Moeder- & babylessen

Happy baby, happy mama

8 Lessenreeks vol inzicht & tips


Omwille van de onduidelijke omstandigheden i.v.m. de Corona-situatie, kan je voorlopig niet aanmelden voor onze mama-groep. Als alternatief kan je de online zelfhulpgids 'Happy Baby Wijzer' aanschaffen, waarin alle informatie voor je klaarstaat in overzichtelijke modules en handige filmpjes.

Het idee

8 lessen waarin je in een gezellige sfeer - moeders onder elkaar mét babytje - onmisbare informatie krijgt over je baby.

Elke week behandelen we een ander thema, gaande van fysieke aspecten (zoals de spijsvertering & probleempjes zoals reflux of krampen, slapen & slaapproblemen) tot de emotionele behoeften van je baby. 
Je kan terecht met al je vragen en twijfels en krijgt toegang tot handige schema's die tijdens de lessen gebruikt worden.
De cyclus herhaalt zich elke 8 weken, waardoor je in principe kan instappen op elk moment (als er plaats is in de groep).

Door: Anja Caers (baby-osteopate) & Leen Leysen (doula en draagconsulente).

Doel


De eerste periode met een  baby is een periode van ups and downs maar evengoed ook van momenten van twijfel. In mijn dagelijks werken als baby-osteopate merk ik hoeveel nood is aan concrete handvaten in de omgang met baby's. Er zijn enorm veel dingen die je als moeder zelf kan doen, alleen zijn ze nog te weinig bekend !

Zo ontstond het idee van de moedergroepen, waarin ik deze inzichten wil doorgeven vanuit mijn jarenlange expertise in het werken met baby's, die jou kunnen helpen je baby beter te begrijpen en ondersteunen. Dingen die ik zelf héél graag had geweten toen ik zelf mama werd.Structuur van de lessen 


Oefeningen

We starten met algemene oefeningen om je lichaam terug aan te sterken (voor je bekkenbodem, je bekkengordel, je buikspieren, yoga-oefeningen,…). Uiteraard houden we hierbij rekening met je manier van bevallen of eventuele fysieke moeilijkheden (bekkeninstabiliteit, knip,...).

Informatie

Daarna behandelen we het thema van die week (zie onder): we gaan dieper in op het functioneren van je baby en typische baby-probleempjes vanuit onze professionele ervaring en helpen je naar je baby te kijken vanuit deze inzichten.  Er is ruimte om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen. Twijfels bij een pasgeboren kindje zijn heel normaal.  Er zijn vaak zoveel diverse meningen, methoden en visies dat je als mama soms het bos niet meer door de bomen ziet.  Toch zit er in elke visie, hoe tegenstrijdig ook, een grond van waarheid.  Er is geen ‘goed’ of slecht’ en jij als mama bent 24u met je kindje samen en kent je baby ook als de beste. Als je goed geïnformeerd bent, zal je beter leren vertrouwen op je moedergevoel en weten wat te doen in welke situatie.

Thema's

 • Communicatie met je baby & huilen
  Welke signalen geeft mijn baby? Wat zijn zijn behoeften?  Hoe weet ik waarom mijn baby huilt, of mijn baby moe is, honger heeft, of het nog iets anders is? Wat kan ik doen als mijn baby ontroostbaar huilt?  Hoe kan je communiceren met een pasgeboren baby en hoe met een wat oudere baby?
 • Spijsvertering en moeilijkheden (reflux, krampjes,...)
  Hoe werkt de spijsvertering van een baby?  Wat kan je zelf doen bij reflux, krampjes, moeilijk boeren, constipatie,..., Wat is goede voeding (bij borstvoeding)?  Hoe weet je wanneer je kindje klaar is voor vaste voeding?  Wat is goede voeding?  Stel al je vragen over borstvoeding/kunstvoeding/indikkingsmiddelen/...  -> klik hier voor uitleg, video's, oefeningen en schema's die in deze les worden gebruikt.
 • Regelmaat & ritme
  Wat kan ik doen als mijn baby altijd hazenslaapjes doet?  Geen oog dichtdoet overdag? Veel te snel wakker schrikt? Overprikkeld is?   Hoe kan je op vraag voeden en toch meer regelmaat geven?   Is inbakeren voor elke baby goed?  Wat zijn de risico's en wanneer kan het zinvol zijn?  Wat zijn contra-indicaties?  Aandachtspunten? -> klik hier voor uitleg en schema's die in deze les worden gebruikt
 • Hechting
  Wat wordt bedoeld met veilige hechting? Verwen ik mijn baby door hem vaak vast te nemen of in mijn bed te laten slapen? Moet ik hem laten huilen? Hoe geef Je baby een veilige hechting, zonder jezelf compleet voorbij te lopen als moeder? ...een pittig thema!
 • Slapen & Slaapproblemen
  Help! Mijn baby slaapt niet door!  Hoe ga je om met gebroken nachten?  Hoe kan je je baby helpen zich geleidelijk aan te passen aan ons 'aardse' ritme?  Wat zijn normale verwachtingen?  Hoe verloopt de slaapcyclus van een baby?  Wat kan je doen als hij veel te snel wakker schrikt?  Wat als je baby alleen aan de borst in slaap valt?   -> Klik hier voor uitleg en schema's die in deze les worden gebruikt
 • Baby-dragen
  Wat is het voordeel van een draagdoek?  Hoe integreer ik dit in het dagelijks leven?   Zal mijn baby nog in een bedje willen slapen als ik hem dit gewoon maak?  Hoe draag je ergonomisch?  Waarop moet ik zeker letten?
  Tijdens deze les neemt Leen verschillende draagsystemen mee die je kan uitproberen. Om voldoende tijd te hebben om alles te demonstreren en alle vragen te kunnen beantwoorden, doen we geen lichaamsoefeningen aan het begin van deze les.
 • Motorische ontwikkeling
  Waarop let ik als ik mijn baby neerleg?  Wat doe je met voorkeurshouding? Wanneer wordt er van een kindje verwacht dat hij kan rollen? Zitten? Kruipen? Is het nodig dat je dat oefent of komt het vanzelf?  We bekijken hoe je kan zien of je baby klaar is voor een volgende stap, wat je in het oog houdt (en wat je best kan vermijden) en hoe je hem kan ondersteunen in zijn motorische ontwikkeling.
  --> Klik
  hier voor foto's en oefeningen die in deze les worden gedemonstreerd
 • Baby-massage
  We verwennen onze baby's met een heerlijke baby-massage...Heerlijk genieten voor jou en je kleine schat!

Praktisch

Wanneer?

De lessen gaan door elke donderdag van 10.00 u tot 11.15 u. Tijdens officiële verlofdagen of kleine verloven is er geen les, in de grote vakantie bijna wekelijks (check altijd onderstaande agenda). Je kan doorlopend instappen van zodra je bevallen bent, omdat de verschillende thema's elke 8 lessen terugkomen.

Prijs?

150 euro voor de volledige lessenreeks.  Kan je niet de hele reeks volgen omdat je terug begint te werken? Laat het ons van tevoren weten, dan worden deze lessen in mindering gebracht.  Kan je een les niet komen wegens ziekte of omstandigheden? Je kan dan 1x  een les inhalen in een latere reeks.

Waar?

Deze lessen gaan door in het DAO-Centrum  te Oostmalle Turnhoutsebaan 30 (naast het ACVO-Health Centrum).
Woon je te ver? Dan is onze online zelfhulpgids Happy Baby Wijzer zeker iets voor jou!

Meebrengen?

Uiteraard is jouw kleine schatje méér dan welkom tijdens de lessen! Neem dus je verzorgingstas mee en graag ook een doek om je baby op te leggen. Baby-kussens en matjes zijn aanwezig. De sfeer is ongedwongen, je kan voeden tijdens de les, rondwandelen als je baby het wat moeilijk heeft of wat dan ook!

Aanmelden

Dit zeggen andere mama's


Soms is het als kersverse mama lastig je eigen weg te vinden tussen alle goedbedoelde adviezen van je omgeving. Anja leerde mij vooral te luisteren naar mijn gevoel, aangevuld met relevante (wetenschappelijke) kennis en haar ervaring zonder deze op te dringen. Zo kon ik zelf een weloverwogen keuze maken. Zo had mijn dochtertje van 8 weken moeite om een goed dag/nacht ritme te vinden, met Anja's tips kregen we snel meer regelmaat. Ook de tips die ik kreeg toen ze last had van reflux hebben goed geholpen. 

Sandra Van Leeuwen


"Ik heb superhard genoten van de lessenreeks. Het was ontzettend fijn om in dat spannende prille houvast te krijgen van een warm iemand die je vertrouwt omdat je voelt dat het het emotionele welzijn van je kindje zo'n prioriteit krijgt. Ook fijn dat deze kennis niet alleen op theorie of onderzoek stoelt, maar ook vanuit het (moeder)hart komt. Maar vooral ZO bijzonder om samen te zijn met andere prille mama's en hun pas gearriveerde wondertjes... !! En heel leuk om wat oefeningen te doen terwijl je oogcontact hebt met je kindje.

 Katrien De Schutter"Ik ben heel blij dat ik deze lessenreeks gevolgd heb. Een schat aan geweldige informatie die bij elke kersverse mama terecht zou moeten komen! Ik denk dat het zonder deze inzichten veel minder genieten zou zijn van het prille moederschap!"

Inge VermeirenToevallig kwam ik op deze website terecht...Ben ik blij dat ik me ingeschreven heb! Zowel Anja als Leen hebben massaal veel ervaring met baby's en kinderen en vertellen alles op een rustige en eerlijke manier met veel eigen praktijkvoorbeelden waardoor je je al snel op je gemak voelt. Geen enkele vraag is teveel, zowel niet tijdens als na een infosessie. Ik heb genoten van de vele warme momenten en neem zelf een kleine rugzak tips mee naar huis om aan vriendinnen te geven die ook mama zijn! Ik zal hen deze reeks zeker aanraden en weet in elk geval al waar ik terug heen ga als het later nog nodig zou zijn!  

Kato Van GompelEen baby krijgen is het mooiste wat je in je leven kan meemaken.. maar het is ook zeer moeilijk en soms beangstigend. Bij dat klein hoopje geluk zit namelijk geen handleiding. In de 8-delige reeks krijg je door de inzichten en adviezen van deskundigen een betere kijk op het hoe en waarom van je kindje. Een echte aanrader!

Anke GabrielsDe 8-delige lessen-reeks is een warm moment in de week om naar uit te kijken om samen met je baby quality time door te brengen en tegelijkertijd heel veel bij te leren. Op die manier kunnen we vol vertrouwen als ouders ons beste beentje voorzetten voor onze lieve baby’s.
Met een ongelofelijke baby-kennis, ervaring en liefde zorgt Anja er mee voor dat ons Woutje zo’n flinke en contente baby is. We prijzen onszelf gelukkig dat we kunnen rekenen op de ‘SUPER Happybaby-coach’ en raden haar zeker aan voor alle mama’s en papa’s.

Joke Van der HeydenZowel op mentaal als op fysiek vlak waren de 8 -lessenreeks voor moeder & baby een echte aanrader. Zelfs bij een 3e kindje heb je toch nog steeds twijfels en vragen. Veel belangrijke punten werden uitgelicht en er was ruim de tijd om vragen te stellen en je eigen ervaringen te delen met de groep. Heel erg interessant en ja... toch wel een beetje verslavend!" Ik ga dit erg missen. Bedankt!

Ellen Impens"De moedergroep was een zeer interessante reeks om naar uit te kijken. Even tijd voor jezelf (oefeningen en informatie) in gezelschap van je kindje en andere moeders. Ik zou Anja aan iedereen aanraden, wat een passie en liefde heeft ze voor haar vak! Niks is te veel ! Anja ook via deze weg enorm bedankt weer!"

Annika Roelandt Jellema