dan als mama.
Het leert je van bij het begin een belangrijke les die veel ouders pas later leren:
"Ik kan mijn kinderen niet behoeden voor pijn,
ik kan wel naast hen staan
en hen erdoorheen helpen, er voor hen zijn."
Annelies Landuyt,
mama van Kamiel en
plusmama van Nien en Sebe
Coach nieuw samengestelde gezinnen
Nood aan concrete tips & handvatten
om je baby, peuter of kleuter beter te begrijpen?
- Hoe kan je communiceren met je baby kan je vanaf het prille begin?
- Hoe laat je kindje zien dat hij hongerig is of moe? Dat hij krampjes heeft of reflux?
- Hoeveel huilen is normaal en wanneer moet je naar de dokter?
- Hoe kan je communiceren met een oudere baby?
Online cursus (0-4m)
Dé "baby-handleiding" die je een hoop zoekwerk zal besparen, boordevol inzicht in je baby en alle belangrijke 'baby-basics' die elke ouder van bij de start zou moeten kennen. Een cursus die warm wordt aanbevolen door artsen, vroedvrouwen & osteopaten.
Online cursus (4m - 4 j)
Online cursus
(4m - 4 j)
Hoe kan je werken aan een betere en minder afhankelijke slaap als je NIET houdt van strenge slaaptraining en cry-it-out/controlled cry-methodes? Video-cursus voor ouders van kindjes van 4 maanden tot 4 jaar, die op zoek zijn naar milde handvatten om hun kindje te helpen slapen, vanuit verbinding.