juli 21, 2018

Anja Caers

Heerlijk, de zomer is er! Toch kan het -net als voor ons - ook té warm zijn voor je baby. Met dat verschil dat een baby zijn temperatuur nog niet zo goed kan reguleren, zelf nog geen kleren kan uittrekken of een snelle douche gaan nemen. Veel ouders merken dat het bij warme dagen moeilijker is de baby in slaap te krijgen. Wat kan je doen in dat geval?

More...


1. Weinig om het lijf

Om te beginnen is het natuurlijk belangrijk dat je je baby niet te warm kleedt. Een luier en een rompertje bijvoorbeeld volstaan al als de temperatuur 20-23 graden is. Is het nog warmer in de kamer, dan mag je je baby gewoon zijn luiertje laten slapen. Een katoenen luier is frisser dan een wegwerpluier.


2. Slaapplek en bedje

Kamer
Hou de warmte overdag buiten door luiken of gordijnen te sluiten en zet 's avonds de ramen open wanneer het afgekoeld is. Voordat je baby in de kamer is, kan je het extra laten tochten, maar doe dit liever niet als je baby in bed ligt.
Is de kamer echt broeierig heet, dan kan een ventilator met enkele flessen ijs ervoor geplaatst de kamer terug afkoelen. Richt de ventilator niet rechtstreeks op je baby's bedje, maar ernaast. De koelte komt onrechtstreeks wel bij je baby terecht.


Bedje
Katoenen beddengoed (matrasovertrekje en lakentje) is ademend en fris. Synthetische stoffen kan je beter vermijden. Waterdichte materialen zijn absoluut af te raden omdat ze meestal niet veilig zijn.. Bovendien kunnen ze de temperatuur laten ophogen en je kindje erg doen zweten


Wat met inbakeren?
Een inbakerdoekje is helaas al snel te warm bij zomerse temperaturen. Maar wat als je kleintje zonder inbakeren echt niet kan slapen?   
In dat geval is het Nunki - lakentje echt een heel fijn hulpmiddel!
Het geeft geborgenheid én een cosy gevoel maar is tegelijk erg luchtig en ademend (92% katoen, 8% elastaan). De diepe druk (*) die ervan uit gaat helpt je kindje bovendien ontspannen. Klik hier voor meer info.

* Diepe druk is een gelijkmatige druk die dieper gaat dan de oppervlakkige huidlagen.Het helpt het zenuwstelsel  reguleren, stimuleert het parasympatisch (rustgevend)
zenuwstelsel en de productie van oxytocine, endorfine, dopamine en serotonine. In dit filmpje vertel ik meer over diepe druk (#nospon).


3. Draagdoek

Slaapt je baby in de draagdoek, kies dan liefst een lichte draagdoek in ademend materiaal. Een lichte kleur zal minder warmte opslorpen dan een donkere. Als je baby enkel een luier draagt, kan kan het snel zweterig worden als hij met z'n naakte velletje tegen jouw huid aanligt. Een tetradoek tussen jullie in kan dan een oplossing bieden. Bescherm het hoofdje tegen zonlicht door een zonnehoedje of zonnekapje en voel regelmatig even in het nekje van je kindje of het niet overhit geraakt.



4. Extra vocht

Bij warme temperaturen heeft je baby, net zoals wij, meer vocht nodig.
Bij borstvoeding is het belangrijk je baby daarom wat extra vaak aan te leggen. Geef je kindje onder 6 maanden geen water te drinken. Denk er wel aan om zelf goed gehydrateerd te blijven, dus drink doorheen de dag voldoende water!
Ook bij kunstvoeding mag je je kleintje wat vaker melk aanbieden.  Als je kindje hierdoor teveel eiwitten dreigt binnen te krijgen, kan je de voeding wel wat aanlengen met water (zo'n 10 ml. extra per 100 ml. ), echter bij pasgeborenen wordt dit afgeraden.
Vanaf 6 maanden kan je regelmatig een slokje water aanbieden tussendoor. Vermijd te koud water, geef liever lauw water of water op kamertemperatuur.   


5. Vermijd overprikkeling

Op zomerse dagen of vakantiedagen nemen we het vaak iets minder nauw met onze routines. Als je voelt dat je baby gemakkelijk meegaat met de flow, is dat natuurlijk helemaal prima! Sommige baby's kunnen hier erg gevoelig aan zijn en geraken sneller overprikkeld als ze over hun vermoeidheidsdrempel heen gaan. Als je baby het lastig krijgt en meer gaat huilen, kan zijn temperatuur natuurlijk onnodig oplopen. Als je dat merkt, leg je kindje dan best te slapen bij de eerste vermoeidheidssignalen. Bij warm weer kunnen deze sneller optreden.   


6. Badje

Geef je baby een kort lauw badje voor je je baby te slapen legt. Maak het badje niet te koud, het zal je baby onnodig alert maken en zijn lichaam aanzetten de temperatuur terug 'op te krikken'.


Temperatuur en plasluiers

Check regelmatig of je baby niet teveel zweet, genoeg vocht heeft en de temperatuur niet te hoog oploopt. In het nekje van je kindje, onder z'n kleding en aan z'n voetjes kan je goed de temperatuur navoelen. Je baby dient zo'n 6 natte luiers per dag te hebben. Heeft je kindje droge lipjes, plast hij minder, is hij minder alert, kortademig of voelt zijn huidje te warm of is het gezichtje erg rood, ga onmiddellijk naar je arts.



Meer leren over je baby, peuter of kleuter?

Online cursus (0-4m)

Dé "baby-handleiding" die je een hoop zoekwerk zal besparen, boordevol inzicht in je baby en alle belangrijke 'baby-basics' die elke ouder van bij de start zou moeten kennen. Een cursus die warm wordt aanbevolen door artsen, vroedvrouwen & osteopaten.

Online cursus (4m - 4 j)

Online cursus
(4m - 4 j)

Hoe kan je werken aan een betere en minder afhankelijke slaap als je NIET houdt van strenge slaaptraining en cry-it-out/controlled cry-methodes?  Video-cursus voor ouders van kindjes van 4 maanden tot 4 jaar, die op zoek zijn naar milde handvatten om hun kindje te helpen slapen, vanuit verbinding.

Meer lezen?
https://motelmama.be/baby-aankleden-zomer/
https://www.borstvoeding.com/artikelen/kindjeaandeborst/al-even-bezig/zomer.html
https://motelmama.be/borstvoeding-bij-warm-weer/
Water supplementation in exclusively breastfed infants during summer in the tropics. H.P.S. Sachdev e.a. The Lancet, 20 april 1991

Verwante berichten
Hoe kies ik de juiste schoentjes voor mijn kindje?
Vanaf wanneer moet mijn kindje schoentjes dragen?
Slaapproblemen na moeilijke geboorte
“Je reageert te snel op het huilen, zo leert je kindje nooit goed slapen!”
Het slaapritme van je baby
De relatie tussen voeding en slaap
Over mij

Ik ben Anja Caers, al 25 jaar baby-en kinderosteopaat, moeder van 3.
Ik help jou als ouder je kindje beter begrijpen en ondersteunen bij ongemak, onrust, huilgedrag of slaapproblemen.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
error: Deze content is beschermd