oktober 17, 2020

Anja Caers

Bij de overgang van zomertijd naar wintertijd draaien we de klok een uurtje terug. Gevoelsmatig betekent dit voor ons dus dat we een uurtje langer mogen blijven liggen. Maar dat is buiten je baby gerekend! Hoe kan je je kleintje helpen om deze overgang zo vlot mogelijk te maken?  

More...

Even schakelen...

De verandering van zomer- naar winteruur kan even een aanpassing vragen.
Als je je hier niet op voorbereid, heb je van de ene op de andere dag een kindje dat een uur te vroeg aan z'n dag begint... niet fijn natuurlijk! Afhankelijk van je mogelijkheden i.v.m. je eigen gezins- en werksituatie, kan je de overgang zachter maken op verschillende manieren.

Tijdig starten

De zachtste overgang maak je door een weekje van tevoren te starten:
* Schuif elke dag alles met 10 minuutjes op: leg je kindje 10 minuten later in bed dan het gebruikelijke uur. 
* Schuif - in de mate van het mogelijke - ook de dutjes overdag en maaltijden elke dag met 10 minuutjes (later) op.  Vraag medewerking van de opvang als je kindje niet thuis is.
* Maak op deze dagen van goed slapen echt een prioriteit. De kans bestaat dat je kindje tijdens deze week een beetje slaap mist omdat je 's ochtends toch nog op het gebruikelijke uur de deur uitmoet en dus je kindje niet kan laten uitslapen.  Plan daarom overdag liefst geen activiteiten die de dutjes teveel kunnen compromitteren in de week voor of na een uurwissel.. Als je kindje uitgerust is, zal het flexibeler omgaan met veranderingen dan wanneer het moe en uitgeput is. 
*Als je kindje zich begint aan te passen doorheen de week, bestaat de kans dat het 's ochtends wat langer zal slapen. Het kan helpen je ochtendroutine even om te gooien zodat je dit kan opvangen en toch nog tijdig de deur uitkan. 

Snellere overgang

Als het door omstandigheden niet lukt om deze aanpassingen door te voeren (de opvang houdt bijvoorbeeld vaste uren aan), dan kan je ook kiezen om 4 dagen lang alles 15 minuutjes op te schuiven. Of je kan op vrijdagavond starten met je kindje 20 minuutjes later in bed te leggen. Vervolgens verlaat je alle dutjes en maaltijden op zaterdag met 20 minuten. Op zondag verlaat je opnieuw alles met 20 minuten... en op maandag zit je op het juiste ritme.

Ten slotte

Zorg zeker in deze periode voor voldoende frisse buitenlucht. Een goede wandeling of een half uurtje met je kindje buiten spelen is ideaal.

Hoe dan ook, hou er rekening mee dat je kindje - net zoals wij trouwens- wat last kan hebben van de uurwisseling. Reken ongeveer een weekje om te wennen aan de nieuwe tijd. Veel succes!

Loopt het slapen nog erg moeilijk?

Slaapt je kindje nog erg moeilijk in? Heeft het veel hulp nodig om te slapen (moet je er lang mee wiegen, wandelen, in slaap borsten/flesje geven/ tutje geven/...)? Zijn de slaapjes kort of de nachten nog erg gebroken?

  • Voor pasgeborenen (0-4 maanden) is er de online cursus 'Happy Baby Wijzer', boordevol tips bij allerhande ongemakjes zoals onrust, slaapproblemen, krampjes, reflux, huilgedrag en andere moeilijkheden.  
  • Voor kindjes van 4 maanden tot 4 jaar is er de videocursus 'Liefdevol Zelfstandig Slapen', waarin ik de meest voorkomende oorzaken van moeilijk slapen bespreek en bruikbare handvatten geef om je kindje minder afhankelijk en ontspannen te helpen slapen.

Happy Baby Wijzer (0-4 maanden)


Liefdevol Zelfstandig Slapen (4 m - 4 jaar)


Veel succes!!

Anja Caers, Osteopaat D.O.
Docente 'Osteopathie bij baby's & kinderen', Panta Rhei Osteopathie, Nederland.
Auteur van de online cursussen:
"Happy Baby Wijzer" (0-4 m) en Liefdevol Zelfstandig Slapen (4m - 4 jaar).

Verwante berichten
Hoe kies ik de juiste schoentjes voor mijn kindje?
Vanaf wanneer moet mijn kindje schoentjes dragen?
Slaapproblemen na moeilijke geboorte
“Je reageert te snel op het huilen, zo leert je kindje nooit goed slapen!”
Het slaapritme van je baby
De relatie tussen voeding en slaap
Over mij

Als osteopate begeleid ik ruim 20 jaar moeders en baby's bij kleine en grotere baby-probleempjes zoals slaapproblemen, spijsverteringsproblemen (reflux, darmkrampjes, borst/fles-voedingsproblemen, overgevoeligheden & allergieën) onrust en huilgedrag.

Daarnaast ben ik sinds 2006 docente aan de opleiding "Osteopathie bij baby's & kinderen' bij Panta Rhei, Nederland.

Samen met mijn man, Patrick heb ik 3 dochters.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
error: Deze content is beschermd