september 17, 2024

Anja Caers

Veel ouders stellen zich de vraag vanaf welke leeftijd ze hun kind best schoentjes laten dragen. Vaak wordt gedacht dat schoentjes met een ingebouwde steun noodzakelijk zijn om de voetboog te helpen ontwikkelen. In werkelijkheid kan te veel ondersteuning juist averechts werken. In dit blog lees je waarom.

De ontwikkeling van de voetboog

Wanneer je baby geboren wordt, heeft hij nog geen duidelijk zichtbare voetbogen. De voeten zijn plat, wat volkomen normaal is in de vroege kindertijd. Naarmate je kindje leert staan en lopen, begint de voetboog zich geleidelijk te vormen. Dit proces kan jaren duren en is een natuurlijk gevolg van het oefenen met staan en bewegen. De spieren en pezen in de voet worden sterker door de bewegingen die je kindje maakt. Deze spieren helpen de voetboog te ondersteunen, waardoor er uiteindelijk een stabiele boog ontstaat.

Waarom blote voeten ideaal zijn

Wanneer een kind op blote voeten loopt, worden alle spieren, pezen en botten in de voet gestimuleerd. Dit bevordert niet alleen de ontwikkeling van de voetboog, maar ook de balans en coördinatie van je kindje.

De voetzool bevat immers talloze zenuwuiteinden die informatie doorgeven aan het zenuwstelsel. Deze feedback helpt kinderen om hun lichaam in balans te houden en draagt bij aan hun motorische ontwikkeling.

Blote voetjes zorgen ervoor dat deze signalen optimaal hun werk kunnen doen, terwijl schoenen deze verbinding kunnen verstoren.  Een voet die te veel ondersteund wordt krijgt bovendien geen stimulus meer om zelf te werken, wat de natuurlijke spierontwikkeling kan verstoren.

Wanneer zijn schoentjes dan wél nodig?

Hoewel blote voeten ideaal zijn voor de ontwikkeling van de voet, zijn er natuurlijk momenten waarop schoentjes noodzakelijk zijn.

  • Kruipertjes: Als het winter is en je kindje op een koude vloer rondkruipt, kunnen blote voetjes te koud zijn, maar sokjes te glad. Antislip-sokjes of sloefjes met flexibele zool (zoals de leuke Bobux- of A@pi sloefjes) kunnen dan een fijne oplossing bieden. 
  • Stappertjes: Zodra je kindje zelfstandig begint te lopen en ook buiten op ontdekkingstocht gaat, hebben de voetjes bescherming nodig tegen scherpe voorwerpen, kou en hitte. Dit is het moment waarop het tijd wordt om de eerste schoentjes aan te schaffen. Maar ook hier geldt: kies schoentjes die de natuurlijke voetbeweging zoveel mogelijk ondersteunen, in plaats van schoenen die de voet fixeren of te veel steun bieden.


Conclusie

Schoentjes zijn niet nodig voordat je kindje zelfstandig begint te lopen en buiten op verkenning gaat. Tot die tijd zijn blote voetjes het beste voor de ontwikkeling van de voetboog, balans en coördinatie. Als het tijd is voor schoentjes, kies dan een paar dat flexibel is en de natuurlijke ontwikkeling van de voet ondersteunt. Hierover lees je meer in dit blog!

Verwante berichten
Hoe kies ik de juiste schoentjes voor mijn kindje?
Slaapproblemen na moeilijke geboorte
“Je reageert te snel op het huilen, zo leert je kindje nooit goed slapen!”
Het slaapritme van je baby
De relatie tussen voeding en slaap
Wanneer stop je best met het tutje/speentje?
Over mij

Als osteopate begeleid ik ruim 20 jaar moeders en baby's bij kleine en grotere baby-probleempjes zoals slaapproblemen, spijsverteringsproblemen (reflux, darmkrampjes, borst/fles-voedingsproblemen, overgevoeligheden & allergieën) onrust en huilgedrag.

Daarnaast ben ik sinds 2006 docente aan de opleiding "Osteopathie bij baby's & kinderen' bij Panta Rhei, Nederland.

Samen met mijn man, Patrick heb ik 3 dochters.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
error: Deze content is beschermd