juni 16, 2024

Anja Caers

Loopt het slapen bij jouw baby of peuter erg moeilijk? Slaapt je kindje erg onrustig of lijkt het altijd te 'vechten' tegen de slaap?  Als osteopaat zien we vaak kindjes met algemene onrust en slaapproblemen na een moeilijke geboorte.  

More...


Hoe de geboorte ervaren werd


Geboren worden is een prachtig maar intens proces. Maar soms loopt het niet helemaal zoals je wenste: je baby lag niet correct, kwam misschien even vast te zitten of bleef hangen met 1 schoudertje,… Er moesten medische interventies gebeuren, zoals een inleiding, meeduwen op de buik, een zuiger, een keizersnede,… Als baby-osteopaat krijgen we regelmatig kindje na een moeilijke geboorte op consultatie en zien we dat er een sterke relatie bestaat tussen een heftige geboortebeleving en algemene onrust of slaapproblemen.  Dat kan verschillende verklaringen hebben:


Fysieke spanningen

Een moeilijke geboorte kan bewegingsverliezen achterlaten in het lichaam van je kindje. Spanningen in de schedel, nek, schouders, het middenrif of elders kunnen via het centrale zenuwstelsel een cascade van reacties veroorzaken, zoals verhoogde alertheid, verhoogde spierspanning, verhoogde gevoeligheid voor geluid en verhoogde reflexen zoals de schrikreflex,... wat meestal leidt tot slaapproblemen, zowel overdag als 's nachts.  Een bezoek aan een baby-osteopaat kan in dit geval heel zinvol zijn.


Geboorte-imprints


Daarnaast kan een moeilijke geboorte bij de baby imprints achterlaten die opgeslagen worden in het celgeheugen. Het is opvallend om vast te stellen hoe zij, zonder zich bewust te weten wat er gebeurde, met heel hun lichaam uiting kunnen geven van het trauma dat plaatsvond: overstrekken, scheeftrekken als een banaantje, hoofdbonken, repititieve bewegingen,....

Dit zien we meer gebeuren naarmate de vermoeidheid toeneemt (’s avonds) of wanneer het bewustzijn vernauwt (’s nachts).  


Om het trauma van een moeilijke geboorte los te kunnen laten, heeft je kindje jouw steun als ouder hard nodig. Dit is meteen ook een belangrijke reden waarom ik nooit zal aanraden aan een ouder om z’n kindje alleen te laten huilen als een baby slaapproblemen heeft.



Slaapassociaties


Een bijkomende moeilijkheid kan zijn dat je kindje (door de fysieke impact) in de beginperiode veel ongemakjes had, waardoor je van bij de start extreem veel moeite moest doen om je kindje in slaap te krijgen of te houden: je moest steeds wandelen en wiegen, sussen, een tutje geven of iets anders. Deze hulp kan zo'n gewoonte zijn geworden dat het je kindje niet lukt om zonder deze hulp te kunnen inslapen, wat op zich niet fout is, maar wel kan maken dat je deze  slaapassociatie heel de nacht moet blijven herhalen om je kind tussen 2 slaapcycli in terug in slaap te krijgen.



Wat kan je doen?


Het kan bijzonder mooi zijn om je kindje te ondersteunen in dit proces van loslaten: zowel in het loslaten van de spanning of het trauma, als in het loslaten van de slaapassociatie.  Om jou daarbij te helpen, heb ik de videocursus "Liefdevol Zelfstandig Slapen" ontwikkeld.


Liefdevol zelfstandig slapen


In deze video cursus leg ik uit wat ontspannen slapen in de weg kan zitten en geef ik praktische handvatten om hiermee aan de slag te gaan. We zetten in op verbindend spel, het stellen van grenzen, het omgaan met traantjes, manieren om de prikkelverwerking te ondersteunen, het ritme en nog veel meer. Klinkt dit fijn? Neem dan zeker hier een kijkje!

Is je baby net geboren? (0-4m)


Dan zal deze "baby-handleiding" je zoveel zoekwerk zal besparen.
Een gids vol inzichten en praktische tips + duidelijke instructievideo's die je houvast geven als ouder! 


Liefs,

Anja Caers, Osteopaat D.O.
Docente 'Osteopathie bij baby's & kinderen', Panta Rhei Osteopathie, Nederland.
Auteur van de online cursussen:
"Happy Baby Wijzer" (0-4 m) en Liefdevol Zelfstandig Slapen (4m - 4 jaar).

Verwante berichten
Hoe kies ik de juiste schoentjes voor mijn kindje?
Vanaf wanneer moet mijn kindje schoentjes dragen?
“Je reageert te snel op het huilen, zo leert je kindje nooit goed slapen!”
Het slaapritme van je baby
De relatie tussen voeding en slaap
Wanneer stop je best met het tutje/speentje?
Over mij

Ik ben Anja Caers, al 25 jaar baby-en kinderosteopaat, moeder van 3.
Ik help jou als ouder je kindje beter begrijpen en ondersteunen bij ongemak, onrust, huilgedrag of slaapproblemen.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
error: Deze content is beschermd