september 7, 2023

Dorith Bouman

Je hebt vast weleens gehoord dat je de ogen of lach op die van je moeder lijken. Maar wist je dat je ook honderdduizenden microben meekrijgt van je moeder tijdens de geboorte? Die micro-organismen vormen bij elkaar een belangrijk ecosysteem in de darmen dat we het microbioom of de darmflora noemen. Kinderen hebben tot aan 2,5 jaar de tijd om hun darmflora op te bouwen. Daarna verandert er weinig aan de samenstelling van de bacteriestammen in hun darmen.

Het belang van een gezonde darmflora bij de start

Microben spelen een zeer belangrijke rol in het menselijk lichaam. Zonder de darmflora zou het zelfs heel moeilijk zijn om te overleven. De darmflora begint het lichaam van een kind met name te beïnvloeden vanaf het moment van geboorte. De eerste grootschalige blootstelling met microben vindt plaats wanneer een baby door het geboortekanaal van de moeder passeert. 

Evolutie van het darmmicrobioom

Naarmate een kind opgroeit en o.m. meer verschillende voedingsmiddelen begint te eten, begint de darmflora diverser te worden. Dat betekent dat het veel verschillende soorten microbiële soorten begint te bevatten. Een grotere microbioom diversiteit wordt als goed voor de gezondheid beschouwd omdat het helpt bij een aantal essentiële processen in het lichaam.

Wanneer de darmflora van een kind groeit, heeft dit op een aantal manieren invloed op het lichaam, waaronder:

  • Moedermelk verteren
    Sommige bacteriën die voor het eerst in de darmen van baby's beginnen te groeien, worden Bifidobacteriën genoemd. Ze verteren de gezonde suikers (oligosachariden) in de moedermelk die belangrijk zijn voor de groei.
  • Vezels verteren
    Bepaalde bacteriën verteren vezels en produceren vetzuren met een korte keten, die belangrijk zijn voor de darmgezondheid. Daarnaast zijn er ook vezels die als voeding dienen voor de darmbacteriën zelf. Vezels kunnen gewichtstoename, diabetes, hartziekten en het risico op kanker helpen voorkomen.
  • Hulp om het immuunsysteem onder controle te houden
    Het darmmicrobioom bepaalt ook hoe sterk je immuunsysteem werkt. Door te communiceren met immuuncellen kan het darmmicrobioom bepalen hoe het lichaam reageert op infecties.
  • Hulp om de gezondheid van de hersenen onder controle te houden.
    Nieuw onderzoek suggereert dat het darmmicrobioom ook het centrale zenuwstelsel kan beïnvloeden, dat de hersenfunctie controleert. 

  • Het verschil tussen een natuurlijke geboorte en een keizersnede

    De manier waarop je kindje geboren wordt  is de drijvende factor die de samenstelling van het darmmicrobioom bepaalt in de eerste levensmaand tot de leeftijd van 1 jaar. De verbanden tussen de geboorte wijze – vaginaal of keizersnede – en het darmmicrobioom van de baby zijn heel sterk. Het grootste verschil is dat bij een vaginale bevalling de baby het geboortekanaal passeert. Tijdens de persfase wordt vloeistof vol met de vaginale en anus microben van de moeder in het neusje, mondje en op de huid geperst.

    Vaginale geboorte
    Baby's die vaginaal geboren worden, hebben hierdoor meer gunstige soorten Bifidobacterium, Bacteroides en Parabacteroides (uitgaande van een gezond vaginaal- en darmmicrobioom van mama) dan baby's geboren via een keizersnede. Bifidobacteriën zijn vriendelijke bacteriën die geassocieerd worden met een goede gezondheid. Het hebben van deze vriendelijke bacteriën in de darmen betekent dat je de beste kansen hebt voor de optimale ontwikkeling van het microbioom van je baby.


    Keizersnede
    Wanneer een baby wordt geboren via een keizersnede, wordt hij als eerste blootgesteld aan micro-organismen afkomstig uit het ziekenhuis en huidbacteriën van verplegend personeel. Na de geboorte ontwikkelt de darmflora van een baby zich in verschillende stadia. De darmflora van een keizersnede-baby doorloopt dezelfde stappen als die van vaginaal geboren baby’s, maar bereikt belangrijke stadia pas later. Sommige onderzoeken laten zien dat er zelfs bij volwassenen nog verschil te zien is tussen de darmflora van mensen die vaginaal of met een keizersnede geboren zijn. 


    Een geboorte met ingreep, wat nu?

    Na een geboorte waarbij kunstmatig werd ingegrepen is natuurlijk niet alles verloren. Er zijn andere belangrijke elementen die ook bijdragen aan de ontwikkeling van een gezonde darmflora. Deze zaken gelden niet alleen voor de eerste dagen, maar zeker voor het hele eerste jaar! 

    • Borstvoeding
      Het geven van borstvoeding is de tweede belangrijkste factor die invloed heeft op de ontwikkeling van de darmflora. Bij baby’s die borstvoeding krijgen kunnen de bifidobacteriën toenemen tot wel 95% van het totale aantal darmbacteriën. Fabrikanten voegen daarom vaak specifieke onverteerbare oligosachariden (prebiotica) toe aan flesvoeding om de groei van bifidobacteriën te stimuleren. Toch blijft het motto: borstvoeding is de beste voeding voor baby’s.
      Stop hier dan ook niet direct mee als je baby vaste voeding begint te eten.
    • Zorg voor veel huid-op-huid contact
      Ook huidbacteriën zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling van een divers en dus gezond microbioom. Hierbij geldt dat niet alleen de huidbacteriën van moeder een positieve bijdrage leveren, maar ook die van andere naasten zoals partner, broertje of zusje, opa, oma, en zo voorts! Dus een baby kan nooit genoeg kusjes en knuffels krijgen.
    • Ga veel naar buiten
      Contact met omgevingsbacteriën traint het immuunsysteem en draagt verder bij aan de ontwikkeling van de darmflora. Als je kindje groter is, laat hem dan ook lekker veel vies worden buiten door te spelen met modder of mee te helpen in de moestuin!
    • Vaginal Seeding (indien passend, veilig en toegankelijk)
      Als je op voorhand weet dat je kindje met een keizersnede ter wereld zal komen, is vaginal seeding een optie:  hierbij wordt vóór de bevalling het vaginale vocht van de moeder opgevangen en vervolgens over haar baby uitgestreken. Een steriel katoenen gaasje wordt opgevouwen en in de vagina ingebracht en achtergelaten om beschermende vaginale microben op te nemen. Bij de geboorte wordt de pasgeboren baby met het gaasje afgenomen, beginnend bij de mond, neus en gezicht, en gedurende ongeveer 15 seconden naar de rest van het lichaam, voordat wordt overgegaan tot het standaardonderzoek van de pasgeborene. Houd er rekening mee dat vaginal seeding niet wordt aanbevolen als doe-het-zelf-zelfhulppraktijk. Vraag hulp van een verloskundige, mocht je hier graag voor willen kiezen.

    Andere risico-elementen voor de darmflora

    • Antibiotica
      Een andere negatieve invloed op ons microbioom is het gebruik van antibiotica. Door de bacteriedodende werking van antibiotica krijgt het microbioom het zwaar te verduren. Antibiotica zijn in verband gebracht met lagere niveaus van nuttige bacteriesoorten bij baby’s – zoals Bifidobacterium en Bacteroides – en met het verschijnen van antibioticaresistente bacteriën bij zowel moeders als baby’s. Daardoor vermindert onze weerstand korte of langere tijd en kunnen we dus makkelijker ziek worden. Overweeg daarom altijd om na het gebruik van antibiotica een pre- en/of probiotica in te zetten om de darmflora te herstellen. Overleg voor de beste vorm met een arts of orthomoleculair therapeut.
    • Schoonmaakmiddelen
      Ook extreem schoonmaken kan een negatief effect hebben op de ontwikkeling van het microbioom. Natuurlijk dien je je huis schoon te houden, maar weet dat ook contact met bacteriën nu eenmaal normaal en zelfs belangrijk is voor je baby. Veel schoonmaakmiddelen zijn tegenwoordig zo agressief dat de blootstelling aan bacteriën vele male minder is dan vroeger. 
    • Stress
      Daarnaast speelt stress ook nog een belangrijke risicofactor voor de darmflora. Onder invloed van stress raak je veel gezonde darmbacteriën kwijt. Ziekteverwekkende bacteriën kunnen zo toenemen en je kindje kan daardoor last krijgen van misselijkheid, een opgeblazen gevoel, maagzuur, reflux, diarree of verstopping. Jonge baby’s kunnen stress met zich meedragen van moeilijke gebeurtenissen (scheidingsmomenten, moeilijke geboorte, ziekte, operatie) en het is belangrijk hier aandacht voor te hebben.  Ook op latere leeftijd blijft dit uiteraard een belangrijk aandachtspunt. Gaat je kind door een stressvolle periode heen? Probeer dan meer ontspanning in te bouwen door bijvoorbeeld activiteiten weg te nemen uit het programma van je kindje.   
    • Voeding
      Tot slot speelt voeding natuurlijk een enorm grote rol in de gezondheid van het microbioom. De diversiteit van de voeding bepaalt de diversiteit van de darmbacteriën. Dat is logisch, want jouw darmbacteriën moeten zorgen dat de voeding wordt verteerd die binnenkomt. Als dat eenzijdig is, zijn er ook eenzijdige bacteriën nodig. Dit kan nadelen hebben op het immuunsysteem. Wanneer je kindje toe is aan vaste voeding is afwisseling en diversiteit van groot belang voor gezonde darmen! 

      Maar let op! Naast onjuiste voeding kunnen ook parasieten, schadelijke bacteriën, virussen en schimmels ontstekingen veroorzaken in de darmen.

    Reflux en krampjes

    Heeft je baby nog veel last van spijsverteringsongemakjes, zoals krampjes, reflux, teruggeven of winderigheid, dan begrijp je meteen hoe belangrijk de rol van een gezond darmmicrobioom hierin is.

    Toch zijn er nog tal van andere zaken die ervoor kunnen zorgen dat je kindje last heeft van krampjes of oprispingen. Om je hierbij te helpen, is er de masterclass: “Voeding & spijsvertering”, waarin baby-osteopate Anja Caers uitlegt hoe het komt dat jonge baby’s vaak nog zoveel ongemakjes hebben, wat je in het oog kan houden en hoe je je kindje kan helpen.

    BABY BASICS (0-1 jaar): onmisbare inzichten voor kersverse ouders

    Wil jij je kindje beter begrijpen en ondersteunen? Dan zal deze cursus jou veel zoekwerk besparen! Je krijgt schat aan praktische info rond slaap, voeding en ontwikkeling & bruikbare tips bij ongemakjes (reflux, krampjes, huilgedrag, onrust, ziekte,…). Zodat je vol vertrouwen keuzes kan maken als ouder die passen bij jouw kindje, jouw visie en jouw draagkracht!

    MASTERCLASS: Voeding & spijsverteringsongemakjes



    Heeft je baby last van reflux, moeilijk krampjes, winderigheid? In deze masterclass duiken we in dit onderwerp en wat jij kan doen, zowel bij borstvoeding als bij kunstvoeding. Je krijgt veel meer inzicht in de spijsvertering van je kindje en praktische tips om te helpen waar nodig.  

    KLIK HIER


    Bovenstaande masterclass kan je los volgen OF als onderdeel van het traject Baby Basics, waarin nog meer thema’s worden uitgediept.



    Dit blog werd geschreven door Dorith Bouman.

    Ze is orthopedagoog, kindervoedingscoach & orthomoleculair therapeut




    Bronnen

    Aagaard, K., Ma, J., Antony, K. M., Ganu, R., Petrosino, J., & Versalovic, J. (2014). The placenta harbors a unique microbiome. Science translational medicine, 6(237), 237ra65-237ra65.

    Arboleya, S., Watkins, C., Stanton, C., & Ross, R. P. (2016). Gut bifidobacteria populations in human health and aging. Frontiers in microbiology, 7, 1204.

    Azad, M. B., Konya, T., Persaud, R. R., Guttman, D. S., Chari, R. S., Field, C. J., ... & To, T. (2016). Impact of maternal intrapartum antibiotics, method of birth and breastfeeding on gut microbiota during the first year of life: a prospective cohort study. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology, 123(6), 983-993.

    Bäckhed, F., Roswall, J., Peng, Y., Feng, Q., Jia, H., Kovatcheva-Datchary, P., ... & Wang, J. (2015). Dynamics and stabilization of the human gut microbiome during the first year of life. Cell host & microbe, 17(5), 690-703.

    Blaser, M. J., & Dominguez-Bello, M. G. (2016). The human microbiome before birth. Cell host & microbe, 20(5), 558-560.

    Cryan, J. F., & Dinan, T. G. (2012). Mind-altering microorganisms: the impact of the gut microbiota on brain and behaviour. Nature reviews neuroscience, 13(10), 701-712.

    Dunn, A. B., Jordan, S., Baker, B. J., & Carlson, N. S. (2017). The maternal infant microbiome: considerations for labor and birth. MCN. The American journal of maternal child nursing, 42(6), 318.

    Ferretti, P., Pasolli, E., Tett, A., Asnicar, F., Gorfer, V., Fedi, S., ... & Segata, N. (2018). Mother-to-infant microbial transmission from different body sites shapes the developing infant gut microbiome. Cell host & microbe, 24(1), 133-145.

    Gottenbos, N. (2018). De poepdokter junior. Voor een gezonde bips. Splint Media B

    Korpela, K., Costea, P., Coelho, L. P., Kandels-Lewis, S., Willemsen, G., Boomsma, D. I., ... & Bork, P. (2018). Selective maternal seeding and environment shape the human gut microbiome. Genome research, 28(4), 561-568.

    Levy, M., Kolodziejczyk, A. A., Thaiss, C. A., & Elinav, E. (2017). Dysbiosis and the immune system. Nature Reviews Immunology, 17(4), 219-232.

    Ogunrinola, G. A., Oyewale, J. O., Oshamika, O. O., & Olasehinde, G. I. (2020). The human microbiome and its impacts on health. International journal of microbiology, 2020.

    Roeselers, G. en Knol, J., (2016), Van moeder op kind, Ontwikkeling van het darm-­microbioom vanaf het vroege leven. NEMO Kennislink.

    Sender, R., Fuchs, S., Milo, R., Revised Estimates for the Number of Human and Bacteria Cells in the Body. PLoS Biol. 2016 Aug 19;14(8):e1002533. doi: 10.1371/journal.pbio.1002533. PMID: 27541692; PMCID: PMC4991899.

    Slavin, J. (2013). Fiber and prebiotics: mechanisms and health benefits. Nutrients, 5(4), 1417-1435.

    .


    Verwante berichten
    Hoe kies ik de juiste schoentjes voor mijn kindje?
    Vanaf wanneer moet mijn kindje schoentjes dragen?
    Slaapproblemen na moeilijke geboorte
    “Je reageert te snel op het huilen, zo leert je kindje nooit goed slapen!”
    Het slaapritme van je baby
    De relatie tussen voeding en slaap
    Over mij

    Hé hallo, mijn naam is Dorith Bouman. Al vanaf jongs af aan heb ik een fascinatie gehad voor kinderen. Hoe ze denken, wat ze doen, hoe ze de wereld zien… Na een start te hebben gemaakt als leerkracht in het basisonderwijs besloot ik daarom dat ik nog niet uitgeleerd was. Ik koos ervoor een master Orthopedagogiek te volgen om nog meer over de hele ontwikkeling van kinderen te weten te komen. Ik voelde na de opleiding echter dat ik op een holistische manier naar de uitdagingen van een kind wilde kunnen kijken. Om die reden ben ik me gaan specialiseren in voeding. Als orthomoleculair therapeut en kindervoedingscoach heb ik de missie om ouders bewust te maken van de kansen die voeding bieden voor de ontwikkeling en het welbevinden van een kindje. Ik ben blij dat ik op Happybabycoach mijn passie en kennis mag delen middels het schrijven van blogs!

    Jouw reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht. 

    {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    error: Deze content is beschermd