december 10, 2018

Anja Caers

'Slapen op de rug, spelen op de buik', wordt wel eens gezegd. En dat is niet zo gek. Buiklig is bijzonder stimulerend voor je baby's sensomotorische ontwikkeling. Je baby oefent zo z'n rug- en nekspieren en creëert bovendien meer soepelheid in de borst-en halsregio, wat een correcte aanhap en goede zuigmotoriek bevordert. Maar wat als je baby helemaal niet op z'n buikje wil?

More...

30 minuten 'Tummy Time' per dag

Het aantal uurtjes dat een baby nog op z’n buikje doorbrengt is sinds de rugligcampagne ter preventie van wiegendood jammer genoeg drastisch geminderd. Omdat geweten is hoe belangrijk buiklig is voor de sensomotorische ontwikkeling en om het risico op schedelafvlakking te beperken, wordt daarom geadviseerd minstens een half uurtje per dag 'tummy-time' in te lassen in de wakkere periode van je baby. 'Oei', denk je nu misschien, 'dat lukt me nooit! Mijn baby is het al na 5 minuten beu!' Hoe kan je dit het beste aanpakken?

Bouw langzaam op

Het is zeker niet de bedoeling om je kindje te gaan 'trainen' om de buikligpositie zo lang mogelijk vol te houden.  Een pasgeboren baby heeft nog weinig spierkracht en z’n grote hoofdje weegt erg veel in verhouding met z'n kleine lichaam. Het is dan ook behoorlijk hard werken voor je baby om z’n hoofdje op te tillen en hij zal in het begin nog flink knikkebollen. Hoe kan je tummy-time dan integreren?

⭐ Een pasgeborene heeft al tummy-time als je hem op je borst legt als jij in de zetel zit (en lichtjes achterover hangt) of wanneer je hem laid-back-breastfeeding (biological nurturing) geeft. Ook dutjes in de drager of je baby op de buik ronddragen geven zorgen voor een fijne afwisseling met de ruglighouding.
⭐ Na een maand of 2 begint je kindje meer spierkracht en hoofdbalans te krijgen en kan je hem bijvoorbeeld na een luierwissel eens doorrollen naar z'n buikje. Heeft hij het na enkele minuutjes gehad? Draai hem rustig terug op de rug.
⭐ Rond 3-4 maanden wordt je baby al actiever en gaat hij ook z'n armpjes mee gebruiken om zich op te drukken, wat maakt dat hij meestal al een langere periode op z'n buikje zal willen liggen per keer. En neen, dit hoeft echt geen half uur te zijn! Verschillende korte momentjes (zelfs al is het maar enkele minuten) geven samen meestal genoeg oefening op een dag. Naarmate je kindje spontaan begint te rollen, zal je merken dat de buikmomentjes automatisch langer worden. Bij de ene al wat sneller dan bij de andere en dat is prima).

Manieren om buiklig te stimuleren

Er zijn veel manieren om het speels en interessant te maken voor je kleintje. Hieronder geef ik je enkele voorbeelden:

  • Op het verzorgingskussen: leg je baby op z'n buik op het kussen en plaats z'n elleboogjes onder zijn schouders, zodat hij op z'n onderarmpjes steunt, het zal hem aanmoedigen het hoofdje te heffen. 
  • Leg een opgerolde handdoek onder zijn armpjes. Door jezelf op dezelfde level te plaatsen als je kindje, zal hij meer gemotiveerd zijn z'n hoofdje op te richten. Als het niet goed lukt, kan het ook helpen wat tegendruk te geven op z'n zitvlak (leg je hand erop of een kersenpitkussentje bijvoorbeeld).
  • Op de grond: als je zelf op de grond gaat zitten en je benen strekt, kan je je baby over je been heen leggen. Ook dan kan je hem makkelijk naar een speelgoedje laten kijken om hem te stimuleren het hoofdje te heffen. Een spiegel is meestal ook fun!
  • Rock & roll: gebruik een opblaasbal (leg er een handdoek over om het meer cosy te maken) en wieg naar voor en achter, links en rechts: een fantastische oefening om de proprioceptie te stimuleren! Ook dit is erg leuk om te doen voor een spiegel.
  • Vliegtuigje spelen: als je baby een maand of 3 is, vindt hij dit vast geweldig: leg je op de rug met je benen gebogen en leg je baby op je onderbenen. Wieg vervogens heen en weer en maak een leuk geluidje! Succes verzekerd!
  • Ronddragen op de buik: draag je baby rond op z'n buikje op jouw arm en maak een wandeling door je huis of je tuin. Benoem de dingen die je tegenkomt. Denk er wel aan dat hij nog niet ver kan zien.
  • Op je borst: Leg je baby regelmatig op je borst terwijl jij op je rug ligt. Als je naar je baby kijkt, stimuleer dit hem om zich op te richten. Natuurlijk kan je ook een knuffeltje of speelgoedje voor hem houden. Hoe rechter je zit, hoe makkelijker het wordt voor je baby.
  • Als je borstvoeding geeft, is  biological nurturing een prima houding. Zo krijgt je baby vanzelf meer tummy-time.


Als je baby niet van buiklig houdt

Je baby uitdaging geven is goed maar forceren is absoluut niet nodig. Als je kindje er genoeg van heeft, stop er liever mee, later op de dag lukt het misschien wel. Huilt je baby steevast als hij op de buik wordt gelegd, kan hij rond 3 maanden z'n hoofdje nog niet goed omhoog houden of kijkt hij daarbij altijd naar één kant, dan kan er meer aan de hand zijn. Bewegingsverliezen zoals een nekblokkade, spanning in de hals- of borstregio of het middenrif bijvoorbeeld kunnen er voor zorgen dat je baby moeite heeft met zich op te richten of met het hoofdje vlot te draaien. Bij spijsverteringsongemak kan het zijn dat je baby liever geen druk op z’n buikje wil.  
Een afspraak bij een baby-osteopaat kan dan erg zinvol zijn. Hoe sneller eventuele bewegingsverliezen opgespoord en verholpen kunnen worden, hoe meer je kindje in vrijheid van z’n lichaam kan opgroeien… klaar om de wereld te ontdekken!

Anja Caers, Osteopaat D.O.
Docente 'Osteopathie bij baby's & kinderen', 
Panta Rhei Osteopathie, Nederland.
Auteur van

"Happy Baby Wijzer" 
"Liefdevol Zelfstandig Slapen"
"Liefdevol stoppen met fopspeen en duim"

Nood aan concrete tips & handvatten om je baby, peuter of kleuter beter te begrijpen?

  • Wat kan je doen bij een voorkeurshouding of schedelafplatting?
  • Wat als je kindje overstrekt?
  • Wat als je kindje niet op de buik wil spelen?
  • Wanneer mag je je baby recht laten zitten?   
  • Wat als je kindje asymmetrisch gaat kruipen of gaat billenschuiven?
  • Wat als het het kruipen overslaat?
  • Hoe waak je over een gezonde motorische ontwikkeling?

Deze Masterclass is onderdeel van de cursus 'BABY BASICS' maar kan je ook los aankopen.

Online cursus (0-4m)

Dé "baby-handleiding" die je een hoop zoekwerk zal besparen, boordevol inzicht in je baby en alle belangrijke 'baby-basics' die elke ouder van bij de start zou moeten kennen. Een cursus die warm wordt aanbevolen door artsen, vroedvrouwen & osteopaten.

Online cursus (4m - 4 j)

Online cursus
(4m - 4 j)

Hoe kan je werken aan een betere en minder afhankelijke slaap als je NIET houdt van strenge slaaptraining en cry-it-out/controlled cry-methodes?  Video-cursus voor ouders van kindjes van 4 maanden tot 4 jaar, die op zoek zijn naar milde handvatten om hun kindje te helpen slapen, vanuit verbinding.


Bronnen
Hadders-Algra M, Dirks J.F. (2000). 'De motorische ontwikkeling van de zuigeling: variëren, selecteren en leren adapteren'. Bohn Stafleu van Loghum
https://www.todaysparent.com/baby/baby-development/how-to-do-tummy-time-with-your-baby-8-fun-activities-to-try/
https://www.mamanatural.com/tummy-time/

https://www.parents.com/baby/development/physical/tummy-time-guide/

https://www.thebump.com/a/tummy-time-when-to-start-how-to-do
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/expert-answers/tummy-time/faq-20057755

Verwante berichten
Het slaapritme van je baby
De relatie tussen voeding en slaap
Wanneer stop je best met het tutje/speentje?
De geboorte van een microbioom
Mijn baby heeft een plat achterhoofd!
Tips bij een afgeplat hoofdje
Over mij

Als osteopate begeleid ik ruim 20 jaar moeders en baby's bij kleine en grotere baby-probleempjes zoals slaapproblemen, spijsverteringsproblemen (reflux, darmkrampjes, borst/fles-voedingsproblemen, overgevoeligheden & allergieën) onrust en huilgedrag.

Daarnaast ben ik sinds 2006 docente aan de opleiding "Osteopathie bij baby's & kinderen' bij Panta Rhei, Nederland.

Samen met mijn man, Patrick heb ik 3 dochters.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
error: Deze content is beschermd