december 6, 2022

Anja Caers

Na de geboorte kan het hoofdje van je baby lichtjes vervormd zijn. Meestal trekt dit spontaan weg in de eerste week. Bij sommige kindjes blijft er echter een asymmetrie merkbaar of gaat de schedel aan 1 kant steeds meer afvlakken. Hoe komt dit en wat kan je als ouder nakijken?

De schedel van een pasgeborene

De schedel van een baby is bij de geboorte nog lang niet verbeend. Hij bestaat eigenlijk uit kleine 'eilandjes van bot' die ingebed liggen in membraneus weefsel (de hersenvliezen). 
Dit zorgt er voor dat de schedel zich kan aanpassen tijdens de zwangerschap en geboorte, als de baby zich een weg baant doorheen het geboortekanaal.  Mooi als de natuur in elkaar zit, verdwijnen deze kleine schedelvervormingen meestal spontaan in de loop van de eerste week.


Hoe ontstaat een plat achterhoofd bij een baby?

Als de krachtsinwerkingen tijdens zwangerschap of geboorte te groot zijn of te lang duren, kan het weefsel over zijn grenzen gaan , waardoor er restricties in het weefsel kunnen achterblijven. De schedel kan dan niet symmetrisch groeien en er kunnen deformaties ontstaan.
Na de geboorte speelt positionering bovendien een belangrijke rol. De afvlakking ontstaat door druk van de schedel op het ondervlak. Als een kindje regelmatig van houding wisselt, groeit het hoofdje mooi symmetrisch. Wanneer het kindje steeds naar de zelfde kant draait, krijgt de schedel eenzijdig meer druk en zal gaan afvlakken. Die afvlakking kan zichzelf vervolgens steeds meer blijven bekrachtigen.
In zeer uitzonderlijke gevallen gaat het om een aangeboren afwijking van de schedel, waarbij de schedelnaden te vroeg sluiten (= craniosynostose).


Hoe kan je zien of je baby een plat achterhoofd heeft?

plat achterhoofd baby

Mijn baby heeft een plat achterhoofd. Komt het nog goed? Tot wanneer is herstel mogelijk?

Doordat de hersenen van je kind nog volop groeien, wordt de schedel tijdens dit groeiproces van binnenuit opengedrukt.  Essentiëel hiervoor is 

1) dat het lichaam vrij is van bewegingsverliezen
Zolang je kind een voorkeurshouding heeft en steeds met z'n hoofdje naar dezelfde kant ligt bij het slapen, zal de schedel steeds opnieuw druk krijgen op dezelfde plek, waardoor de afvlakking versterkt wordt. Het is dus allereerst belangrijk dit na te gaan: een osteopaat, chiropractor of manueel therapeut kan je kindje hierop onderzoeken en behandelen.

2) dat de schedel de juiste impulsen krijgt
Elk uur druk op de vlakke kant, geeft verergering van de afvlakking. Elk uur druk op de bolle kant, bevordert herstel. Wanneer de afvlakking al een feit is, rolt een kindje vaak automatisch op de vlakke kant wanneer het op de rug te slapen wordt gelegd. Positionering blijft met andere woorden uiterst belangrijk: om een schedelafvlakking te laten herstellen, zou je kindje 70% van de tijd op de 'bolle kant' moeten liggen.  Bekijk in dit blog wat je kan doen.

Daarnaast speelt natuurlijk ook de leeftijd van je kind een rol. De groei van de schedel is het sterkt het allereerste jaar. Bovendien is dit een periode waarin een kind nog heel veel uurtjes liggend doorbrengt.
Daarna groeit de schedel uiteraard nog door (tot ongeveer 18 jaar), wat betekent dat er nog steeds een lichte mate van herstel kan zijn, maar uiteraard een heel stuk minder dan het eerste levensjaar. Hoe sneller je dus behandeling kan opstarten, hoe groter de kans op herstel. 

Wat kan je doen als ouder?

  • Allereerst: maak een afspraak met een osteopaat. Deze kan zowel de schedel van je kindje nakijken als het lichaam, eventuele restricties behandelen zodat je kindje in alle vrijheid van z'n lichaam kan opgroeien.

  • Heeft je baby ook een voorkeurshouding en ligt hij steeds met het hoofdje naar dezelfde kant? Dan vind je hier een boel handige tips.

  • Meer info over positionering bij het slapen, vind je hier.


NOOD AAN MEER TIPS OM JE KINDJE TE HELPEN?

Zoals bij krampjes, reflux, onrust, huilbuien of slaapmoeilijkheden?
Dan vind je een boel waardevolle tips in de online programma's van Happybabycoach!

  • Wat kan je doen bij een voorkeurshouding of schedelafplatting?
  • Wat als je kindje overstrekt?
  • Wat als je kindje niet op de buik wil spelen?
  • Wanneer mag je je baby recht laten zitten?   
  • Wat als je kindje asymmetrisch gaat kruipen of gaat billenschuiven?
  • Wat als het het kruipen overslaat?
  • Hoe waak je over een gezonde motorische ontwikkeling?

Deze Masterclass is onderdeel van de cursus 'BABY BASICS' maar kan je ook los aankopen.

BABY BASICS (0-1j)


Dé "baby-handleiding" bomvol inzichten en tips die je een hoop zoekwerk zal besparen.  Een cursus die warm wordt aanbevolen door artsen, vroedvrouwen & osteopaten.
Je kan kiezen voor de online gids 'Happy Baby Wijzer', masterclasses per thema of een combinatie van beiden!

Online cursus (4m - 4 j)

Online cursus
(4m - 4 j)

Hoe kan je werken aan een betere en minder afhankelijke slaap als je NIET houdt van strenge slaaptraining en cry-it-out/controlled cry-methodes?  Video-cursus voor ouders van kindjes van 4 maanden tot 4 jaar, die op zoek zijn naar milde handvatten om hun kindje te helpen slapen, vanuit verbinding.

Verwante berichten
Hoe kies ik de juiste schoentjes voor mijn kindje?
Vanaf wanneer moet mijn kindje schoentjes dragen?
Slaapproblemen na moeilijke geboorte
“Je reageert te snel op het huilen, zo leert je kindje nooit goed slapen!”
Het slaapritme van je baby
De relatie tussen voeding en slaap
Over mij

Ik ben Anja Caers, al 25 jaar baby-en kinderosteopaat, moeder van 3.
Ik help jou als ouder je kindje beter begrijpen en ondersteunen bij ongemak, onrust, huilgedrag of slaapproblemen.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
error: Deze content is beschermd