Met welke klachten kan je met je baby naar een osteopaat? - Happybabycoach
juli 14, 2018

Met welke klachten kan je met je baby naar een osteopaat?

Een vraag die veel ouders zich stellen, is: “Met welke klachten of symptomen ​kan je met een ​baby bij een osteopaat terecht?”.
Het is niet gemakkelijk hier éénduidig antwoord op te geven: ​een osteopaat werkt immers ​niet zozeer op klachten, maar zal ​elk kindje individueel ​onderzoeken en enkel daar werken waar ​bewegingsverliezen worden gevonden. ​​ Bovendien heeft osteopathie ​niet alleen een curatieve, maar ook een belangrijke preventieve functie. ​

Preventief

More...

​Een baby staat nog aan het begin van zijn groei en ontwikkeling: nooit in een mensenleven leert hij nog zoveel ​als in zijn eerste levensjaar: ​hij leert z'n hoofdje oprichten en draaien, omrollen, zich opdrukken in buiklig, zitten, kruipen, zich rechttrekken tot stand en misschien zelfs al stappen. Hij leert eten en verteren, fraselen en eerste woordjes uitspreken. Hij heeft er dan ook alle voordeel bij om deze ontwikkelingen door te maken in alle comfort en vrijheid van zijn lichaam.
Bewegingsverliezen in je baby's lichaam kunnen het hem moeilijker maken deze dingen te leren. Ze kunnen ontstaan tijdens de zwangerschap, de geboorte of in de postnatale periode (lees meer hier). Soms geven ze meteen aanleiding tot klachten​, maar evengoed ​kunnen de gevolgen ervan zich pas veel later manifesteren. ​​​

Net daarom is het voor elke baby zinvol na de geboorte een osteopatische check-up te plannen​. Als er geen opmerkelijke klachten zijn, kan je rustig wachten tot je baby zo'n 6 weken oud is (Kies liefst een osteopaat die ruime ervaring heeft met het werken met baby's of ​die een 2-jarige specialisatie volgde in het behandelen van baby's & jonge kinderen).

Curatief

​Natuurlijk zijn er specifieke omstandigheden waarbij osteopathie extra geïndiceerd is.

​*Eerst en vooral zijn er risicofactoren tot het optreden van bewegingsverliezen tijdens de zwangerschap, de bevalling en postnataal. 

*Daarnaast zijn er een aantal aandachtspunten bij de baby die een extra indicatie kunnen betekenen voor osteopathie. In feite zou je kunnen stellen dat, hoe meer punten bij de baby positief zijn, hoe zinvoller het is om even langs te gaan om je baby te laten nakijken.

Risicofactoren blokkades


​Specifieke indicaties

Spijsvertering
Prikkelbaarheid
Houding en motoriek
Vormafwijkingen
immuniteit


Meer lezen over osteopathie bij baby's en kinderen? Klik hier.

​Pas bevallen?
​Nood aan concrete tips & handvaten?


H​APPY BABY WIJZER 
​Een ​​unieke online zelfhulpgids doorheen de eerste ​periode ​met je baby.
​Via tekst en filmpjes krijg je inzicht in je baby's ontwikkeling, slaapjes en voedingen​ en ​bruikbare tips bij ​​ongemakjes zoals krampjes, reflux, slaapproblemen of eet​problemen.


Door Anja Caers, osteopate met ​20 jaar ervaring in het werken met baby's.


​Anja Caers, Osteopaat D.O.
Docente 'Osteopathie bij baby's & kinderen', Panta Rhei Osteopathie, Nederland.

Anja Caers

Als osteopate begeleid ik ruim 20 jaar moeders en baby's bij kleine en grotere baby-probleempjes zoals slaapproblemen, spijsverteringsproblemen (reflux, darmkrampjes, borst/fles-voedingsproblemen, overgevoeligheden & allergieën) onrust en huilgedrag. Daarnaast ben ik sinds 2006 docente aan de opleiding "Osteopathie bij baby's & kinderen' bij Panta Rhei, Nederland. Samen met mijn man, Patrick heb ik 3 dochters.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: