Sommige baby’s hebben bij het krijgen van tandjes nergens last van, terwijl andere baby’s er behoorlijk ziek van kunnen zijn. Gelukkig zijn er enkele natuurlijke dingen die je als ouder kan doen om je baby te ondersteunen in dit proces en het leed wat te verzachten.
More...
Hoe weet je dat er een tandje aankomt?
Bij de meeste baby's kan je volgende signalen opmerken
- tandvlees en wang wat warmer en/of roder
- op veel dingen willen kauwen: vingertjes, speelgoed, speentje,…
- meer kwijlen
- hard puntje voelbaar in het tandvlees en uiteindelijk een wit puntje zichtbaar
Toch kan je baby ook andere last ondervinden
- pijn aan het tandvlees, onrust & huilgedrag
- koortsig
- oorpijn
- diarree en/of luier-uitslag
- niet graag liggen en slechter slapen
Wat kan je doen om je baby te helpen?
Hoewel er bij de apotheek verschillende middeltjes verkrijgbaar zijn, zoals crèmes, tabletjes of druppels, loont het de moeite eerst deze natuurlijke tips toe te passen.
1. Zuigen
- Zuigen werkt troostend en pijnstillend. Leg je kindje gerust wat vaker aan de borst, maar ook bij kunstvoeding mag je tijdelijk een beetje extra melk maken in deze periode.. Ook een speentje tussendoor kan helpend zijn om de pijn te 'overstemmen'.
- Bij kindjes die al vaste voeding krijgen, kan je tussendoor wat kleine slokjes kamillethee aanbieden. Kamille is ontstekingsremmend, rustgevend en vermindert krampjes.
- Ijsjes van moedermelk of kamillethee worden vaak geadviseerd bij tandjes.
Let op:- ijsblokjes kunnen risico geven op verstikking. Een groter ijsje kan al iets veiliger zijn, maar weet dat je kindje hier ook een stuk kan afbijten, wat in de luchtwegen kan glijden. Wil je het toch aanbieden, Begeleid je kindje ALTIJD bij het zuigen hierop, zodat je meteen kan ingrijpen als er een stuk afbreekt.
- vermijd sowieso koude spijzen in de herfst/winter, omdat dit je baby's spijsvertering energetisch kan verzwakken.
2. Kauwen/Masseren
- De meestse kindjes vinden het fijn om op iets hards te kauwen: een bijtring (natuurlijk materiaal, bvb deze van Dupini), een tanden-borsteltje of een hard speeltje. Je kan dit van tevoren in de koelkast leggen.
- Ook kan je met je vinger, met de achterkant van een lepel of met een (vinger)tandenborsteltje de pijnlijke plek masseren of op het tandvlees drukken.
3. Barnsteen
Kettinkjes van barnsteen (apotheek of online) geven bij het dragen door de warmte van je baby’s huid het actieve ingrediënt "barnsteen-zuur" vrij, wat erom bekend staat pijn te verzachten, kwijlen te verminderen en ontstekingen te onderdrukken. Dit kan je rond de enkel dragen of om de pols. Omwille van verstikkingsgevaar laat je je baby dit enkel dragen als hij wakker is én onder toezicht!
4. Spijsvertering ontlasten
Volgens de Chinese geneeskunde zegt de mate van klachten bij doorkomende tandjes veel over je baby's spijsverteringssysteem. Tanden krijgen geeft vaak een lokale ontsteking van het tandvlees. Bij een krachtige spijsvertering blijft deze ontsteking ook lokaal. Is de spijsvertering echter zwak of de lever wat belast, dan kan de ontsteking zich verspreiden naar de rest van de spijsvertering met krampjes, diarree, rode billetjes en huilgedrag als gevolg.
Bij baby's die vaste voeding krijgen, wordt de spijsvertering vaak nog extra belast omdat ze door pijn minder goed gaan kauwen. De darmen krijgen de te grote voedselbrokjes niet goed verteerd met als gevolg diarree.
Doen
- Wil je baby even geen vaste voeding? Dring het dan niet op en geef tijdens deze dagen de borst of een extra flesje in de plaats.
- Wil je baby wel vaste voeding? Geef dan licht verteerbare voedingsmiddelen zoals soep, groentjes met quinoa of gierst en vermijd onnodige ballast zoals koekjes(meel), yoghurt, puddinkjes of vlees.
- Geef je borstvoeding? Ook hier is het (zeker vanuit energetisch/Oosters persfectief) belangrijk om zelf zo puur en onbewerkt mogelijk te eten. Kauw goed op je voeding, eet langzaam en beperk voedingsmiddelen die de spijsvertering belasten zoals geraffineerde producten, suiker, tarwe, koemelk of teveel vlees.
5. Bloesemremedies & homeopathie
- Ook bloesemremedies kunnen je baby ondersteunen. Tanden krijgen is een overgang naar een nieuwe fase. Baby's die veel moeite hebben met veranderingen, hebben vaak baat bij de 'Walnoot'-remedie. Je kan tot 3x/dag een druppeltje op je vinger doen en het tandvlees hiermee masseren. Ook een druppeltje op de fontanel van je baby kan wonderen doen.
- Homeopathie: evel ouders hebben goede ervaringen met complexe homeopatische middelen, zoals de zetpillen van Viburcol (HEEL) bij klachten als rusteloosheid, prikkelbaarheid en doorkomende tandjes…
Ook het unitaire middel 'Chamomilla' wordt vaak als voltreffer ervaren bij symptomen als onrust/prikkelbaarheid, veel huilen, rode wang, diarree.
Het allerbeste is natuurlijk een unitair homeopatisch middel te laten bepalen voor je kindje door een erkend homeopaat.
Veel succes!
6. Spray of natuurlijke (selfmade) gel
- Een spray van Roomse Kamille Hydrolaat mag je enkele keren per dag gebruiken om in het mondje van je kindje te sprayen.
- Je kan ook zelf een pijnstillende gel maken om op het tandvlees van je baby te smeren, door 1 eetlepel kokosolie te verhitten en te vermengen met kruidnagelpoeder of een vermalen/geplette kruidnagel. Eens afgekoeld, kan je wat op je vinger aanbrengen en het tandvlees van je baby ermee masseren. Kruidnagel is een eeuwenoud middeltje bij tandpijn. Door de ontstekingsremmende en pijnstillende werking van stoffen zoals eugenol, kaempferol en rhamnetine wordt het zelfs in de tandheelkunde vaak gebruikt.
7. Iriswortel
Een traditioneel middel om je baby op te laten kauwen is de Iriswortel. Bij het kauwen komen stofjes vrij die pijnstillend en kalmerend werken. Gebruik dit enkel voor de 1e tandjes. Van zodra je baby tandjes heeft, zouden er stukjes afgeknabbeld kunnen worden. Hou de wortel zelf vast of gebruik hem met het touwtje: dit kan je rond de pols van je kindje bevestigen of aan een kledingstuk vastmaken om te voorkomen dat hij op de grond valt en vuil wordt. Gebruik de wortel maximum 10 minuutjes per keer.
8. Rechtop houden
Door de plaatselijke vochtophoping bij ontsteking van het tandvlees kan drukverhoging in het hoofdje ervoor zorgen dat je baby niet graag wil liggen.
Laat hem bij het slapen wat hoger liggen met het hoofdje, overdag kan een draagdoek of draagzak een oplossing zijn. Tandjes krijgen mag dan een natuurlijk proces zijn, er kunnen best wat traantjes vloeien, en dan gaat er niets boven mama- of papaknuffels. Geef je baby alle troost en begrip die hij nodig heeft en laat hem toe te huilen. Voor je het weet is deze hangerige periode weer snel voorbij!
9. Extreme reacties? Osteopathie kan zinvol zijn
Uiteraard hoef je niet voor elk doorkomend tandje bij een osteopaat langs te gaan! Maar als je baby er elke keer extreme last van ondervindt, is het zeker goed om te laten nakijken of onderliggende bewegingsverliezen de vasculaire, lymfatische of neurologische circulatie in het neus-, keel-, oor- en mondgebied, de nek- of het halsgebied kunnen verstoren. Ook wanneer er steeds gerelateerde darmklachten of luieruitslag optreden is een check-up zinvol. Hoe beter het ganse systeem in balans is, hoe beter afvalstoffen van ontstekingsreacties worden afgevoerd en hoe sneller de moeilijke fase voorbij zal zijn.
Veel succes!
Anja Caers, Osteopaat D.O.
Docente 'Osteopathie bij baby's & kinderen', Panta Rhei Osteopathie, Nederland.
Auteur van de online cursussen:
"Happy Baby Wijzer" (0-4 m) en Liefdevol Zelfstandig Slapen (4m - 4 jaar).
Nood aan concrete tips & handvatten
om je kindje nog beter te ondersteunen?
In deze les bespreken we diverse baby-ongemakjes, gaande van krampjes, tandjes krijgen, spruw, tot koorts, verkoudheid, oorontsteking, …
Wat kan je zelf doen en wanneer moet je naar de dokter? Welke natuurlijke middeltjes kan je aanwenden en wat zijn interessante zaken om alvast in je (natuurlijke) huisapotheek te hebben?
Stap voor stap en vol vertrouwen zonder tutje of duim! Met oefeningetjes om de zuigreflex te helpen integreren en voorbeelden van verbindend spel om emotionele spanningen te helpen loslaten die rond dit gebeuren kunnen hangen.
Online cursus (4m - 4 j)
Online cursus
(4m - 4 j)
Hoe kan je werken aan een betere en minder afhankelijke slaap als je NIET houdt van strenge slaaptraining en cry-it-out/controlled cry-methodes? Video-cursus voor ouders van kindjes van 4 maanden tot 4 jaar, die op zoek zijn naar milde handvatten om hun kindje te helpen slapen, vanuit verbinding.
Bronnen
- "Natural Medicin for Children", Julian Scott, 1990, Gaia Books, London
- http://www.natuurlijkerwijs.com/kamille.htm
- https://www.ekobebe.nl/component/option,com_virtuemart/page,shop.browse/category_id,98/Itemid,110/vmcchk,1/
- http://homeopathische-middelen.natuvitaal.nl/chamomilla/
- https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/99422-de-frisse-geneeskracht-van-kruidnagel.html