6 tips om je baby bij warm weer te helpen slapen - Happybabycoach

6 tips om je baby bij warm weer te helpen slapen

Heerlijk, de zomer is er! Toch kan het -net als voor ons - ook té warm zijn voor je baby. Met dat verschil dat een baby zijn temperatuur nog niet zo goed kan reguleren, zelf nog geen kleren kan uittrekken of een snelle douche gaan nemen. Veel ouders merken dat het bij warme dagen moeilijker is de baby in slaap te krijgen. Wat kan je doen in dat geval?

More...

1. Weinig om het lijf

​Om te beginnen is het natuurlijk belangrijk dat je je baby niet te warm kleedt. Een luier en een rompertje bijvoorbeeld volstaan al als de temperatuur 20-23 graden is. Is het nog warmer in de kamer, dan mag je je baby gewoon zijn luiertje laten slapen. Een katoenen luier is frisser dan een wegwerpluier.

2. ​​Slaapplek/bedje

Hou de warmte overdag buiten door luiken of gordijnen te sluiten en zet 's avonds de ramen open wanneer het afgekoeld is. Voordat je baby in de kamer is, kan je het extra laten tochten, maar doe dit liever niet als je baby in bed ligt.
Is de kamer echt broeierig heet, dan kan een ventilator met enkele flessen ijs ervoor geplaatst de kamer terug afkoelen. Richt de ventilator niet rechtstreeks op je baby's bedje, maar ernaast. De koelte komt onrechtstreeks wel bij je baby terecht.
Katoenen beddengoed (matrasovertrekje en lakentje) is ademend en fris. Vermijd synthetische stoffen. Waterdichte materialen dien je ten allen tijde te vermijden daar het meestal niet veilig is. Bovendien kan het de temperatuur laten ophogen en je kindje erg doen zweten.

​3. ​Draagdoek

​Slaapt je baby in de draagdoek, kies dan liefst een lichte draagdoek in ademend materiaal. ​Een lichte kleur zal minder warmte opslorpen dan een donkere. ​Als je baby enkel een luier draagt, kan kan het snel zweterig worden als hij met z'n naakte velletje tegen jouw huid ​​aanligt. Een tetradoek tussen jullie in kan dan ​een oplossing bieden. Bescherm het hoofdje tegen zonlicht door een zonnehoedje of zonnekapje en ​voel regelmatig even in het nekje van je kindje of het niet overhit geraakt.

​4. Extra vocht

​Bij warme temperaturen heeft je baby, net zoals wij, meer vocht nodig.
Bij borstvoeding is het daarom belangrijk je baby extra vaak aan te leggen. Geef je kindje zeker geen water te drinken. ​Denk er wel aan ​om zelf goed geydrateerd te blijven, dus drink doorheen de dag voldoende water! ​
Bij kunst​voeding​ ​mag je de voeding een beetje aanlengen met water (reken zo'n ​10 ml. ​per 100 ml.). Zo​ kan je ​frequenter een kleinere voeding kan aanbieden, zonder dat je baby te veel eiwitten ​binnenkrijgt.​ ​​ ​​​Vanaf 6 maanden ​is het ​​goed om regelmatig een ​slokje water ​aan te bieden tussendoor. Vermijd het om je baby te koud te laten drinken. Water op kamertemperatuur is het best. ​

​5. Vermijd overprikkeling

Op zomerse dagen of verlofdagen nemen we het soms iets minder nauw met onze routines. Baby's kunnen hier erg gevoelig aan zijn en geraken makkelijk overprikkeld als ze over hun vermoeidheidsdrempel heen gaan. Als je baby het lastig krijgt en meer gaat huilen, kan zijn temperatuur natuurlijk onnodig oplopen. Wees daarom consequent en leg je kindje tijdig te slapen bij de eerste vermoeidheidssignalen. Denk eraan: bij warm weer kunnen deze sneller optreden!

​6. Badje

​Geef je baby een kort lauw badje voor je je baby te slapen legt. Maak het badje niet te koud, het zal je baby onnodig alert maken en zijn lichaam aanzetten de temperatuur terug 'op te krikken'.

Let op

​Check regelmatig of je baby niet teveel zweet, genoeg vocht heeft en de temperatuur niet te hoog oploopt. In het nekje van je kindje, onder z'n kleding en aan z'n voetjes kan je goed de temperatuur navoelen. Je baby dient zo'n 6 natte luiers per dag te hebben. Heeft je kindje droge lipjes, plast hij minder, is hij minder alert, kortademig of voelt zijn huidje te warm of is het gezichtje erg rood, ga onmiddellijk naar je arts.

​Pas bevallen?
Nood aan concrete tips & handvatten?

​Dan is Happy Baby Wijzer ​​wat voor jou! 
Deze online zelfhulpgids voor kersverse mama's, ontwikkeld door baby-osteopate Anja Caers, zal jou een hoop twijfels en zoekwerk besparen! 

  • ​Leer je baby's signalen begrijpen 
  • ​Zo help je je baby naar een gezond ritme !
  • ​Dit kan jij doen bij ongemakjes zoals reflux, krampjes, huilbuien, slaapproblemen, onrust,...

Anja Caers

Als osteopate begeleid ik ruim 20 jaar moeders en baby's bij kleine en grotere baby-probleempjes zoals spijsverteringsproblemen (reflux, darmkrampjes, borst/fles-voedingsproblemen, overgevoeligheden & allergieën) onrust en slaapproblemen. Daarnaast ben ik sinds 2006 docente aan de opleiding "Osteopathie bij baby's & kinderen' bij Panta Rhei, Nederland. Samen met mijn man, Patrick heb ik 3 dochters.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: