juli 4, 2018

Anja Caers

Auch! Kleine, vlijmscherpe tandjes die uit volle macht in je borst bijten... dat komt aan! Als een baby tandjes krijgt, kan je soms te maken krijgen met bijtgedrag aan de borst. Wat kan je doen?

More...

Wanneer bijt je baby?

Baby's kunnen niet bijten en zuigen tegelijkertijd. Als ze bijten, is het meestal aan het einde van de voeding wanneer de honger al gestild is. Als je dit merkt, is het goed meteen de voeding te beëindigen.

Sommige baby's bijten echter op andere momenten, bijvoorbeeld:

  • in de periode van doorkomende tandjes
  • bij een verstopt neusje. Drinken met een verstopte neus is meteen een pak lastiger voor een baby. Als hij naar adem hapt, glijdt de borst vaak uit z'n mondje. Je baby kan z'n kaakjes dan dichtklemmen om grip te houden.
  • als je baby z'n aandacht verliest en om zich heen begint te kijken, terwijl hij toch de borst in z'n mondje wil houden (zonder echt te drinken).
  • als je baby slaperig wordt aan de borst en zijn houding verandert


Wat kan je doen?

Bij doorkomende tandjes

Wanneer het tandvlees pijnlijk is, is kauwen een manier om het ongemak te verminderen. Het is goed je baby in die periode genoeg mogelijkheden te bieden om te kauwen: een bijtring of - in de zomer- een ijslolly van bevroren melk (borstvoeding of kunstvoeding) doen het vaak goed. Als je baby al vaste voeding krijgt, kan je net voor een borstvoeding je baby op een stukje koele watermeloen of een bevroren banaan laten bijten. Meer tips over pijn bij doorkomende tandjes vind je hier.

Verstopte neus

Spoel het het neusje van je baby voor de borstvoeding met een beetje moedermelk zodat je kindje beter door de neus kan ademen tijdens het drinken.

Vermijd afleiding

Sommige baby's bijten wanneer ze worden afgeleid of nemen de tepel tussen hun tanden terwijl ze hun hoofd draaien om rond te kijken. Probeer borstvoeding dan best te geven op een rustige plek en geef je baby je volle aandacht - maak oogcontact, streel hem en moedig hem aan om zacht te zijn door rustig aan te moedigen: 'zachtjes maar...'.

Zorg voor een focus kortbij 

Als het moeilijk is een rustige plek te vinden of je baby erg veel om zich heen wil kijken, kan een borstvoedingskralenketting een fantastisch hulpmiddel zijn om je baby te helpen focussen. Veel baby's vinden het heerlijk met deze 'boobie beads' te spelen en sparen de borst dan meer.

afleiding

(De ketting hierboven is verkrijgbaar via La Leche League.)

Meteen ontkoppelen 

Je kan het best vermijden om te roepen... al is dat makkelijker gezegd dan gedaan 🙂 !
Laat meteen een vinger tussen de kaakjes van je baby glijden en haal hem van je borst. Een gilletje kan voor een baby net een aanmoediging zijn om nog eens deze actie-reactie op te wekken. Door je baby van de borst te 'ontkoppelen' en rustig en gedecideerd te zeggen: 'Doe mama geen pijn!', zal je baby er sneller het plezier in verliezen.

Niet meteen verder voeden

Als je baby een aanhoudende bijter is of je oudere baby er plezier in krijgt en bijten een spelletje wordt, mag je hem rustig even neerzetten voor enkele minuten. Zo begrijpt hij dat bijten gelijk staat aan stoppen met drinken.

Dichterbij duwen!

Wat ook kan helpen is je baby net dichterbij trekken: vooral als het bijten optreedt aan het einde van de voeding wanneer hij van je borst glijdt of in slaap valt, bijvoorbeeld. Als zijn neus tegen de borst drukt, zal hij zijn mond breder moeten openen om adem te halen.

Leer de signalen kennen

Door je baby goed in de gaten te houden terwijl hij borstvoeding geeft, zal je de signalen leren kennen die hem vertellen dat hij bijna klaar is met eten en/of waarschijnlijk zal bijten. Sommige baby's zullen gaan friemelen, de borst opheffen en rondkijken, of meer spanning in de kaken krijgen vlak voor ze bijten. Na verloop van tijd weet je wanneer je je vinger kan klaar houden en kan je vermijden dat het een gewoonte wordt.

Klemt je baby wel vaker de kaakjes op elkaar?

Als je baby vaak de neiging heeft te klemmen aan de borst (ook als hij nog geen tandjes heeft), vraag dan best een lactatiekundige om even mee te kijken of het aanleggen en aanhappen correct gebeurt. Blijft het klemmen desondanks aanwezig, dan kan een bezoekje aan de osteopaat zeker zinvol zijn.  Verhoogde spanning in het kaakgebied kan vaak veroorzaakt worden door bewegingsverliezen in het lichaam (schedel, nek-halsgebied,...). Als deze bewegingsverliezen verholpen worden, verlopen de voedingen nadien meestal terug een stuk relaxer! 

Veel succes!

Anja Caers, Osteopaat D.O.
Docente 'Osteopathie bij baby's & kinderen', Panta Rhei Osteopathie, Nederland.
Auteur van de online cursussen:
"Happy Baby Wijzer" (0-4 m) en Liefdevol Zelfstandig Slapen (4m - 4 jaar).

Nood aan concrete tips & handvatten

om je baby, peuter of kleuter beter te begrijpen?

Online cursus (0-4m)

Dé "baby-handleiding" die je een hoop zoekwerk zal besparen, boordevol inzicht in je baby en alle belangrijke 'baby-basics' die elke ouder van bij de start zou moeten kennen. Een cursus die warm wordt aanbevolen door artsen, vroedvrouwen & osteopaten.

Online cursus (4m - 4 j)

Online cursus
(4m - 4 j)

Hoe kan je werken aan een betere en minder afhankelijke slaap als je NIET houdt van strenge slaaptraining en cry-it-out/controlled cry-methodes?  Video-cursus voor ouders van kindjes van 4 maanden tot 4 jaar, die op zoek zijn naar milde handvatten om hun kindje te helpen slapen, vanuit verbinding.

Verwante berichten
Baby- en oudertherapie
Slaapassociaties: kan het kwaad je kind in slaap te helpen?
Zomertijd
Wintertijd
Moeilijke slaper? Check this first!
Een uniek en waardevol geboortecadeau!
Over mij

Als osteopate begeleid ik ruim 20 jaar moeders en baby's bij kleine en grotere baby-probleempjes zoals slaapproblemen, spijsverteringsproblemen (reflux, darmkrampjes, borst/fles-voedingsproblemen, overgevoeligheden & allergieën) onrust en huilgedrag.

Daarnaast ben ik sinds 2006 docente aan de opleiding "Osteopathie bij baby's & kinderen' bij Panta Rhei, Nederland.

Samen met mijn man, Patrick heb ik 3 dochters.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
error: Deze content is beschermd