maart 20, 2021

Anja Caers

Bij de overgang van wintertijd naar zomertijd draaien we de klok een uurtje vooruit. Gevoelsmatig betekent dit dus een uurtje vroeger opstaan en gaan slapen. Hoe kan je je baby helpen deze overgang zo vlot mogelijk te maken?  

More...

Baby's van 0-4 maanden

 ?? Hele jonge baby's hebben nog niet zo'n duidelijke structuur in de dag. De overgang naar zomertijd brengt dan meestal niet zoveel verandering met zich mee.  
✔️ Hou vooral rekening met vermoeidheidssignalen en wakkertijden en blijf op vraag voeden.
✔️ Als je een kleintje hebt dat de neiging heeft erg laat aan de nacht beginnen, zorg dan dat er 's ochtends voldoende daglicht binnenkomt of neem je kindje even mee naar naar buiten als je kan.
✔️ 's Avonds kan het een hulp zijn om de gordijnen tijdig dicht te doen (een uurtje voor bedtijd) en in je woonkamer te werken met een zachte gloed van warm-rood sfeerlicht (bvb een zoutlamp) om de slaaphormoontjes te activeren.

Baby's ouder dan 4 maanden

 ?? Als je baby ouder is en er al meer structuur in de dag komt, kan je - afhankelijk van de gevoeligheid van je kindje en je gezins-, werk- en opvangsituaite - kiezen voor een meer of minder geleidelijke overgang. Veel ouders kiezen er bij de overgang naar zomertijd voor pas later in de week te starten. Vooral bij vroege ontwakers is dit een optie.

⭐ OPTIE 1
 Je gaat pro-actief te werk en doet per dag alles x minuutjes (afhankelijk van wanneer je start) eerder: opstaan, dutjes, voedingen, bedtijdritueel. Als je kindje steeds moeilijk inslaapt, kan het helpen om je kindje net iets eerder wakker te maken van z'n laatste dutje.
✔️ Kleine stapjes: aIs je kindje erg gevoelig aan veranderingen, dan kan je al op maandag (voorafgaand aan de uurwissel) starten om dagelijks alles met 10 minuutjes vervroegen (dat worden dan 20 minuutjes op dinsdag, 30 minuutjes op woensdag).
✔️ Grotere stappen: je kan ook sneller gaan en starten vanaf woensdag (met stapjes van telkens 15 minuten) of zelfs op vrijdag (met stappen van telkens 20 minuten). 

⭐ OPTIE 2
Je doet niets, gaat mee met de flow en wacht tot je kindje het ritme vanzelf oppakt.

? Weet dat elke overgang wat ongemak met zich mee kan brengen. Dat is niet omdat je het fout aanpakt, het is gewoon soms lastig om in een nieuw ritme te komen dus wees maar mild voor jezelf en je kindje!

Loopt het slapen nog erg moeilijk?

Slaapt je kindje erg moeilijk in? Heeft het veel hulp nodig om te slapen (wiegen, wandelen, in slaap borsten/flesje geven/ tutje geven/...)? Zijn de slaapjes kort of de nachten nog erg gebroken?

  • Voor pasgeborenen (0-4 maanden) is er de online cursus 'Happy Baby Wijzer', boordevol tips bij allerhande ongemakjes zoals onrust, slaapproblemen, krampjes, reflux, huilgedrag en andere moeilijkheden.  
  • Voor kindjes van 4 maanden tot 4 jaar is er de videocursus 'Liefdevol Zelfstandig Slapen', waarin ik de meest voorkomende oorzaken van moeilijk slapen bespreek en bruikbare handvatten geef om je kindje minder afhankelijk en ontspannen te helpen slapen.

Happy Baby Wijzer (0-4 maanden)


Liefdevol Zelfstandig Slapen (4 m - 4 jaar)


Veel succes!!

Anja Caers, Osteopaat D.O.

Docente 'Osteopathie bij baby's & kinderen', Panta Rhei Osteopathie, Nederland.
Auteur van de online cursussen:
"Happy Baby Wijzer" (0-4 m) en Liefdevol Zelfstandig slapen (4m - 4 jaar). 


Verwante berichten
Hoe kies ik de juiste schoentjes voor mijn kindje?
Vanaf wanneer moet mijn kindje schoentjes dragen?
Slaapproblemen na moeilijke geboorte
“Je reageert te snel op het huilen, zo leert je kindje nooit goed slapen!”
Het slaapritme van je baby
De relatie tussen voeding en slaap
Over mij

Ik ben Anja Caers, al 25 jaar baby-en kinderosteopaat, moeder van 3.
Ik help jou als ouder je kindje beter begrijpen en ondersteunen bij ongemak, onrust, huilgedrag of slaapproblemen.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
error: Deze content is beschermd