Help, mijn baby wil geen flesje!

Flesje

Daar sta je dan. Je geeft borstvoeding en gaat terug aan het werk of wil nog eens een avondje uit. De zorgvuldig-en-met-veel-moeite-afgekolfde flesjes staan klaar, alles is geregeld. Maar dat is buiten je baby gerekend! Die houdt de lippen stijf op elkaar en weigert ook maar 1 druppel te drinken. Ook tijdens jouw afwezigheid moet je baby natuurlijk genoeg melk binnenkrijgen. Wat nu?

More...

Stress!

Als je baby enkel maar 'life' van de borst wil drinken, kan dit je als mama een erg beklemmend gevoel geven. Je bent immers als enige verantwoordelijk voor de voeding van je kindje. Ook voor je baby geeft dit een onveilig gevoel en je omgeving (papa, oma/opa, onthaalmoeder,...) staat er behoorlijk machteloos bij. Ik hoor het vaak in mijn praktijk en geloof me, ook vanuit mijn persoonlijke ervaring als mama van 3 borstekindjes kan ik je hierover enkele pittige anekdotes vertellen 🙂

 

Begin op tijd

Om acute stress-situaties te voorkomen, is het belangrijk tijdig te starten met het aanbieden van moedermelk op een andere manier dan 'life' aan de borst. Wacht zeker niet tot het moment dat het pas nodig is. Het kan even duren voor je baby ermee weg is en het is niet fijn als er dan druk op staat.

De eerste 3 maanden drinkt een baby nog erg reflexmatig. Na deze periode vereist drinken meer bewuste controle en kan het zijn dat je baby meer moeite krijgt met overschakelen.
Sommige baby's die tot die tijd goed dronken, krijgen rond 3 maanden plots wat meer moeite.

Daarnaast kan er zich ook altijd onverwacht een situatie voordoen waarbij je baby het zonder jou moet stellen.

  

Wat is een geschikt moment?

De eerste weken moeten jij en je baby nog helemaal op elkaar afstemmen. Met name in deze periode is het belangrijk dit subtiele evenwicht zo min mogelijk te verstoren.Zuigen aan een flesje kan tepel-speen-verwarring geven met alle gevolgen vandien: slechte drinktechniek, tepelkloven, borstontstekingen, borstweigeren, .... 

Start daarom nooit voordat je baby vlot kan drinken en je productie goed op gang gekomen is. Rond 5-6 weken blijkt voor veel kindjes een goed moment om te starten. Uiteraard kunnen er omstandigheden zijn waarbij je toch niet life kan voeden. Raadpleeg steeds een lactatiekundige om samen de mogelijkheden (flesje, cupfeeding, fingerfeeding,...) te bekijken en je hierin goed te kunnen begeleiden.  

Wat kan je doen als je baby geen flesje wil?

Voedingsmoment

Het moment waarop je het flesje aanbiedt, kan een groot verschil maken. Zo wacht je best niet tot je kindje uitgehongerd is: dit zal eerder ongeduld en frustratie opwekken. Ook bij een oververmoeide of overprikkelde baby kan het op een regelrecht fiasco uitdraaien.

Een goed moment is wanneer je baby tevreden wakker is geworden en goed uitgerust is.

Bij sommige kindjes lukt het dan weer beter om al slapend te drinken. Vooral baby's die erg prikkelgevoelig zijn en vaak overstrekken, kunnen op deze manier stilaan aan het flesje wennen. Tracht uit te zoeken wat voor jouw baby het beste werkt. 


Voedingshouding

Neem je baby zo vast dat je veel lichaams- of zelfs huid-op-huidcontact maakt. Dit krijgt hij bij borstvoeding immers ook. Geef je baby genoeg ruimte om het hoofdje achterwaarts te kunnen bewegen. Zuigen en slikken gaat een stuk moeilijker met de kin op de borst. Sommige baby's vinden het moeilijk om in een typische borstvoedingshouding vastgehouden te worden om dan vervolgens géén borst te krijgen. Probeer dan eens je kindje zittend op je schoot met zijn rugje tegen je aan het flesje aan te bieden. Zoek uit wat je baby het fijnst vindt, maar vermijd het om te veel van houding veranderen tijdens één voeding. Soms kan het helpen - als je baby erg onrustig is - al wandelend, wiegend of zingend het flesje te geven.


Aanbieden

Wrijf zachtjes met de speen langs de wang, onder het neusje en langs het bovenlipje van je baby. Druk eventueel een druppel melk uit het flesje. Als je baby zijn mondje opent, hou het flesje wat horizontaal, zodat je baby het speentje tegen zijn gehemelte aanvoelt. Breng de speen ver genoeg in het mondje en wrijf - als je baby niet spontaan begint te zuigen - zachtjes van links naar rechts over het gehemelte. Wat ook kan helpen is de handpalmen masseren, om gebruik te maken van de palmo-mentale reflex.


Kokhalzen/wegduwen

Als je baby kokhalst op het speentje of deze systematisch naar buiten duwt met de tong, kan je de lipjes en het gehemelte eerst masseren met je vinger. Eens je in het mondje bent, masseer zachtjes het tandvlees en gehemelte en vorder dan voorzichtig naar achter. Als je kindje begint te zuigen, trek je vinger terug en tracht het speentje in de plaats te zetten. Blijft je kindje hierop kokhalzen, dan is het goed eens langs te gaan bij een osteopaat. Deze kan onderzoeken of eventuele bewegingsverliezen aan de basis liggen van de verhoogde gevoeligheid/versterkte kokhalsreflex en hierop werken. Ook kan je samen bekijken wat je thuis kan doen om overgevoeligheid in de mond te verminderen.

 

Flesjes/speentjes

Wat het soort flesje/speentje betreft, zijn baby's heel verschillend in hun voorkeur. Enkele die het goed doen en erg borstvoedingsvriendelijk zijn, zijn de Calma van Medela of de Lansinoh met natural wave speen (met tragere melktoestroom). Sommige baby's vinden rubberen speentjes (zoals bvb die van Suavinex) fijner dan siliconen speentjes.

Je baby kan ook afknappen op de smaak van het speentje. Door het van te voren een uurtje in moedermelk leggen of af te koken in koffie, kan je dit vaak verhelpen.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om je baby van een bekertje te laten drinken (cupfeeding) of de melk met een lepeltje aan te bieden. Vraag zeker hulp van je lactatiekundige om je te adviseren.

Speen-opening

Begint je baby goed te zuigen, maar heeft hij moeite om de melk weg te werken? De melkstroom bij een flesje kan soms te snel gaan. Neem dan best een speentje met een kleine opening of met een geleidelijke toestroom (zoals bij de flesjes hierboven). Je baby moet dan meer moeite doen om de melk uit het flesje te krijgen, net zoals aan de borst. Ook als je baby eenmaal goed drinkt van een flesje, is het beter dat de melkstroom niet te snel gaat, om te vermijden dat je baby later niet meer genoeg moeite wil doen aan de borst of gefrustreerd wordt als de melk niet snel genoeg komt.

 

Mama liefst uit de buurt?

Er zijn kindjes die het extra moeilijk vinden een flesje te aanvaarden als mama in de buurt is. Een heerlijk zachte, warme borst voelt dan ook héél anders aan dan een hard en koud flesje, dus waarom zou je genoegen nemen met minder als mama dan toch in de buurt is? Ga eens een half uurtje voor de voeding de deur uit (neem duidelijk afscheid) en laat je baby even me-time met papa hebben, voor hij het flesje aanbiedt. Vaak maakt het een groot verschil te weten dat jij er niet bent.

 

Of mag enkel mama het flesje geven?

Voor andere kindjes is precies andersom: ze hebben het moeilijk als er iemand anders voor hen zorgt, laat staan er dan nog iets nieuws bij te moeten leren. Bij mama lukt het echter wel.

Je kan eens proberen de oppas een t-shirt of doekje te geven dat naar jou ruikt (je kan het een tijdje in je bh steken) om lekker tegen je baby aan te houden tijdens het drinken. Zodat blijft het drinken toch nog iets vertrouwds hebben.


Happy Baby Happy Mama

Elke donderdag om 10u kan je in Oostmalle lessen volgen (samen met je baby), boordevol interessante informatie & tips, gegeven door Anja Caers (baby-osteopate) & Leen Leysen (doula)

Lees HIER meer over deze 8-lessenreeks.


Blijf rustig

Om te vermijden dat je baby steeds meer weerstand ontwikkelt tegen het flesje, is het belangrijk nooit te forceren en veel geduld te hebben. Rustig blijven kan natuurlijk alleen als je op tijd begint te oefenen en niet pas de week voor je terug gaat werken.

Merk je dat je het zelf erg moeilijk hebt je kindje los te laten en snel (over)bezorgd bent of gaat panikeren? Heel logisch, maar lastig genoeg voelt je baby dit haarfijn aan, waardoor de weerstand alleen maar groter wordt. Bloesemremedie Red Chestnut kan hierbij vaak ondersteuning bieden. Je kan deze zelf nemen maar ook (verdund) aan je kindje geven.

Bouw langzaam op

Als je voelt dat het een gevecht wordt, stop meteen! Iets nieuws leren moet altijd leuk blijven. Veel beter is het om ervan uit te gaan dat je baby met een heel klein beetje zal beginnen. Als je baby begint te drinken, knik aanmoedigend. Stopt hij en merk je dat het minder gaat, zeg dan: 'wauw, wat deed je dat flink, zeg!', en geef vervolgens rustig verder de borst voor de verdere maaltijd. Misschien heeft je baby de eerste keer maar 5 ml. gedronken, maar de 2e keer al 10 ml. Als hij elke avond een klein beetje meer drinkt, komt er plots een moment dat hij er helemaal mee weg zal zijn.

Wees consistent

Heb begrip voor je baby als het niet meteen lukt maar blijf consistent elke dag opnieuw met veel liefde het flesje aanbieden zonder al te veel te verwachten.

Vraag zeker raad aan een lactatiekundige als je er niet uitkomt en je zal zien, gaandeweg zullen jullie dit euvel wel overwinnen.

Want vergeet vooral niet: oefening baart kunst!

Veel succes!

Anja Caers

Als osteopate begeleid ik ruim 20 jaar moeders en baby's bij kleine en grotere baby-probleempjes zoals spijsverteringsproblemen (reflux, darmkrampjes, borst/fles-voedingsproblemen, overgevoeligheden & allergieën) onrust en slaapproblemen. Daarnaast ben ik sinds 2006 docente aan de opleiding "Osteopathie bij baby's & kinderen' bij Panta Rhei, Nederland. Samen met mijn man, Patrick heb ik 3 dochters.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: