juni 24, 2019

Anja Caers

Babybilletjes hebben het soms zwaar te verduren: ze zien weinig licht en krijgen weinig lucht. Daarnaast kunnen zure stofjes in de urine of ontlasting van je baby de huid nog exra irriteren. Bij ziekte, doorkomende tandjes of voedselovergevoeligheden zien we de huidreactie vaak nog erger worden.

Wat kan je doen om geïrriteerde billetjes te voorkomen en hoe kan je ze op een natuurlijke manier verzorgen? Ik zet hieronder verschillende opties op een rij, aan jou de keuze!

More...

Voorkomen

Wasbare luiers
Wasbare luiers zijn meer ademend dan wegwerpluiers en kan je vaker vervangen, zonder dit te hard in je portemonnee te voelen. Ook zitten er geen schadelijke of irriterende stoffen in. Handig als je ermee wil starten: op regelmatige basis worden infosessies georganiseerd door luierconsulenten. Je krijgt dan meer uitleg over het gebruik en onderhoud ervan (bijvoorbeeld deze van 'Klein Spook'). Maar ook online kan je kiezen uit een ruim aanbod van wasbare luiers (bvb. HappyBear, Bababoe, Totsbots, Kiddybibs, Pandababy,... ).
Wanneer je voor wasbare luiers kiest, speelt het wasmiddel natuurlijk ook een rol. Gebruik liefst geen synthetische wasmiddelen en ga voor een biologisch product met extra enzymen.

Ecologische luiers
Vind je wasbare luiers toch teveel gedoe, dan zijn ecologische wegwerpluiers een goed alternatief, zoals bijvoorbeeld deze van Muumi babyBambo of Attitude.

Blote billetjes
Verder is het goed je baby vaak in blote billetjes te laten rondkruipen. Als het kouder is kan je je baby in huis laten rondkruipen met babylegs (beenwarmertjes) om zijn beentjes warm te houden en zijn knietjes te beschermen.  

BZC
Je kan natuurlijk nòg een stapje verder gaan en voor BZC gaan, oftewel: baby-zindelijkheids-communicatie. Dit is een methode om een kindje te leren plassen en ontlasten op een potje vanaf het prille begin, gebaseerd op observatie en aanvoelen. In onze maatschappij lijkt het een beetje vreemd, maar in veel Aziatische, Afrikaanse of Zuid-Amerikaanse landen is het de normaalste zaak van de wereld.

Reinigen

Vochtige doekjes kunnen ontzettend irriterend zijn en bevatten - meestal om lekker te ruiken - erg veel synthetische en irriterende bestanddelen. Ook de traditionele babyshampoo's en badschuimen zijn vaak erg synthetisch. Mogelijke alternatieven zijn:

Bij het verschonen
* een gewoon washandje en lauw water (eventueel met een klein scheutje appelazijn)
* een wattenschijfje met amandelolie + etherische olie van lavendel (bvb 2 druppeltjes lavendel op 30 ml amandelolie). Lavendololie werkt verzorgend, reinigend, kalmerend en ontspannend.
* een wattenschijfje met een mengeling van olijfolie en kalkwater (apotheek, verhouding 50/50).
* voor onderweg zijn er tegenwoordig handige wasbare katoenen billendoekjes zoals de Cheeky Wipes.

In het badje
* Je kan bovenstaande olie-mengsels ook in bad gebruiken.

* Andere mogelijkheid: voeg een goede scheut appelazijn, 1 eetlepel zuiveringszout/baking soda en 2 eetlepels kokosolie aan het badwater toe.

Drogen

Dep de huid voorzichtig droog met een zachte, schone handdoek
* Breng met een strooibus wat witte klei-poeder (met een strooibus) op de billetjes aan. De mineralen helpen de huid te herstellen en zuren uit urine en ontlasting te neutraliseren.
* Geen witte klei in huis? Ook maizena kan helpen de huid droog te houden.


Voeden

Bij een schrale huid zijn er diverse natuurlijke middeltjes om op de billetjes aan te brengen, zoals bijvoorbeeld:
* borstvoeding 

* amandelolie (eventueel vermengd met druppeltje lavendelolie)
* Wolvet of lanoline  

* Weleda billenbalsem
* Bescherm! (van de Groene Vrouw)
* Een natuurlijk middeltje dat tegelijk reinigt en verzorgt, is Heilwol. Je legt een plukje wol tussen de kapotte billetjes en de luier in, waardoor er lucht bij de huid kan komen en de huid ook meteen gevoed wordt door de van nature aanwezige lanoline. 

* Een spray die zowel reinigend als voedend is, is Witch Hazelspray. Het verkoelt en werkt ook ideaal tegen jeuk.
* Ook Inca luieruitslagzalf werkt uitstekend bij rode billetjes.

Tot slot

Een babyvelletje is nog erg poreus. Ook als je baby geen last heeft van geïrriteerde billetjes, is het goed om zorgvuldig met het babyhuidje om te gaan en natuurlijke middelen te gebruiken.

Veel succes!

Anja Caers, Osteopaat D.O.
Docente 'Osteopathie bij baby's & kinderen', Panta Rhei Osteopathie, Nederland.
Auteur van de online cursussen:
"Happy Baby Wijzer" (0-4 m) en Liefdevol Zelfstandig Slapen (4m - 4 jaar).

Nood aan concrete tips & handvatten

om je baby, peuter of kleuter beter te begrijpen?

In deze les bespreken we diverse baby-ongemakjes, gaande van krampjes, tandjes krijgen, spruw, tot koorts, verkoudheid, oorontsteking, … 

Wat kan je zelf doen en wanneer moet je naar de dokter? Welke natuurlijke middeltjes kan je aanwenden en wat zijn interessante zaken om alvast in je (natuurlijke) huisapotheek te hebben?

Online cursus (0-4m)

Dé "baby-handleiding" die je een hoop zoekwerk zal besparen, boordevol inzicht in je baby en alle belangrijke 'baby-basics' die elke ouder van bij de start zou moeten kennen. Een cursus die warm wordt aanbevolen door artsen, vroedvrouwen & osteopaten.

Online cursus (4m - 4 j)

Online cursus
(4m - 4 j)

Hoe kan je werken aan een betere en minder afhankelijke slaap als je NIET houdt van strenge slaaptraining en cry-it-out/controlled cry-methodes?  Video-cursus voor ouders van kindjes van 4 maanden tot 4 jaar, die op zoek zijn naar milde handvatten om hun kindje te helpen slapen, vanuit verbinding.


Interessante bronnen

https://groenevrouw.nl/luieruitslag-en-rode-billetjes/
https://oermoedersvannu.nl/artikel/luieruitslag/
http://www.paleofamilie.nl/2014/08/30/luieruitslag-op-een-natuurlijke-en-goedkope-manier-behandelen/

Verwante berichten
Hoe kies ik de juiste schoentjes voor mijn kindje?
Vanaf wanneer moet mijn kindje schoentjes dragen?
Slaapproblemen na moeilijke geboorte
“Je reageert te snel op het huilen, zo leert je kindje nooit goed slapen!”
Het slaapritme van je baby
De relatie tussen voeding en slaap
Over mij

Ik ben Anja Caers, al 25 jaar baby-en kinderosteopaat, moeder van 3.
Ik help jou als ouder je kindje beter begrijpen en ondersteunen bij ongemak, onrust, huilgedrag of slaapproblemen.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
error: Deze content is beschermd