Als je baby niet op z’n buikje wil - Happybabycoach

Als je baby niet op z’n buikje wil

​'Slapen op de rug, spelen op de buik', wordt wel eens gezegd. En dat is niet zo gek. Buiklig is bijzonder stimulerend voor je baby's sensomotorische ontwikkeling. Je baby oefent zo z'n rug- en nekspieren en creëert bovendien meer soepelheid in de borst-en halsregio, wat ​een correcte aanhap en goede zuigmotoriek bevordert. Maar wat als je baby helemaal niet op z'n buikje wil?

More...

​30 minuten 'Tummy Time' per dag

Sinds de rugligcampagne is het aantal uurtjes dat een baby nog op de buik doorbrengt drastisch geminderd. ​​​Omdat dit jammer is voor de sensomotorische ontwikkeling én om het risico op schedelafvlakking enigzins in te perken, wordt op het consultatiebureau of bij Kind & Gezin meestal geadviseerd om minstens een half uurtje 'tummy-time' per dag in te lassen in de periode dat je baby wakker is. 
'Oei', denk je nu misschien: 'Dat lukt toch nooit? Mijn baby is het al na 5 minuten beu!' 
Hoe kan je dit het beste aanpakken?​​

Bouw langzaam op

Een pasgeboren baby heeft ​nog weinig spierkracht en z'n hoofdje weegt erg veel in verhouding met z'n ​ganse lichaam. Het ​is behoorlijk hard werken voor je baby om z'n hoofdje op te tillen, in het begin zal ​hij ​nog ​wat knikkebollen. Begin daarom met een kort momentje en bouw het gradueel op. Het is zinvoller om regelmatig met korte momentjes te oefenen dan één keer lang.

​• Bij een pasgeborene kan je bijvoorbeeld de gewoonte maken om je baby na elke luierwissel ​ even op ​z'n buikje te leggen. 
​• ​Rond 2 maanden ​​kan je 3 keer per dag een oefenmoment inlassen van zo'n 5 minuutjes.
• Rond 3-4 maanden gaat je baby ​ook z'n armpjes mee gebruiken om zich op te drukken en ​zal hij ​meestal ​al een langere periode op ​z'n buikje ​​​willen​ liggen per keer. ​Een minimum van 20-30 minuutjes per dag is dan een goede richtlijn. ​

​Manieren om buiklig te stimuleren

​Er zijn veel manieren om het speels en interessant te maken voor je kleintje. Hieronder geef ik je enkele voorbeelden:

 • Op het verzorgingskussen: leg je baby op z'n buik op het kussen en plaats z'n elleboogjes onder zijn schouders, zodat hij op z'n onderarmpjes steunt, het zal hem aanmoedigen het hoofdje te heffen. 
 • ​​Leg een opgerolde handdoek onder zijn armpjes​. Door jezelf op dezelfde level te plaatsen als je kindje, zal hij meer gemotiveerd zijn z'n hoofdje op te richten. ​​Als het niet goed lukt, kan het ook helpen wat tegendruk te geven op z'n zitvlak (leg je hand erop of een kersenpitkussentje bijvoorbeeld).
 • Op de grond: als je zelf op de grond gaat zitten en je benen strekt, kan je je baby over je been heen leggen. Ook dan kan je hem makkelijk naar een speelgoedje laten kijken om hem te stimuleren het hoofdje te heffen. Een spiegel is meestal ook fun!
 • Rock & roll: gebruik een opblaasbal (leg er een handdoek over om het meer cosy te maken) en wieg naar voor en achter, links en rechts: een fantastische oefening om de proprioceptie te stimuleren! Ook dit is erg leuk om te doen voor een spiegel.
 • Vliegtuigje spelen: als je baby een maand of 3 is, vindt hij dit vast geweldig: leg je op de rug met je benen gebogen en leg je baby op je onderbenen. Wieg vervogens heen en weer en maak een leuk geluidje! Succes verzekerd!
 • Ronddragen op de buik: draag je baby rond op z'n buikje op jouw arm en maak een wandeling door je huis of je tuin. Benoem de dingen die je tegenkomt. Denk er wel aan dat hij nog niet ver kan zien.
 • Op je borst: Leg je baby regelmatig op je borst terwijl jij op je rug ligt. Als je naar je baby kijkt, stimuleer dit hem om zich op te richten. Natuurlijk kan je ook een knuffeltje of speelgoedje voor hem houden. Hoe rechter je zit, hoe makkelijker het wordt voor je baby. Als je borstvoeding geeft, is het zeker goed om je te oefenen in biological nurturing. Zo krijgt je baby vanzelf meer tummy-time.

 • Als je baby niet van buiklig houdt

  Je baby uitdaging geven is goed maar forceren is ​absoluut niet nodig. ​ Als je baby ​er genoeg van heeft,​ stop ​er dan ook​ mee, ​later op de dag lukt het misschien weer wel.
  Huilt je baby steevast als hij op de buik wordt gelegd, ​maakt hij een asymmetrische beweging met het hoofdje (hij kijkt bijvoorbeeld enkel naar rechts​) of kan hij rond 3 maanden z'n hoofdje nog niet goed omhoog houden, dan kan er meer aan de hand zijn. Je baby kan bijvoorbeeld last hebben van z'n spijsvertering en geen druk op het buikje verdragen, of hij kan moeite hebben om z'n hoofdje op te richten door een bewegingsverlies, bijvoorbeeld een nekblokkade, spanningen in de halsregio, borstregio, het middenrif,... 

  Maak in dat geval zéker een afspraak bij een osteopaat​. ​Hoe sneller dit verholpen kan worden, hoe meer je kindje in vrijheid kan opgroeien, wat de verdere motorische ontwikkeling alleen maar ten goede komen!

  ​Anja Caers, Osteopaat (baby & kinderen)
  Docente 'Osteopathie bij baby's en kinderen', Panta Rhei, Nederland
  Auteur van Happy Baby Wijzer.

  ​Net mama? Nood aan meer concrete tips & handvatten?

  ​Dan is Happy Baby Wijzer ​een aanrader!
  Deze online zelfhulpgids voor kersverse mama's, ontwikkeld door baby-osteopate Anja Caers, zal jou een hoop twijfels en zoekwerk besparen! 

  • ​Leer je baby's signalen begrijpen 
  • ​Zo help je je baby naar een gezond ritme !
  • ​Dit kan jij doen bij ongemakjes zoals reflux, krampjes, huilbuien, slaapproblemen, onrust,...

  ​​


  Bronnen
  Hadders-Algra M, Dirks J.F. (2000). 'De motorische ontwikkeling van de zuigeling: variëren, selecteren en leren adapteren'. Bohn Stafleu van Loghum
  https://www.todaysparent.com/baby/baby-development/how-to-do-tummy-time-with-your-baby-8-fun-activities-to-try/
  https://www.mamanatural.com/tummy-time/

  https://www.parents.com/baby/development/physical/tummy-time-guide/

  ​https://www.thebump.com/a/tummy-time-when-to-start-how-to-do
  ​https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/expert-answers/tummy-time/faq-20057755

  Anja Caers

  Als osteopate begeleid ik ruim 20 jaar moeders en baby's bij kleine en grotere baby-probleempjes zoals spijsverteringsproblemen (reflux, darmkrampjes, borst/fles-voedingsproblemen, overgevoeligheden & allergieën) onrust en slaapproblemen. Daarnaast ben ik sinds 2006 docente aan de opleiding "Osteopathie bij baby's & kinderen' bij Panta Rhei, Nederland. Samen met mijn man, Patrick heb ik 3 dochters.

  Click Here to Leave a Comment Below

  Leave a Reply: