Met welke klachten kan je met je baby naar een osteopaat?

Met welke klachten kan je met je baby naar een osteopaat?

Een vraag die veel ouders zich stellen, is: “Met welke klachten of symptomen kunnen we nu met ons kindje bij een osteopaat terecht?”.
Het is niet gemakkelijk hier éénduidig antwoord op te geven: een osteopaat werkt immers niet zozeer op een klacht, maar zal elk kindje individueel aan een bewegingsonderzoek onderwerpen en enkel daar werken waar blokkades/bewegingsverliezen worden gevonden. 

More...

Preventief

Een baby staat nog aan het begin van zijn groei en ontwikkeling: nooit in een mensenleven leer je nog zoveel in één jaar tijd dan in dat eerste levensjaar: je baby leert z'n hoofdje oprichten en draaien, omrollen, zich opdrukken in buiklig, zitten, kruipen, zich rechttrekken tot stand en misschien zelfs al stappen. Hij leert eten en verteren, fraselen en eerste woordjes uitspreken. Hij heeft er dan ook alle voordeel bij om deze ontwikkelingen door te maken in alle comfort en vrijheid van zijn lichaam. Bewegingsverliezen in je baby's lichaam kunnen het hem moeilijker maken deze dingen te leren. Ze kunnen ontstaan tijdens de zwangerschap, de geboorte of in de postnatale periode (lees meer hier). Soms geven ze meteen aanleiding tot klachten. Toch kan het evengoed zijn dat de gevolgen ervan zich pas veel later manifesteren. Net daarom is het voor elke baby zinvol na de geboorte een osteopatische check-up te plannen. Als er geen opmerkelijke klachten zijn, kan je rustig wachten tot je baby zo'n 6 weken oud is.

Opm: Kies liefst een osteopaat die ervaring heeft met baby's of zich gespecialiseerd heeft in het behandelen van baby's & jonge kinderen.

Curatief

Natuurlijk zijn er specifieke omstandigheden waarbij osteopathie extra geïndiceerd is.

  • Eerst en vooral zijn er risicofactoren tot het optreden van bewegingsverliezen tijdens de zwangerschap, de bevalling en postnataal.
  • Daarnaast zijn er een aantal aandachtspunten bij de baby die een extra indicatie kunnen betekenen voor osteopathie.

In feite zou je kunnen stellen dat, hoe meer punten bij de baby positief zijn, hoe zinvoller het is om even langs te gaan om je baby te laten nakijken.

Risicofactoren blokkades

Specifieke indicaties

Spijsvertering
Prikkelbaarheid
Houding en motoriek
Vormafwijkingen
immuniteit


Wil je graag meer lezen over osteopathie bij baby's en kinderen?

Hier vind je nog meer info.

Anja Caers

Als osteopate begeleid ik ruim 20 jaar moeders en baby's bij kleine en grotere baby-probleempjes zoals spijsverteringsproblemen (reflux, darmkrampjes, borst/fles-voedingsproblemen, overgevoeligheden & allergieën) onrust en slaapproblemen. Daarnaast ben ik sinds 2006 docente aan de opleiding "Osteopathie bij baby's & kinderen' bij Panta Rhei, Nederland. Samen met mijn man, Patrick heb ik 3 dochters.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: