Een baby wordt graag gedragen. Dragen biedt veiligheid en geborgenheid, kan helpen om de groei te stimuleren en is eigenlijk helemaal niet zo gek! Wil je weten waarom niet?
More...
Het oerinstinct
Een baby wordt geboren met een oerinstinct. Wij hebben allemaal dit oerinstinct gehad en hebben geleerd om dit ietwat te negeren. Een baby niet. In de oertijd was een baby die alleen was, een prooi voor de roofdieren.
Een baby die alleen is, kan zich hierdoor 'verstoten' en onbeschermd voelen. Hij weet niet dat hij in onze omgeving veilig is als mama en papa eventjes niet in zicht zijn. Die veilige geborgenheid is een basisbehoefte. Een baby zal er dan ook alles aan doen om deze basisbehoefte vervuld te krijgen. Vooral om te gaan slapen is het belangrijk dat hij/zij zich veilig en geborgen voelt.
Daarnaast waren de mensen vroeger jagers en moesten ze hun baby's dragen. Net zoals de apen is er een tijd geweest dat ook de mensen behaard waren en dat de baby's zich gingen vastklampen aan hun verzorger. Ze nemen van nature de M-houding aan (de knietjes opgetrokken zoals een kikkertje).
Zo past een baby bijvoorbeeld heel goed op de heup van de moeder. De moeder kon zich vrij rondbewegen, de baby klampte zich vast met de handen en de knietjes en kon zo de wereld mee verkennen.
Dit wetende is het eigenlijk heel logisch dat een baby vanaf dag 1 veel wordt gedragen en dat de heup de ideale plek is.
Soorten zoogdieren
De wereld van de zoogdieren kan onderverdeeld worden in verschillende groepen. De mens, een zoogdier, behoort dus tot één van die groepen.
Groep 1: De Vluchters (paarden, koeien,...)
Deze zoogdieren staan na de geboorte onmiddellijk op hun benen en volgen hun ouders mee de wereld in. Alles is hierop voorzien: ze zijn anders ontwikkeld dan de mensenbaby's, de moedermelk is anders samengesteld en ze leven anders. Een pas geboren dier dat niet onmiddellijk rechtstaat is een prooi en heeft weinig overlevingskansen.
Groep 2: De Verstoppers (katten, konijnen,...)
In deze groep zitten de dieren die een nest maken. Eens de baby's geboren zijn en de moeder gaat op zoek naar eten, weten de kleintjes instinctief dat ze geen lawaai mogen maken zolang de moeder weg is. Als ze toch lawaai maken als hun moeder nog niet terug is, dan zijn ze immers een prooi.
Ook hier is de moedermelk anders dan bij de vorige groep. Lang dacht men dat de mens tot deze groep behoorde. Van daaruit is dan ook het idee ontstaan om de mensenbaby's zo snel mogelijk in hun eigen kamer te leggen en ze maar te laten huilen.
Groep 3: De Dragers (apen, kangoeroes,...)
Uiteindelijk is men gaan inzien dat de mens tot deze groep behoort. De baby's die geboren worden zijn nog niet helemaal ontwikkeld en kunnen dus niet alleen overleven. Ze klampen zich vast aan hun ouders om gedragen te worden om zo de hersengroei te stimuleren.
Ook hier is de moedermelk weer anders dan bij de overige 2 groepen. Als een baby alleen is, voelt hij zich bedreigd en gaat hij lawaai maken. Hierdoor heeft hij weinig overlevingskansen alleen.
De wondere draagwereld...
Je merkt het. Er valt veel te vertellen over het dragen van je kleintje.
Het is een wondere wereld, waarover ik je graag nog véél meer vertel.
Hou de blogs hier dus maar in de gaten!
Alvast veel draagplezier!
Sien Willemse
Hoi, ik ben Sien Willemse.
Als draagconsulente ben ik hoofdzakelijk bezig met kinderen en hoe je ze wel of niet kan dragen. Er zijn vele mama's, dus ook vele opvoedingsmethoden, als mama doe je gewoon je best, wat je ook kiest! Het is een weg vol vallen en opstaan, vol vragen en twijfels, maar ook vol liefde en knuffels. Gaandeweg heb ik zoveel tips opgepikt die ik liever voor de geboorte van mijn zoontje had geweten, dat ik ze jullie ook graag wil meegeven.
Net mama? Nood aan concrete tips & handvatten
om je baby, peuter of kleuter beter te begrijpen?
Word zelf de expert van je baby! Een traject voor kersverse ouders BOMVOL inzichten en tips (vanuit 25 jaar ervaring in het werken als babyosteopaat) die je nergens anders bij elkaar zal vinden.
Een traject dat je veel
zoekwerk zal besparen!
Online cursus (0-4m)
Dé "baby-handleiding" die je een hoop zoekwerk zal besparen, boordevol inzicht in je baby en alle belangrijke 'baby-basics' die elke ouder van bij de start zou moeten kennen. Een cursus die warm wordt aanbevolen door artsen, vroedvrouwen & osteopaten.
Online cursus (4m - 4 j)
Online cursus
(4m - 4 j)
Hoe kan je werken aan een betere en minder afhankelijke slaap als je NIET houdt van strenge slaaptraining en cry-it-out/controlled cry-methodes? Video-cursus voor ouders van kindjes van 4 maanden tot 4 jaar, die op zoek zijn naar milde handvatten om hun kindje te helpen slapen, vanuit verbinding.