juni 14, 2018

Anja Caers

Slaapritueeltjes of bedtijdroutines zijn om vele redenen geweldig: ze helpen je kindje te ontspannen en slaapverwekkende hormonen te produceren voor de nacht, ze maken de overgang van de ene naar de andere situatie logischer en vloeiender en helpen je baby, die nog geen tijdsbesef heeft, 'begrijpen' dat het moment van slapengaan is aangebroken.

More...

Waarom werken ritueeltjes goed?

Over het algemeen gedijen de meeste kindjes goed op routine en consistentie. Door steeds dezelfde handelingen uit te voeren of bepaalde voorwerpen te gebruiken op het moment van het slapengaan, zal je kindje dit ook gaan herkennen en automatisch gaan koppelen aan het slapen. De dagelijkse herhaling en het 'weten wat er komt' geven je baby een gevoel van herkenning, geruststelling en veiligheid.

Ingrediënten van een goed slaapritueel

'Fade out' : laat de dag uitdeinen

  • Begin met een uurtje voor het slapengaan je kindje niet meer bloot te stellen aan fel kunstlicht, zoals bijvoorbeeld 'blauw/wit' licht of licht van schermpjes (zoals de tv in de woonkamer die opstaat, je laptop, ipad, iphone, enz.).
  • Vermijd wilde spelletjes, harde geluiden of lawaaierig speelgoed op het einde van de dag. Hou dit liefst ook buiten de slaapkamer zodat het duidelijk is dat deze kamer is om te ontspannen en tot rust te komen.

Ritueeltje zelf

Een goed ritueeltje bestaat uit enkele handelingen die je telkens in dezelfde volgorde toepast. Voorbeeldjes van handelingen die tot dit ritueel kunnen behoren zijn:

  • wassen (*), schone luier & pijama aan
  • slaapzakje aan
  • kort verhaaltje lezen
  • knuffels slaapwel zeggen
  • in de spiegel alles benoemen (neusje, oogjes) en dag zeggen aan jezelf
  • rustig aai- of kriebelspelletje
  • slaapliedje zingen
  • kusje en knuffel geven
  • melkvoeding
  • witte ruis
  • mobieltje met zachte muziek
  • ...
  • (*) Een badje kan onderdeel zijn van een slaapritueel, maar is zeker geen must. Sommige kindjes worden er net opgewonden door en voor veel baby's is een dagelijks bad te veel.

    Hou het simpel

    Uiteraard doe je niet al deze zaken na elkaar: kies uit wat voor jou, je gezin en je kindje goed voelt en maak het niet te complex. Welke handelingen je precies doet, maakt op zich niet zoveel uit, zolang het maar rustig is en je iedere keer min of meer hetzelfde doet. Een eenvoudige routine heeft als voordeel dat ook andere mensen die voor je kindje zorgen hetzelfde ritueel kunnen toepassen.

    Duur van een slaapritueel

    De duur van een bedtijdroutine is een beetje afhankelijk van de leeftijd van je kindje maar ook van je individuele situatie. Voor baby's is het meestal voldoende om 10 minuutjes voor de gewenste slaaptijd te beginnen. Voor oudere kindjes kan dit een kwartiertje tot 20 minuten duren. Geef je een badje, dan begin je uiteraard iets eerder. Het is belangrijk deze tijd te nemen om je kindje te helpen de overgang van dag naar nacht te maken, maar door het ritueel te lang te maken wordt het weer onduidelijk en kan het zijn dat je kindje over de vermoeidheidsdrempel heen geraakt.

    Slaapritueel


    Voorbeeldje van een slaapritueel

    * Wassen, luier verschonen
    * Pyjama en slaapzakje aan
    * Strijkritueeltje
    Installeer je baby op het verzorgingskussen in de kamer. Maak het schemerdonker.
    Strijk met je vlakke handen de zijkant van het lichaam af: begin bovenaan het hoofdje en strijk over de schouders en armen naar beneden. Strijk onder de oksels langs de zijkant van de romp, zijkant van de benen naar de voetjes Intussen kan je een slaapliedje zingen, bijvoorbeeld (op de tonen van 'Broeder Jacob'):


       Wij gaan slapen 2x
       Wij zijn moe 2x
       Lekker in ons bedje 2x
       Oogjes toe 2x


    (hierbij aai je over het voorhoofdje naar de oogjes toe)
    Je kan dit bijvoorbeeld 3x na elkaar doen, en de 3e keer enkel nog neuriën en wat trager gaan, zowel in je zang als in je beweging.


    * Welterusten: neem je kindje, wens hem welterusten en leg hem met een liefdevolle knuffel en een zachte zoen op z'n voorhoofdje in z'n bedje.


    Vanaf welke leeftijd start je er best met een bedtijdroutine?

    Een goed moment om een slaapritueeltje te starten is rond de 8 weken, maar het is nooit te vroeg of te laat om ermee te beginnen. Vanaf de geboorte van je baby kan je eigenlijk al hulpmiddelen aanwenden om een gezonde slaap te bevorderen: een prikkelarme omgeving met weinig licht, je baby slaperig maar wakker neerleggen zodat hij zelf inslaapt (als hij zich goed voelt), witte ruis gebruiken, enz. Gaandeweg kan dit onderdeel uitmaken van je slaapritueel en zal je baby hierdoor begrijpen dat er wordt verwacht dat er wordt geslapen na deze handelingen.

    Tot slot: wees consistent!

    Het belangrijkste is dat je consistent bent: doe elke dag hetzelfde en maak het ritueeltje ook even lang. Voor de slaapjes overdag kan je voor de meeste kindjes een iets kortere versie van deze routine toepassen.

    Veel succes en....slaap zacht!

    Op zoek naar tips rond slaap (0-4 m)?

    Volg de Masterclass
    Slaap & Slaapstruggles 


    Hoe slaapt een pasgeboren baby? Wat als je kindje enkel in je armen slaapt, steeds hazenslaapjes doet of de dag voor de nacht houdt?
    Hoe ga je om met gebroken nachten? Waar slaapt je baby best?
    Hoe evolueert de slaap als je kindje ouder wordt? Wat zijn slaapassociaties en hoe kan je hier bewust mee omgaan?  Anja deelt haar beste tips om die eerste fase door te komen!


    Op zoek naar tips slaap (4 m-4 jaar)?

    Online videocursus
    Liefdevol zelfstandig slapen

    Slaapt je kindje (4 m - 4 jaar) moeilijk of onrustig maar hou je niet van strenge slaaptraining?  In deze video-cursus krijg je meer inzicht in je kindjes slaapgedrag en praktische handvatten om je kleintje beter te helpen slapen, liefdevol en in verbinding met jou. Een cursus vol eyeopeners waar je ook in je verdere opvoeding nog de vruchten van kan plukken. Duizenden ouders gingen je voor!

    Verwante berichten
    Hoe kies ik de juiste schoentjes voor mijn kindje?
    Vanaf wanneer moet mijn kindje schoentjes dragen?
    Slaapproblemen na moeilijke geboorte
    “Je reageert te snel op het huilen, zo leert je kindje nooit goed slapen!”
    Het slaapritme van je baby
    De relatie tussen voeding en slaap
    Over mij

    Ik ben Anja Caers, al 25 jaar baby-en kinderosteopaat, moeder van 3.
    Ik help jou als ouder je kindje beter begrijpen en ondersteunen bij ongemak, onrust, huilgedrag of slaapproblemen.

    Jouw reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht. 

    {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    error: Deze content is beschermd