april 24, 2019

Anja Caers

Het lichaam van de vrouw is fantastisch. Het kan nieuw leven creƫren, zich op wonderlijke wijze aanpassen aan een groeiende vrucht in haar buik en na 9 maanden een baby baren. Vroedvrouw en osteopate Gwendolyn Sanders legt hieronder uit wat osteopathie tijdens de zwangerschap kan betekenen, zowel curatief als preventief.

More...

Waarom osteopathie tijdens de zwangerschap?

Een zwangerschap wordt vaak omschreven als een van de mooiste periodes uit een vrouwenleven. Jammer genoeg ervaren sommige vrouwen serieuze ongemakken tijdens de zwangerschap, zoals extreme vermoeidheid, hoofdpijn, rugpijn, bekkeninstabiliteit,... 
Osteopathie kan hierbij vaak soelaas brengen. 
Daarnaast kan osteopathie ook helpen om het lichaam optimaal voor te bereiden op de bevalling.

Osteopathie bij prenatale klachten 

Tijdens een zwangerschap verandert een vrouw meerdere malen van posturologie. Dit betekent dat de krommingen in de wervelkolom, de nek en de stand van het bekken telkens grondig van positie wisselen. Het lichaam van de vrouw moet dus flexibel zijn om deze veranderingen te kunnen ondergaan. 
Oude blokkades, littekens, trauma, gespannens spieren, etc. kunnen een oorzaak zijn waarom deze veranderingen niet vlot kunnen plaatsvinden. Zo zien we klachten ontstaan als:

  • Bekkengordelpijn (vroeger beter gekend als bekkeninstabiliteit)
  • Bandenpijn
  • Vocht vasthouden
  • Spijsverteringsproblemen
    • Reflux (zure oprispingen)
    • Misselijkheid
    • Darmproblematiek
  • Rugpijn
  • Hoofd- en nekpijn
  • Uitstralingspijn
  • …

Osteopathie als voorbereiding op de bevalling

Daarnaast is een osteopathische behandeling goed om het lichaam van de toekomstige mama optimaal voor te bereiden op de bevalling. Als osteopaat streven we naar een zo optimaal mogelijk en elastisch functioneren van o.a. de gewrichten rond de bekkenregio. Hoe optimaler de functie hiervan, hoe flexibeler het geboortekanaal, hoe meer kans op een vlotte bevalling.

Osteopathie bij liggingsafwijkingen

Is er echter een liggingsafwijking van de foetus, dan kan de osteopaat tussenkomen door alle structuren rond de baarmoeder zo flexibel, elastisch en symmetrisch mogelijk te maken. Het is niet zo dat een osteopaat een baby via een directe manier zal doen keren (dit gebeurt enkel in het ziekenhuis onder begeleiding van artsen en echografie), maar wanneer de baby meer ruimte krijgt doordat bewegingsverliezen in het bekken behandeld zijn, bestaat er meer kans dat de baby zich alsnog spontaan draait.

Wanneer behandelen?

In principe kan een behandeling plaatsvinden vanaf de 12e zwangerschapsweek tot aan het einde van de zwangerschap. De eerste zwangerschapsweken zijn de meest kwetsbare weken en een periode van heel grote hormonale veranderingen. Na 12 weken neemt het zwangerschapshormoon HCG geleidelijk af en treedt er een stabielere periode aan voor de vrouw.

Zachte technieken

Als osteopaat zullen we er steeds naar streven het evenwicht in het lichaam van de zwangere vrouw te optimaliseren. Zijn er klachten, dan zoeken we naar de mogelijke oorzaak en gaan daarop werken. We maken hierbij gebruik van manuele technieken.
Doordat de gewrichten tijdens de zwangerschap, onder invloed van o.a. het hormoon relaxine, behoorlijk losser zijn kunnen we met zeer zachte technieken een groot rendement bereiken.
Uiteraard kiezen we hierbij voor technieken die veilig zijn voor zowel moeder als kind.

Holistische visie

In de osteopathie beschouwen we het lichaam als één geheel, waar alles in verbinding staat en fysieke, biochemische, emotionele en energetische factoren elkaar bovendien voortdurend beïnvloeden.
Deze holistische denkwijze blijft ongewijzigd bij het behandelen van een zwangere vrouw. We behandelen dus geen structuur, maar de totale vrouw, waarbij ook het kleine wondertje in haar buik mee in acht wordt genomen!
Een evenwichtige geest in een evenwichtig lichaam zal immers niet alleen zorgen voor gemoedsrust bij de zwangere vrouw, maar ook voor een goede ontwikkeling van de foetus!

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen?
Stel ze gerust hieronder!

Gwendolyn Sanders, Vroedvrouw Osteopaat D.O. spec. zwangeren & baby's

Afspraak maken bij Gwendolyn?
Kijk hier om meteen online te boeken.

Voorbereiden op je bevalling

Wil je graag ontspannen toeleven naar je bevalling? Dan zijn de lessen zwangerschapsyoga een aanrader: contact maken met je baby, ademhalingstechnieken, houdingen om de weeĆ«n op te vangen, technieken om met pijn om te gaan, massage (partnerles), enz. 
Kijk hier voor meer info.

DĆ© handleiding voor kersverse mama's!

Wil je graag goed voorbereid zijn als je baby komt? Dan is Happy Baby Wijzer een absolute aanrader! 
Deze online zelfhulpgids voor kersverse mama's boordevol tips zal jou een hoop zoekwerk besparen!
Dit programma is ontwikkeld door Anja Caers, osteopate met ruim 20 jaar ervaring in het werken met baby's.

Verwante berichten
Mijn baby heeft een plat achterhoofd!
Tips bij een afgeplat hoofdje
Een voorkeurshouding aanpassen
Mijn baby heeft een voorkeurshouding
Baby- en oudertherapie
Slaapassociaties: kan het kwaad je kind in slaap te helpen?
Over mij

Als osteopate begeleid ik ruim 20 jaar moeders en baby's bij kleine en grotere baby-probleempjes zoals slaapproblemen, spijsverteringsproblemen (reflux, darmkrampjes, borst/fles-voedingsproblemen, overgevoeligheden & allergieƫn) onrust en huilgedrag.

Daarnaast ben ik sinds 2006 docente aan de opleiding "Osteopathie bij baby's & kinderen' bij Panta Rhei, Nederland.

Samen met mijn man, Patrick heb ik 3 dochters.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht. 

  1. Hoi Anja,
    Ik heb een aantal jaren geleden cursus gehad bij Panta Rhei : Osteopathie bij kinderen. Ik vond jouw lessen erg leerzaam. In januari ga ik voor mezelf beginnen in een verloskundige praktijk en graag zou ik meer willen leren over liggingsafwijkingen en alles omtrent zwangeren en baby's op willen frissen. Is er een cursus die je me kan aanraden?
    Hartelijke groeten Joyce Blankenstijn-Coppelmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
error: Deze content is beschermd