Sommige kindjes hebben constant een nat t-shirt of moeten steeds een sjaaltje of slabbetje dragen omdat het speeksel uit hun mondje loopt. Wat kan de reden zijn dat een baby veel kwijlt en wat kan je hieraan doen als ouder?
More...
Je kind of baby kwijlt sporadisch
In de eerste levensjaren kunnen er momenten zijn waarop je kindje wat meer kwijlt. Als dit kortstondig en voorbijgaand is, hoef je je geen zorgen te maken.
Enkele voorbeelden:
- Je kindje leert iets nieuws
Een baby, peuter of kleuter is in volle ontwikkeling: op momenten dat hij nieuwe vaardigheden traint, zoals omrollen, zitten, grijpen, kruipen, stappen, aankleden, fijne motorische vaardigheden oefenen..., kan dat dit even zoveel aandacht van hem vragen dat hij 'vergeet' te slikken. Eens je kindje deze nieuwe vaardigheid onder de knie heeft, merk je dat het terug meer slikt en het speeksel binnenhoudt.
- Ziekte, verstopt neusje
Een kindje dat niet vlot door de neus kan ademen, zal het mondje meer open houden waardoor het meer zevert. Ook infecties kunnen de speekselproductie verhogen. Je kan je kind helpen door z’n neusje regelmatig te spoelen. Je kan dit doen met met fysiologisch water of met moedermelk.
- Tandjes
Ook bij het doorkomen van tandjes, kan er meer speeksel worden geproduceerd. Lees hier enkele nuttige tips bij doorkomende tandjes.
Je kind of baby kwijlt veel/systematisch
Merk je echter dat je kindje erg veel of zelfs systematisch kwijlt, op willekeurige momenten, gedurende weken tot zelfs maanden? Dan is het goed hier aandacht aan te besteden. Maar geen paniek. Hoewel kwijlen vaak gezien wordt bij bepaalde pathologieën (zoals neurologische problemen), hoef je zeker niet meteen aan iets ernstigs te denken!
Speekselvloed of zeveren gaat zelden over een teveel aan speeksel, eerder over te weinig slikken. Een kind maakt net als wij een hele dag door speeksel aan. Als er in verhouding tot de speekselproductie minder wordt geslikt, zal het teveel aan speeksel uit het mondje lopen. In de meeste gevallen gaat het om een functioneel probleem.
Functioneel probleem
De slikcoördinatie is een ingewikkeld proces dat een nauwe samenwerking vraagt van het zenuwstelsel en de slikspieren. Om dit proces goed te laten gebeuren, zijn een goede aansturing van de tong- en keelspieren en een optimale beweeglijkheid van de structuren in de mond- en keelregio zijn van groot belang. Maar ook de zuiggewoonten van je kind kunnen een goede tongfunctie sterk in de weg staan.
Zuiggewoonten: duim- of fopspeengebruik
Tijdens het zuigen op een tutje, duim of vingers wordt de tong omlaag geduwd, waardoor je kind op een andere, compensatoire manier leert slikken. Als deze compensatie een gewoonte wordt, zien we vaak een beeld ontstaan waarbij de functies van het ganse mondgebied betrokken zijn: een 'luie' tong, open mondgedrag, open beet, articulatieproblemen, waarbij zelfs soms gevolgen gezien worden in het NKO-gebied, zoals recidiverende oorontstekingen (*). Het afbouwen van deze zuiggewoonten zal erg belangrijk om deze vicieuze cirkel te kunnen doorbreken.
(*) Meer leren? Vraag hier de gratis gids: 'afwijkend mondgedrag' aan.
Bewegingsverliezen
Soms kunnen ook bewegingsverliezen in de schedelbasis, de wervelkolom, de mondbodem, de schoudergordel tot zelfs het middenrif het slikken bemoeilijken.
In dat geval is een bezoekje aan een osteopaat een aanrader!
Structureel probleem
Om goed te kunnen slikken is het uiteraard ook belangrijk dat de tong structureel vrij is. Wanneer er sprake is van een te kort tongriempje, kan slikken niet op een correcte en efficiënte manier gebeuren. Kan je kindje met de tong goed naar z'n gehemelte toe? Of ligt de tong eerder altijd laag in de mond? Ga bij twijfel zeker eens langs bij een zorgverstrekker die bekend is met tongriemproblematiek.
WAT KAN JE ZELF DOEN ALS OUDER?
Geef het mondje voldoende/ juiste prikkels
Laat het mondje van je kind maar werken! Als je baby vaste voeding eet, pureer niet alles tot een zachte brij, maar laat je kind voldoende kauwen.
Lukt het niet om stukjes te laten eten of kokhalst je kindje snel, dan kan er sprake zijn van overgevoeligheid in het mondgebied en onvoldoende geïntegreerde reflexen.
Bouw zo snel mogelijk de zuiggewoonten af!
Als je kindje veel kwijlt en open mondgedrag vertoont, beslis dan liever vandaag dan morgen om de zuiggewoonten van je kind af te bouwen. Echter kan het net bij deze kindjes extra lastig zijn, omdat de zuigreflex vaak nog niet goed geïntegreerd is, waardoor de drang om te zuigen heel groot kan zijn (kijk hier voor meer info over de zuigreflex). Oefeningen doen om de zuigreflex te helpen integreren en langzaam/stap voor stap afbouwen, zal dan de boodschap zijn om je kindje niet te forceren.
Omdat deze kennis nog te weinig algemeen bekend is, ontwikkelde ik samen met 3 andere experts de cursus 'Liefdevol stoppen met fopspeen en duim'. Je krijgt:
* een stappenplan om je de zuiggewoonten af te bouwen
* oefeningen om de sensomotorische mondbalans te herstellen de zuigreflex te integreren
* verbindende spelletjes om opgehoopte spanning los te laten
*regulerende oefeningen en tips om met stressvolle momenten om te gaan
Stimuleer neusademhaling
In optimale omstandigheden ademen we een hele dag door de neus. Als je merkt dat je kindje vaak de mond open houdt, maak er een gewoonte van het mondje steeds te sluiten, zodat het weer beter door de neus leert ademen.
Stimuleer buiklig
Leg je baby regelmatig op z'n buikje als hij wakker is. Door vaak op de buik te liggen, geeft de baby meer ruimte aan de zachte weefsels in de borst en hals, die relatie hebben met het tongbeen en de mondbodem. Kijk hier voor handige tips.
Osteopathie
Blijft je kindje veel kwijlen ondanks het werken aan gezonde mondgewoonten? Maak zeker eens een afspraak bij een kinderosteopaat. Kies liefst voor een osteopaat die zich gespecialiseerd heeft in het behandelen van kinderen.
Anja Caers, Osteopaat D.O.
Docente 'Osteopathie bij baby's & kinderen', Panta Rhei Osteopathie, Nederland.
Auteur van de online cursussen:
"Happy Baby Wijzer" (0-4 m) en Liefdevol Zelfstandig Slapen (4m - 4 jaar).
Nood aan concrete tips & handvatten om je baby, peuter of kleuter beter te begrijpen?
Online cursus (0-4m)
Dé "baby-handleiding" die je een hoop zoekwerk zal besparen, boordevol inzicht in je baby en alle belangrijke 'baby-basics' die elke ouder van bij de start zou moeten kennen. Een cursus die warm wordt aanbevolen door artsen, vroedvrouwen & osteopaten.
Online cursus (4m - 4 j)
Online cursus
(4m - 4 j)
Hoe kan je werken aan een betere en minder afhankelijke slaap als je NIET houdt van strenge slaaptraining en cry-it-out/controlled cry-methodes? Video-cursus voor ouders van kindjes van 4 maanden tot 4 jaar, die op zoek zijn naar milde handvatten om hun kindje te helpen slapen, vanuit verbinding.
Bronnen
http://www.kinderneurologie.eu/ziektebeelden/symptomen/speekselverlies.php
https://www.oudersvannu.nl/peuter/gezondheid/kwijlen/
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/187205-kwijlen-speekselverlies-symptomen-oorzaak-en-behandeling.html#overmatig-kwijlen-bij-een-baby
Opleiding osteopathie bij kinderen, Panta Rhei Osteopathie, Nederland.