februari 19, 2017

Anja Caers

Wist je dat voeding een ongelooflijke impact heeft op de immuniteit van je kindje? In de praktijk merken we dat kindjes met spijsverteringsklachten, gevoelige huid of slijmvorming (verkoudheden, oorontstekingen, bronchitis,...), vaak al beterschap ondervinden door kleine aanpassingen in het voedingspatroon aan te brengen. Daarom lees je in dit blog meer over gezonde voeding voor je baby: kleine tips met groots effect!

More...

Ons Westers voedingspatroon

De klassieke dieetleer heeft ons veel kennis bijgebracht over o.a. nutriënten en calorieën in voedingsmiddelen. De introductieschema's die we hier kennen, bevatten dan ook alle essentiële voedingsstoffen die een baby nodig heeft om goed te groeien. Desondanks merken we dat veel kindjes na de start met vaste voeding - met name van de fruitpap - last krijgen van slijmvorming, darmproblemen, huidproblemen of slaapmoeilijkheden. Hoe zou dit kunnen komen?

De Oosterse kijk op voeding

Als je een lichtje gaat opsteken bij de Traditionele Chinese geneeskunde, merk je meteen dat deze op een hele andere manier naar voeding kijkt. Volgens de Chinese voedingsleer zouden veel van onze Westerse klachten veroorzaakt of versterkt worden door onze manier van eten. Natuurlijk zijn nutriënten belangrijk, maar voeding is véél meer dan de louter de som van microscopisch aantoonbare deeltjes.

Kan het anders?

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde hebben we in het Westen nog onvoldoende voeling met

  • de manier waarop voeding inwerkt op de vitaliteit van de organen en de doorstroming van de meridianen. Voeding kan de levenskracht (qi) meer laten stromen of net belemmeren. Sommige voedingsmiddelen vragen meer energie van het lichaam dan dat ze eraan bijdragen: bijvoorbeeld om geraffineerde suiker te verbranden heeft het lichaam o.a. B vitaminen nodig. Een overmaat aan geraffineerde suiker zorgt voor een tekort aan deze belangrijke groep vitaminen. Om het sterk verzurende effect van suiker te neutraliseren zijn dan weer de basische mineralen magnesium en calcium nodig. Teveel geraffineerde suiker rooft magnesium (met spierkrampen en vermoeidheid tot gevolg) en onttrekt calcium aan botten en tanden. Bovendien zorgt suiker voor felle schommelingen in de bloedsuikerspiegel wat leidt tot energieverlies.
  • de wijze waarop sommige bereidingen onze voeding energetisch 'verknoeien': diepvriesvoeding en microgolf-maaltijden mogen dan tijdsbesparend zijn, ze bevatten nog ongeveer evenveel 'qi' als krantenpapier!
  • de thermische waarde van voeding: zo laten we exotisch fruit (dat in warme landen als doel heeft het lichaam af te koelen) overvliegen om hier 'putje winter' op te eten.
  • de slijmvormende eigenschappen van voeding: voedingsmiddelen zoals (koe)melk, sinaasappels, bananen, pinda's en suiker verhogen de slijmproductie, zorgen voor stagnatie en slakken in de spijsvertering en kunnen verschillende ziektebeelden veroorzaken.

Onze fruitpap: de snelste weg tot ziekte?

Dat wij Westerlingen onze baby's fruitpap aanbieden met appel, sinaasappel, banaan en koekjesmeel, is volgens de Oosterse visie onbegrijpelijk. De prille spijsvertering van een baby is nog kwetsbaar en heeft verwarmende, versterkende voeding nodig. Deze fruit-combinatie is echter extreem:

Banaan
Sinaasappel
  • afkoelend: waar fruit op zich al erg afkoelend is, zijn sinaasappel en banaan dit helemaal. Bovendien geven we het meestal rauw. Geven we dit onze kindjes in de winter, dan worden ze gevoeliger voor 'koude aandoeningen', zoals verkoudheid en hoest.
  • slijmvormend: sinaasappel mag dan veel vitamine C bevatten, ze is ook bijzonder slijmvormend. Idem dito voor de banaan en het koekjesmeel.
  • verzwakkend op de spijsvertering: een banaan is natuurlijk heerlijk zoet en lekker, maar niet zo makkelijk verteerbaar: de jonge spijsvertering verliest meer energie aan het verteren ervan dan dat ze eraan wint.

Rare jongens, die Chinezen?

Hmm, eigenlijk is het hele idee zo gek nog niet! Meer nog, onbewust passen we deze visie toch al toe. In de zomer hebben we meer trek in een salade met rauwe groenten, fruit of een ijsje (voeding die yinner is en ons afkoelt). Op een koude winterdag verkiezen we verwarmende stoofpotjes met pompoen en soepen of drinken we thee met gember of kaneel (voeding die yanger is). Waarom zouden we deze principes dan ook niet doorvoeren in onze babyvoeding en onze Westerse inzichten combineren met de Oosterse Visie? 

Oost en West


Onze visies combineren, zou kunnen resulteren in een zachte introductie van vaste voeding, met aandacht voor de nutriënten enerzijds, maar ook met aandacht voor de seizoenen, de bereidingswijzen, de energetische en de thermische waarde van voeding en de impact op de prille spijsvertering anderzijds.
 

Voor je denkt dat we je nu om de oren gaan slaan met umeboshi-pruimen, kuzu of kombu: wees gerust, zo ingewikkeld hoeft het allemaal niet te zijn!

Hieronder geven we je alvast enkele simpel toepasbare tips.


Kleine tips met groots effect

Als je in de winter afkoelende producten eten, geraak je snel uit balans. Bij een baby gebeurt dit nog veel sneller. De spijsvertering moet in de eerste plaats verwarmd worden om kracht te krijgen. Hieronder enkele interessante inzichten vanuit de Oosterse Geneeskunde. Je hoeft deze zeker niet dogmatisch toe te passen, maar als je kindje veel last heeft van slijmvorming, vind je ze misschien wel fijn om weten!

  • Kies zoveel mogelijk voor seizoensgroenten en -fruit.
    Wintergroenten zoals pompoen, venkel, zoete aardappel en pastinaak doen er lang over om te groeien en zijn verwarmender voor de spijsvertering, waardoor ze ideaal zijn als startvoeding.
    Zomergroenten zoals courgette, komkommer of spinazie, kunnen snel geoogst worden en  bevatten veel water, waardoor ze meer afkoelen. Geef ze dus vooral als je start in een warme periode.
  • Start met groentjes. Fruit is sowieso nog veel 'yinner' en afkoelender dan groenten, dus start hier wat later mee en overdrijf niet in de winter. Door fruit te stoven, verminder je de afkoelende en stagnerende werking op de spijsvertering. Appel en peer zijn bijvoorbeeld koud, warme appeltjes met kaneel of stoofpeertjes zijn dat minder. Geef tropisch fruit vooral in de zomer en wees voorzichtig met citrusvruchten en bananen. Nectarines, perziken, pruimen en abrikozen zijn warmer dan kiwi's, ananas en sinaasappels en kunnen dus nog in de nazomer gegeven worden. Wanneer het kouder wordt, kan je warme stoofpotjes van appel of peer met gedroogd fruit geven, zoals vijgen, abrikozen, dadels, pruimen of rozijntjes.
  • Kruiden en specerijen kunnen de spijsvertering extra verwarmen. Denk aan gember, steranijs, venkel, kaneel (liefst Ceylon-kaneel!), kruidnagel, tijm, oregano, peterselie, ...
  • Naast aardappels, is het goed om ook eens te variëren met diverse graansoorten: gierst, boekweit, rijst, quinoa, amaranth, haver of sorghum kunnen de spijsvertering extra kracht geven, zeker als de granen langzaam en voldoende gaargekookt worden.
  • Bereidingswijze: ook de bereidingswijze heeft een grote impact op de thermische energie van voeding. Bakken, braden, stoven en smoren maken eten meer verwarmend. Rauwe groenten bevatten veel enzymen, maar opnieuw geldt: om de groenten verteerd te krijgen, wordt ook veel energie verbruikt.
  • Diepvriesgroenten of -fruit blijven hun koude energie bewaren, zelfs na het opwarmen. 
  • Beperk zuivelproducten: ze maken onnodig veel slijmen aan en belasten de darmen van je kindje.
  • zoete drankjes en koekjes bevatten veel energie-rovende suikers die je kindje verzwakken en met een boel gezonde mineralen gaan lopen. Zolang je baby er nog niet mee in contact komt, mist hij het niet!
  • Vlees is verwarmend, maar nog moeilijk verteerbaar. Een verse, lang getrokken bouillon van vleesresten of -botjes is wél een optie en uitermate versterkend voor de darmpjes van een baby die start met vaste voeding.

Oei, slecht bezig?

Het is zeker niet onze bedoeling dat je je schuldig gaat voelen als je je baby toch die traditionele fruitpap geeft of als je onthaalmoeder deze richtlijnen niet meteen ziet zitten. Eerlijk is eerlijk: de klassieke papjes zijn erg lekker en sommige kindjes doen het er prima mee! Wel willen we je laten zien dat je bij kleine kwaaltjes al veel kan doen met enkele simpele voedingsaanpassingen.
Wil je hier meer over weten? Steek dan zeker eens een lichtje op bij een acupuncturist of een natuurvoedingsdeskundige!

Veel kook- en eetplezier!

Katrien Callens
Licentiate voedings- en dieetleer, diëtiste

Anja Caers
Osteopate D.O. (baby's & kinderen)
Auteur van Happy Baby Wijzer en 'Liefdevol Zelfstandig Slapen'

Katrien Callens


Nood aan concrete tips & handvatten om je baby, peuter of kleuter beter te begrijpen?

Hoe werkt de spijsvertering van je kleintje precies? Wat is een ‘normaal’ voedings- en ontlastingspatroon? Wat kan je doen als je kindje last heeft van krampjes, reflux, constipatie,…? Wat doen maagzuurremmers  en indikkingsmiddelen, waarom biedt dit meestal niet de oplossing bij reflux en wat kan je wel doen? Hoe herken je mogelijke lactoseintolerantie of koemelkallergie en wat zijn mogelijke opties?

Online cursus (0-4m)

Dé "baby-handleiding" die je een hoop zoekwerk zal besparen, boordevol inzicht in je baby en alle belangrijke 'baby-basics' die elke ouder van bij de start zou moeten kennen. Een cursus die warm wordt aanbevolen door artsen, vroedvrouwen & osteopaten.

Online cursus (4m - 4 j)

Online cursus
(4m - 4 j)

Hoe kan je werken aan een betere en minder afhankelijke slaap als je NIET houdt van strenge slaaptraining en cry-it-out/controlled cry-methodes?  Video-cursus voor ouders van kindjes van 4 maanden tot 4 jaar, die op zoek zijn naar milde handvatten om hun kindje te helpen slapen, vanuit verbinding.



Bronnen

Scott, J. (1991), “Natuurlijke geneeswijzen voor kinderen”, Uitgeverij J.H. Gottmer/H.J.W. Becht bv, ISBN 90 230 0732 8
B. Temelie Beatrice Trebuth. (april 2000). "Voeding Voor Moeder En Kind Volgens De Vijf Elementen". Schors V.O.F., Uitgeverij
De Waal-Malefijt M. Visser T. (sept. 2008). "Het energie herstelplan". 6e druk. Schors VOF UItgeverij.
http://www.natuurdietisten.nl
http://voedingsadviesrotterdam.nl/tag/afkoelend-voedsel/
http://www.de-kraanvogel.nl/aarde/voeding.html
http://www.gezondenwel.info/2016/05/suiker-schaadt-uw-gezondheid-en-energie.html


Misschien vind je dit ook interessant? 

  • WANNEER is je baby klaar voor vaste voeding? -> lees hier.
  • HOE start je met vaste voeding? -> lees hier
  • WELKE groentjes geef ik/vanaf wanneer? (groenten-introductieschema) -> lees hier


Verwante berichten
Hoe kies ik de juiste schoentjes voor mijn kindje?
Vanaf wanneer moet mijn kindje schoentjes dragen?
Slaapproblemen na moeilijke geboorte
“Je reageert te snel op het huilen, zo leert je kindje nooit goed slapen!”
Het slaapritme van je baby
De relatie tussen voeding en slaap
Over mij

Ik ben Anja Caers, al 25 jaar baby-en kinderosteopaat, moeder van 3.
Ik help jou als ouder je kindje beter begrijpen en ondersteunen bij ongemak, onrust, huilgedrag of slaapproblemen.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
error: Deze content is beschermd