september 4, 2017

Anja Caers

Een nieuw samengesteld gezin (NSG) kent een totaal andere dynamiek dan een traditioneel gezin. Eén van de grote verschillen is het feit dat in een traditioneel gezin de geschiedenis tussen de partners langer is dan deze tussen de ouders en de kinderen. In een NSG is het net andersom.

More...

Sterke communicatie is een must

Het is daarom heel belangrijk dat de partnerrelatie sterk is. Sterk in de betekenis van 'alles kan en mag gezegd en besproken worden'. De liefde moet heel sterk zijn om de eerste startfase samen door te komen. Een traditionele relatie start vaak met een zorgeloze fase, mekaar leren kennen, tijd krijgen om rustig voor elkaar te kiezen. In een NSG staan partners onmiddellijk voor grote uitdagingen: een echtscheiding die misschien nog niet volledig geregeld is, niet gemeenschappelijke kinderen die samen opgevoed moeten worden, een ex-partner die (on)rechtstreeks invloed heeft op het gezin, de buitenwereld die vaak met weinig begrip zijn oordeel velt,...

Om deze moeilijkheden samen te dragen, zonder dat er al een gemeenschappelijke geschiedenis is, moet de liefde groot zijn en de communicatie sterk. Al heel vroeg in de relatie moet je mekaar zowel de dingen die je waardeert in de ander als waar je het moeilijk mee hebt, durven toevertrouwen. Hier kan je natuurlijk steeds in groeien en hulp rond vragen.

Bijzondere kansen

Een NSG heeft ook kansen, die in een 'gewoon' gezin veel minder vanzelfsprekend zijn. Je krijgt onmiddellijk de kans om mekaar als partners 'ten gronde' te leren kennen. Je weet vanaf de eerste fase of je op mekaar kan rekenen, of je er kan zijn voor mekaar, ook in nood en moeilijkheden. Dat geeft een heel veilig gevoel. Als dit zo is, is er een stevige basis gelegd. In vele andere relaties is dit na jaren een grote desillusie: als de moeilijkheden zich voordoen, blijkt de eens geliefde partner toch niet zo betrouwbaar.

Meteen de diepte in

Bovendien heb ik de ervaring dat je in het leven sterke banden opbouwt doorheen moeilijkheden. Het zijn vaak de mensen die samen iets overwonnen hebben, die de meest hechte relaties hebben. Dat geldt trouwens niet alleen voor partnerrelaties. Blijkbaar ontstaan dan de diepste verbintenissen. Een NSG geeft al heel vroeg de kans om heel 'diep' te gaan in de partnerrelatie. Je bouwt al vroeg een geschiedenis op waarin heel veel gebeurd is, wat je samen het hoofd hebt moeten bieden. Als partners erin slagen mekaar graag te blijven zien doorheen de moeilijkheden en er telkens een weg doorheen te vinden, dan bouwen ze op korte tijd een stevige bodem uit voor de partnerrelatie en voor het gezin.

Eigen geschiedenis schrijven

Eigen geschiedenis schrijven

Even belangrijk is dat het nieuwe gezin samen geschiedenis opbouwt. Niet met de bedoeling om de geschiedenis van het vorige gezin uit te vegen. Wel met de bedoeling dat er nieuwe verbindingen kunnen groeien. De kinderen moeten de kans krijgen om te kunnen evolueren van 'wat kom jij hier doen?' naar 'ik kan precies wel op je rekenen'. Niet alleen de partners bouwen vertrouwen op in elkaar, ook de kinderen hebben niet vanaf de eerste dag vertrouwen in de nieuwe partner en het nieuwe gezin.

Ze hebben de partnerrelatie tussen hun ouders al zien breken. Waarom zou het deze keer wel lukken? Dit kan alleen maar groeien doorheen ervaring, doorheen gebeurtenissen (spijtig genoeg vaak moeilijke), die de leden van het gezin samen meemaken.

En plots vallen de façades weg...

En plots vallen de façades weg...

Enkele dagen na de sterilisatie van onze kitten, had ze haar wonde terug opengekrabd met uitpuiling als gevolg. We schrokken allemaal heel erg en brachten haar in spoed terug naar de dierenarts. In afwachting van een bericht hadden we veel verdriet en we waren bang dat ze het niet zou redden. Op zo'n moment zien we mekaar op een heel authentieke manier. De façades vallen weg. Er is alleen het gemeenschappelijk verdriet. Ook de dagen erna, toen Flits nog bij de dierenarts moest blijven, was dat onze focus. Er werd veel over haar gepraat, we misten haar en hadden het over alle dingen die Flits nu zou doen als ze thuis was. 

 Gelukkig mocht Flits naar huis komen toen de kinderen nog bij ons waren. Zo hebben we ook samen kunnen zorg dragen en genieten van haar thuiskomst. Het is zeker een gebeurtenis die onze geschiedenis als gezin mee opbouwt.

Annelies Landuyt

Annelies Landuyt,
mama van Kamiel en
plusmama van Nien en Sebe

Coach nieuw samengestelde gezinnen

Verwante berichten
Het slaapritme van je baby
De relatie tussen voeding en slaap
Wanneer stop je best met het tutje/speentje?
De geboorte van een microbioom
Mijn baby heeft een plat achterhoofd!
Tips bij een afgeplat hoofdje
Over mij

Als osteopate begeleid ik ruim 20 jaar moeders en baby's bij kleine en grotere baby-probleempjes zoals slaapproblemen, spijsverteringsproblemen (reflux, darmkrampjes, borst/fles-voedingsproblemen, overgevoeligheden & allergieën) onrust en huilgedrag.

Daarnaast ben ik sinds 2006 docente aan de opleiding "Osteopathie bij baby's & kinderen' bij Panta Rhei, Nederland.

Samen met mijn man, Patrick heb ik 3 dochters.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}