maart 5, 2024

Anja Caers

Baby's en slaapritmes: de ene zweert bij regelmaat, de ander beweert dat je best het slaapritme van je baby moet volgen. Wie-oh-wie heeft gelijk?

More...


“Een baby heeft regelmaat nodig!”


Je kleintje heeft het lastig en kan de slaap niet vatten. Je schoonmoeder die toevallig net op bezoek is, oppert voor de 3e keer dat het slaapritme toch precies niet zo goed zit en “of je niet beter een vast slaapschema zou hanteren, want een kind heeft nu éénmaal regelmaat en structuur nodig!”. Tja, ze heeft natuurlijk wel  4 kinderen grootgebracht en jaren in de kinderopvang gewerkt, dus wie ben jij om haar tegen te spreken…?


“Volg gewoon het voedings- en slaapritme van je baby!”

Vol twijfels bel je je beste vriendin, die haar baby op vraag voedt en samen slaapt met beide kindjes.  “Ach lieverd, dat moet je echt niet doen,” zegt ze: “Volg gewoon het ritme van je baby. Hij kan perfect zelf aangeven wanneer hij toe is aan een volgende voeding of slaapje!”

Euh…..wie heeft er dan gelijk?


Het slaapritme van je baby als hij net geboren is


Een pasgeboren baby heeft nog geen vast slaapritme: het ene dutje is kort, het andere lang. Ook wat voedingen betreft, is het niet anders: de ene keer laat hij 3 uur tussen twee voedingen, de andere keer is 1,5 uur al lang genoeg. Hij maakt daarbij nog geen onderscheid tussen de dag en de nacht. Er zit met andere woorden nog helemaal geen regelmatig of voorspelbaar patroon in zijn eet- en slaapgedrag. Dat is helemaal niet zo verwonderlijk. De overgang van zachtjes ronddobberen in je buik naar een echt leven buiten mama is een hele aanpassing voor je baby. Hij komt ter wereld met een joekel van een jetlag.


Stilaan komt er meer structuur in het slaapritme van je baby


Naarmate je baby ouder wordt, zal hij zich meer en meer beginnen aanpassen aan de dagelijkse routines en komt er steeds meer voorspelbaarheid in zijn voedings- en slaapritme. Er ontstaat een dag- en nachtritme, er komt langzaam aan meer tijd tussen de voedingen en ook in zijn dutjes zie je stilaan een duidelijker patroon ontstaan.


Zoveel baby’s, zoveel ritmes. 


Toch slaapt geen enkele baby slaapt op net dezelfde manier, krijgt honger op hetzelfde moment, drinkt even snel of even veel in één keer en heeft even frequent ontlasting: elke baby volgt zijn unieke voedings- en slaapritme. Je hebt wakkere baby’s en slaapkopjes, kleine en grote eters, kindjes die snel verteren maar evengoed die trager verteren.
Ook tussen de dagen onderling zit veel verschil: zo kan het zijn dat je baby vandaag met 2 of 3 dutjes overdag toekomt en er morgen toch weer eentje extra nodig heeft. Een strikt slaapschema of voedingsschema opstellen waarin elke baby zonder meer past, is dan ook onmogelijk.


Weg met die regelmaat dan maar?


Tja, dat is dan ook weer wat kort door de bocht. Want hoe verschillend baby’s ook kunnen zijn, er zit natuurlijk geen oneindige rek op het aantal uren slaap, het aantal voedingen per dag of het aantal ontlastingen per week. Soms zijn er omstandigheden die het wat moeilijker kunnen maken gewoon het ritme van je baby te volgen. Als je baby bijvoorbeeld overalert is en een verhoogde reflexactiviteit heeft, kan je heel snel in een vicieuze cirkel terechtkomen, met steeds kortere slaapjes en onduidelijke voedingsmomenten (want wanneer is het nu honger en wanneer een verhoogde zuigreflex?).

Op zo’n moment kan het heel zinvol zijn om je baby meer regelmaat aan te bieden om zo zijn natuurlijke ritme (terug) te vinden, zodat je vermijdt dat hij overprikkeld geraakt of niet meer goed kan verteren. 

Ook andersom zijn er soms baby’s die zelf niet of te weinig om voeding vragen, waarbij het niet verstandig zou zijn zomaar het ritme van je kindje te volgen.


Hoe help je je kleintje naar een gezond voedings- en slaapritme?


In de praktijk ervaar ik - enkele uitzonderingen te na - dat de  meeste pasgeborenen niet zo blij worden van vaste voedingsschema’s en strikte slaapschema’s.  Daarom werkte ik een stappenplan uit om je baby op een zachte manier naar een gezonder ritme te begeleiden, afgestemd op de fysieke en emotionele noden van je kleine schat.

BABY BASICS
Het ritme van je baby (losse masterclass)



In de masterclass ‘Het ritme van je baby’ leg ik je in een praktische video uit hoe je je kindje naar een gezond ritme kan begeleiden aan de hand van concreet stappenplan. 

Je  kan deze masterclass los aankopen of als onderdeel van de cursus ‘Baby BASICS’.

BABY BASICS ESSENTIAL
Online gids 'Happy Baby Wijzer'


Hou je meer van lezen dan van video’s?

Ook in de handige online gids (Happy Baby Wijzer) vind je dit stappenplan terug, met daarbij nog véél meer inzichten en handvatten rond slaap, huilen, voeding & vertering.

Bekijk hier alle mogelijke formules van de cursus BABY BASICS.


Hulp nodig bij het slapen van een ouder kindje? (4 maanden - 4 jaar?)

Video-cursus bomvol handvatten en tips. Je leert o.a.:

  • Hoe bouw je slaapassociaties af?
  • Hoe kan je liefdevolle grenzen stellen?
  • Hoe kan je omgaan met (nachtelijke) huilbuien?
  • Wat te doen bij over- of onderprikkeling?
  • Wat als je kindje moeilijk slaapt na een geboortetrauma?


Liefs,

Anja Caers, Osteopaat D.O.
Docente 'Osteopathie bij baby's & kinderen', Panta Rhei Osteopathie, Nederland.
Auteur van de online cursussen:
"Happy Baby Wijzer" (0-4 m) en Liefdevol Zelfstandig Slapen (4m - 4 jaar).

Verwante berichten
Hoe kies ik de juiste schoentjes voor mijn kindje?
Vanaf wanneer moet mijn kindje schoentjes dragen?
Slaapproblemen na moeilijke geboorte
“Je reageert te snel op het huilen, zo leert je kindje nooit goed slapen!”
De relatie tussen voeding en slaap
Wanneer stop je best met het tutje/speentje?
Over mij

Ik ben Anja Caers, al 25 jaar baby-en kinderosteopaat, moeder van 3.
Ik help jou als ouder je kindje beter begrijpen en ondersteunen bij ongemak, onrust, huilgedrag of slaapproblemen.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
error: Deze content is beschermd