Help, mijn baby wil geen flesje! - Happybabycoach

Help, mijn baby wil geen flesje!

Flesje

Daar sta je dan. Je geeft borstvoeding en gaat terug aan het werk of wil nog eens een avondje uit. De zorgvuldig-en-met-veel-moeite-afgekolfde flesjes staan klaar, alles is geregeld. Maar dat is buiten je baby gerekend! Die houdt de lippen stijf op elkaar en weigert ook maar 1 druppel te drinken. Ook tijdens jouw afwezigheid moet je baby natuurlijk genoeg melk binnenkrijgen. Wat nu?

More...

Stress

Als je baby enkel 'life' van de borst wil drinken, kan dit ​de nodige spanning geven. ​​Als mama ​​kan het behoorlijk beklemmend voelen te weten dat jij de enige bent die je kindje kan voeden, je omgeving staat er behoorlijk machteloos bij en ook je baby ervaart deze druk. Ik hoor het vaak in mijn praktijk en geloof me, ook vanuit mijn persoonlijke ervaring als mama van 3 borstekindjes kan ik je hierover enkele pittige anekdotes vertellen :-).  

​Start tijdig

​Er zijn verschillende redenen waarom ik je zou aanraden om ​​tijdig te starten met het aanbieden van melk op een andere wijze dan 'life' aan de borst.
* De eerste 3 maanden drinkt een baby nog erg reflexmatig. Na deze periode vereist drinken meer bewuste controle en kan het zijn dat je baby meer moeite krijgt met overschakelen.
* Het kan even duren voor je baby ermee weg is en het is niet fijn als er dan druk op staat
* Daarnaast kan er zich ook altijd een onverwachte situatie voordoen waarbij je baby het even zonder jou moet stellen en dan is het fijn te weten dat hij het kan.
Om acute stresssituaties te vermijden, wacht je daarom best niet ​tot op het moment dat het dringend nodig is. ​


​Eerste ​weken = afstemmen

Toch is het belangrijk ook nie​t té snel te starten. De eerste weken moeten jij en je baby nog helemaal op elkaar afstemmen. Met name in deze periode is het belangrijk dit subtiele evenwicht zo min mogelijk te verstoren. Zuigen aan een flesje kan tepel-speen-verwarring geven met alle gevolgen vandien: slechte drinktechniek, tepelkloven, borstontstekingen, borstweigeren, ....

Start daarom niet voordat je baby vlot kan drinken en je productie goed op gang gekomen is. ​​Als dit wel het geval is, ​kan je rond 4 weken al starten met af en toe een kleine hoeveelheid afgekolfde melk aan te bieden. Dat hoeft helemaal niet veel te zijn, zo'n 10 ml. bijvoorbeeld is al ​prima.

Wat kan je doen als je baby geen flesje wil?

Voedingsmoment

Het moment waarop je het flesje aanbiedt, kan een groot verschil maken.
Een goed moment om te voeden is wanneer je baby uitgerust en tevreden wakker is geworden​. Wachten tot wanneer je kindje erg hongerig is, is niet zo'n goed idee. Het ​zal eerder ongeduld en frustratie opwekken en dus averechts werken.
​Ook oververmoeidheid of overprikkeling kan de maaltijd op een regelrecht fiasco doen uitdraaien.Voor sommige baby's kan slapend voeden weer net wél een oplossing zijn​ om stilletjes aan het flesje te wennen, met name kindjes die gevoelig zijn aan overprikkeling.
Z​oals bij zoveel andere dingen, geldt ook hier dus de regel: zoek uit ​wat voor jouw baby het beste werkt!

Voedingshouding

​Neem je baby zo vast dat je veel lichaams- of zelfs huid-op-huidcontact maakt. Dit krijgt hij bij borstvoeding immers ook. Geef je baby genoeg ruimte om het hoofdje achterwaarts te kunnen bewegen. Zuigen en slikken gaat een stuk moeilijker met de kin op de borst. Sommige baby's vinden het moeilijk om in een typische borstvoedingshouding vastgehouden te worden om dan vervolgens géén borst te krijgen. Je kan je kindje eens goed rechtop tegen je opgetrokken benen aanzetten (zet je voeten tegen het salontafeltje bijvoorbeeld).
Soms kan het helpen - als je baby erg onrustig is - al wandelend, wiegend of zingend het flesje te geven.Zoek uit welke houding je baby het fijnst vindt, maar vermijd het om tijdens één voedingsmoment te veel van houding te veranderen.

Aanbieden

Wrijf zachtjes met de speen langs de wang, onder het neusje en langs het bovenlipje van je baby. Druk eventueel een druppel melk uit het flesje. Als je baby zijn mondje opent, hou het flesje wat horizontaal, zodat je baby het speentje tegen zijn gehemelte aanvoelt. Breng de speen ver genoeg in het mondje en wrijf - als je baby niet spontaan begint te zuigen - zachtjes van links naar rechts over het gehemelte. Wat ook kan helpen is de handpalmen masseren, om gebruik te maken van de palmo-mentale reflex.

Kokhalzen/wegduwen

Als je baby kokhalst op het speentje of deze systematisch naar buiten duwt met de tong, kan je de lipjes en het gehemelte eerst masseren met je vinger. Eens je in het mondje bent, masseer zachtjes het tandvlees en gehemelte en vorder dan voorzichtig naar achter. Als je kindje begint te zuigen, trek je vinger terug en tracht het speentje in de plaats te zetten. Blijft je kindje hierop kokhalzen, dan is het goed eens langs te gaan bij een osteopaat. Deze kan onderzoeken of eventuele bewegingsverliezen aan de basis liggen van de verhoogde gevoeligheid/versterkte kokhalsreflex en hierop werken. Ook kan je samen bekijken wat je thuis kan doen om overgevoeligheid in de mond te verminderen.

Flesje/speentje

Wat het soort flesje/speentje betreft, zijn baby's heel verschillend in hun voorkeur. Enkele die het goed doen en erg borstvoedingsvriendelijk zijn, zijn de Calma van Medela of de Lansinoh met natural wave speen (met tragere melktoestroom). Sommige baby's vinden rubberen speentjes (zoals bvb die van Suavinex) fijner dan siliconen speentjes. Ook de flesjes van MAM doen het vrij goed bij borstekindjes. Maar elke baby is anders en wat voor de ene goed werkt, is voor de andere helemaal niet zo fijn.
Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om je baby van een ​cupje of bekertje te laten drinken of de melk met een lepeltje aan te bieden. Vraag zeker hulp van een lactatiekundige om je hierin te ondersteunen.

Speenopening

Begint je baby goed te zuigen, maar heeft hij moeite om de melk weg te werken? De melkstroom bij een flesje kan soms te snel gaan. Neem dan best een speentje met een kleine opening of met een geleidelijke toestroom (zoals bij de flesjes hierboven) en hou het flesje ​niet te verticaal. Je baby moet dan meer moeite doen om de melk uit het flesje te krijgen, net zoals aan de borst. Ook als je baby eenmaal goed drinkt van een flesje, is het beter dat de melkstroom niet te snel gaat, om te vermijden dat je baby later niet meer genoeg moeite wil doen aan de borst of gefrustreerd wordt als de melk niet snel genoeg komt.

Smaak

​Start best met vers gekolfde melk. Gekoelde of ontdooide melk kan anders ruiken en smaken, waardoor ​de kans op weigering groter wordt.
Je baby kan ook afknappen op de smaak van het speentje. Door het van te voren een uurtje in moedermelk leggen of af te koken in koffie, kan je dit vaak verhelpen.

Mama liefst uit de buurt?

Er zijn kindjes die het extra moeilijk vinden een flesje te aanvaarden als mama in de buurt is. Een heerlijk zachte, warme borst voelt dan ook héél anders aan dan een hard en koud flesje, dus waarom zou je genoegen nemen met minder als je mama er toch is? Ga eens een half uurtje voor de voeding de deur uit (neem duidelijk afscheid) en laat je baby even me-time met papa hebben, voor hij het flesje aanbiedt. Het kan een groot verschil maken als je baby weet dat jij er niet bent.   

Of mag enkel mama het flesje geven?

​Voor andere kindjes is precies andersom: ze hebben het moeilijk als er iemand anders voor hen zorgt, laat staan er dan nog iets nieuws bij te moeten leren. Bij mama lukt het echter wel. Je kan eens proberen de oppas een t-shirt of doekje te geven dat naar jou ruikt (je kan het een tijdje in je bh steken) om lekker tegen je baby aan te houden tijdens het drinken. Zodat blijft het drinken toch nog iets vertrouwds hebben.

Happy Baby Happy Mama

​8 lessen voor mama & baby boordevol interessante informatie & tips. 
Door Anja Caers (baby-osteopate) & Leen Leysen (draagconsulente).
​Plaats: Oostmalle. Kijk hier voor meer info.

Blijf rustig

Om te vermijden dat je baby steeds meer weerstand ontwikkelt tegen het flesje, is het belangrijk nooit te forceren en veel geduld te hebben. Rustig blijven kan natuurlijk alleen als je op tijd begint te oefenen en niet pas de week voor je terug gaat werken.

Merk je dat je het zelf erg moeilijk hebt je kindje los te laten en snel (over)bezorgd bent of gaat panikeren? Heel logisch, maar lastig genoeg voelt je baby dit haarfijn aan, waardoor de weerstand alleen maar groter wordt. Bloesemremedie Red Chestnut kan hierbij vaak ondersteuning bieden. Je kan deze zelf nemen maar ook (verdund) aan je kindje geven.

Bouw langzaam op

Als je voelt dat het een gevecht wordt, stop meteen! Iets nieuws leren moet altijd leuk blijven. ​Beter is het om ervan uit te gaan dat je baby met een heel klein beetje zal beginnen. Als ​hij begint te drinken, knik aanmoedigend. Stopt hij en merk je dat het minder gaat, zeg dan rustig: ​"Zo, ​dat ging al best goed!', en ​bied vervolgens je borst aan voor de verdere maaltijd. ​Mogelijk heeft je baby de eerste keer maar 5 ml. gedronken, maar de 2e keer al 10 ml. Als hij elke avond een klein beetje meer drinkt, komt er plots een moment dat hij er helemaal mee weg zal zijn.

Wees consistent

Heb begrip voor je baby als het niet meteen lukt maar blijf consistent elke dag opnieuw met veel liefde het flesje aanbieden zonder al te veel te verwachten.
Vraag zeker raad aan een lactatiekundige als je er niet uitkomt en je zal zien, gaandeweg zullen jullie ​er komen. ​

​Zoals bij heel zoveel andere dingen, geldt ook hier: oefening baart kunst!


Veel succes!

​Nood aan concrete tips & handvatten?

​Dan is Happy Baby Wijzer ​een aanrader!
Deze online zelfhulpgids voor kersverse mama's, ontwikkeld door baby-osteopate Anja Caers, zal jou een hoop twijfels en zoekwerk besparen! 

  • ​Leer je baby's signalen begrijpen 
  • ​Zo help je je baby naar een gezond ritme !
  • ​Dit kan jij doen bij ongemakjes zoals reflux, krampjes, huilbuien, slaapproblemen, onrust,...

Anja Caers

Als osteopate begeleid ik ruim 20 jaar moeders en baby's bij kleine en grotere baby-probleempjes zoals spijsverteringsproblemen (reflux, darmkrampjes, borst/fles-voedingsproblemen, overgevoeligheden & allergieën) onrust en slaapproblemen. Daarnaast ben ik sinds 2006 docente aan de opleiding "Osteopathie bij baby's & kinderen' bij Panta Rhei, Nederland. Samen met mijn man, Patrick heb ik 3 dochters.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: