Hey, LEUK DAT JE ER BENT !



Als je baby huilt, wil je als ouder natuurlijk heel graag weten hoe je hem kan helpen.
Een baby kan immers om verschillende redenen huilen. Hij kan huilen om een behoefte te uiten: hij heeft nood aan een knuffel, aan voeding of aan slaap,....  Ook kan hij je kenbaar maken dat hij een ongemak heeft: hij heeft pijn, heeft het te warm, er wringt een boertje, hij heeft krampjes,... Ook kan hij emoties tonen door te huilen, zoals wanneer hij geschrokken is of bang.

Tot slot kan hij huilen omdat hij nood heeft om te ontladen, zoals na een drukke dag vol prikkels of wanneer hij het 'verhaal' vertelt van de periode in je buik of zijn geboorte.

Helaas kan een baby het nog niet verbaal communiceren, hij spreekt immers nog niet 'onze' taal!
Toch kan je uit de specifieke lichaamstaal en de manier waarop je kindje huilt vaak al heel veel afleiden. Hieronder vind je alvast enkele typische baby-signalen.


SIGNALEN BIJ BASISBEHOEFTEN

SIGNALEN BIJ ONGEMAKKEN


zijn deze signalen ALTIJD ZO DUIDELIJK?



Natuurlijk niet! Op sommige momenten is het misschien zo klaar als een klontje en weet je perfect wat je kan doen om tegemoet te komen aan je baby's behoeften. Maar op andere momenten zit je met je handen in je haar.
Dat ligt zeker niet aan jou en is gewoon perfect normaal. Een baby is dan ook geen exacte wetenschap en verschillende omstandigheden kunnen het soms moeilijker maken om de huiltjes te interpretteren. Natuurlijk is het goed omaandachtig te blijven en bij twijfel professionele hulp in te schakelen. 
Toch is het goed om weten dat er - ondanks alle hulp en goede zorgen - momenten kunnen zijn waarop een baby blijft huilen, wat je ook ook probeert. Hoewel het lijkt alsof je dan niets voor hem kan doen, kan je net op zo'n moment bijzonder veel voor hem betekenen.

ONTLADEND HUILEN

Een baby heeft namelijk ook de behoefte om 'stress' te ontladen. Hij is een uiterst gevoelig wezentje dat snel overdonderd geraakt door een teveel aan prikkels, maar ook nog emotionele, fysieke en energetische ladingen kan meedragen van vroegere doorgemaakte stressmomenten, voor, tijdens of na de geboorte.

Als hij zich veilig voelt, jouw lichaamscontact en warme, aandachtige aanwezigheid voelt en voelt dat hij màg huilen, màg vertellen wat er dwars zit, zal huilen voor hem ontladend en helend werken. Als je huilen negeert òf huilen wil stoppen, is dit jammer genoeg niet het geval. Dat 'toelaten' om te huilen is zeker niet altijd gemakkelijk, maar zooooo waardevol....



Heb je nood aan meer ondersteuning?
Meer duidelijkheid rond het ritme van je kindje, voorbeeldjes van een dagindeling, frequentie van voedingen (bij borst- of kunstvoeding), slaapjes, of bruikbare tips bij ongemakjes zoals krampjes of reflux? 

Dan is HAPPY BABY WIJZER zeker wat voor jou!


Wil je graag op de hoogte blijven van de recente ontwikkelingen en als eerste blogs, filmpjes of tips in je mailbox ontvangen?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van HAPPYBABYCOACH!


Veel liefs en een dikke knuffel aan jullie allen!

Anja Caers
Osteopaat D.O. (baby & kind)