december 27, 2016

Anja Caers

Als je op zoek gaat naar een goed draagsysteem voor je baby, merk je al gauw dat er verschillende mogelijkheden zijn: van kant- en klare (aantrekken en vastgespen) tot lange doeken die je rond je lichaam knoopt. Welk systeem je precies kiest, hangt een beetje van je eigen voorkeur af, maar wat érg belangrijk is, is dat het systeem ergonomisch is. Wat is precies ergonomisch en waarom is dat zo belangrijk? Ik leg het je graag hier uit.

More...

Wanneer is een draagsysteem ergonomisch?

*de M-houding

M-houding

Als je eens goed naar je baby kijkt, dan zie je enkele typische houdingen en reflexen. Zo zie je de Moro-reflex wanneer een baby schrikt, net zoals een aapje dat zich instinctief vastklampt aan zijn moeder als hij dreigt te vallen. Wanneer je een baby optilt, trekt hij automatisch zijn knietjes gespreid op in een soort M-houding. Deze houding is een erg natuurlijke manier om je baby te dragen en biedt vele voordelen:

  • Om te beginnen passen de heupjes precies in de heupkom en geven zo de perfecte stimulatie voor de uitrijping van de heupgewrichtjes. Zeker kindjes die in stuit gelegen hebben of een verhoogd risico hebben tot heupdysplasie, hebben er alle voordeel bij om vele uurtjes in een ergonomische drager door te brengen!

  • Daarnaast wordt in deze houding de natuurlijke rugkromming gewaarborgd. Baby's hebben namelijk niet dezelfde fysiologische kromming als volwassenen, maar nog een erg bol ruggetje.
  • Door het contact met zijn buikje tegen je lichaam in deze M-positie, worden door jouw bewegingen je baby's darmpjes gemasseerd, wat fijn is als hij af en toe last heeft van krampjes.

*ondersteuning van het hoofdje

Ook is het erg belangrijk er voor zorgen dat het hoofdje van de baby niet zomaar alle kanten op kan en dat het nekje goed ondersteund wordt.
Bij de ene doek is het niet nodig, omdat er genoeg banen rond het lijfje gaan en de nek dus al goed wordt ondersteund, maar is dit niet het geval dan wordt een nekrolletje voorzien om het nekje te ondersteunen.

baby naar je toe

*baby naar je toe

Tijdens het dragen kan je kindje heel alert zijn en met zijn oogjes de grote wereld gaan waarnemen.

Dit zijn enorme indrukken voor zo'n klein kindje. Ook als volwassen persoon kan je heel vermoeid zijn na een drukke dag vol impulsen. Het is dan ook heerlijk als je je van die indrukken kan afzonderen en kan gaan slapen om bij te rusten.

Ook dit is een voordeel van het ergonomische dragen. Als je kleintje genoeg heeft van alle indrukken, kruipt hij gewoon lekker dicht tegen je aan, kan zich afzonderen van alle stimuli en gaan slapen.

*strak systeem

Naast de houding is er ook de geborgenheid van de drager. Je kleintje heeft meestal 9 maanden tijd gehad om te groeien. Op een gegeven moment wordt die baarmoeder nogal klein en is er nog maar weinig plek voor je baby om vrij te bewegen. Je baby gaat dus ook in de buik een bepaalde houding aannemen en zich oprollen tot een bolletje. Na de geboorte komt hij in deze grote wereld terecht, wat een enorm effect kan hebben op zo'n klein wezentje. Door je baby te dragen, kan hij zich terug geborgen gaan voelen. Door het doek of de draagzak heel strak rond het lijfje te spannen, voelt je kleintje ook onmiddellijk de grenzen van zijn lijfje, wat geruststellend kan werken.

Niet-ergonomisch draagsysteem

*de parachute-houding

Bij een niet-ergonomische houding hangt de baby als een parachutist op in de draagzak. De beentjes nemen geen kikkerhouding of M-positie aan en hangen (meestal) recht naar beneden.

De spierspanning in dat kleine lijfje is dus helemaal anders: het ruggetje wordt helemaal hol getrokken, de beentjes hangen met hun volle gewicht aan de heupjes er ontstaat behoorlijk wat druk op het schaambeen. De heupkommen krijgen op deze manier niet de stimulus om goed uit te diepen, geen bevorderlijke situatie bij kindjes die risico lopen tot heupdysplasie!

heup

normale heup - heupdysplasie

parachute-houding

* minder hoofdstabiliteit

Doordat je de drager niet goed kan afstellen, kan ook de ondersteuning van het nekje niet gegarandeerd worden en bengelt het hoofdje dus maar wat in het rond.

* face-forward

Meestal laat zo'n niet ergonomische drager de 'face forward'- positie toe, zodat die kleine baby de grote wereld al kan zien. Door met de rug naar de drager te hangen, is het voor de baby onmogelijk om zich af te gaan schermen van die vele indrukken als hij/zij vermoeid is.

* minder geborgenheid

Daarnaast zijn zo'n dragers meestal niet af te stellen op de baby en gaat er dus een heel stuk geborgenheid verloren.

Het verschil voor mama of papa

Een ergonomische draagdoek gaat het gewicht van je kleintje ook mee dragen, dit in tegenstelling tot een niet-ergonomische draagdoek, waarbij al het gewicht op 1 punt op de rug van de drager komt. Dit geeft geen aangenaam draagcomfort, zeker als je baby wat zwaarder is of al een peuter of zelfs een kleuter is.

Twijfel je nog? Doe zelf de test!

Je kan zelf eens proberen om een handdoek te nemen en je knie in de M-houding te houden. Je legt je handdoek in je knie en trekt die handdoek omhoog. Je zal merken dat deze ondersteuning comfortabel voelt. Doe nu hetzelfde, maar aan je lies. Trek de handdoek aan je lies omhoog en voel hoe het kan snijden en hoe je been kan bengelen.

Ben je overtuigd? 

Wil je ergonomisch gaan dragen? Met een draagzak of een draagdoek?

Check dan zeker de draagzakken van Ergobaby en de draagdoeken van Babylonia! Deze geven je tal van mogelijkheden om op een ergonomische manier te genieten van hele mooi momenten samen.

Ergobaby

Voor kant-en-klare (ergonomische) dragers
Ergobaby

Babylonia

Voor draagdoeken
Babylonia

Veel draagplezier!

Sien Willemse

Hoi, ik ben Sien Willemse.

Als draagconsulente ben ik hoofdzakelijk bezig met kinderen en hoe je ze wel of niet kan dragen.

Er zijn vele mama's, dus ook vele opvoedingsmethoden, als mama doe je gewoon je best, wat je ook kiest!

Het is een weg vol vallen en opstaan, vol vragen en twijfels, maar ook vol liefde en knuffels. Gaandeweg heb ik zoveel tips opgepikt die ik liever voor de geboorte van mijn zoontje had geweten, dat ik ze jullie ook graag wil meegeven.

BABY-BASICS

Als kersverse ouder heb je ontzettend veel uit te zoeken.
Met deze cursus bomvol praktische info en bruikbare tips ga je veel meer vertrouwen hebben in de keuzes die je maakt als ouder. 
Want met JIJ bent de EXPERT van jouw baby en je kan ontzettend veel zelf doen, je moet alleen weten wat!
 

Verwante berichten
Het slaapritme van je baby
De relatie tussen voeding en slaap
Wanneer stop je best met het tutje/speentje?
De geboorte van een microbioom
Mijn baby heeft een plat achterhoofd!
Tips bij een afgeplat hoofdje
Over mij

Als osteopate begeleid ik ruim 20 jaar moeders en baby's bij kleine en grotere baby-probleempjes zoals slaapproblemen, spijsverteringsproblemen (reflux, darmkrampjes, borst/fles-voedingsproblemen, overgevoeligheden & allergieën) onrust en huilgedrag.

Daarnaast ben ik sinds 2006 docente aan de opleiding "Osteopathie bij baby's & kinderen' bij Panta Rhei, Nederland.

Samen met mijn man, Patrick heb ik 3 dochters.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}