december 6, 2022

Anja Caers

Je baby ligt steeds met z'n hoofdje naar dezelfde kant of trekt scheef als een banaantje. Hoe kan je een voorkeurshouding aanpassen? In dit blog vertel ik wat je best kan doen als je baby een voorkeurshouding heeft.

Is de voorkeurshouding aanpassen nodig?

In mijn praktijk hoor ik soms dat ouders te horen kregen dat een voorkeurshouding er wel vanzelf zal uitgroeien. Ik wil dit heel graag nuanceren. Het klopt inderdaad dat een voorkeurskant na verloop van tijd soms minder duidelijk wordt. Dat betekent helaas niet dat het probleem dan verholpen is of de oorzaak van de asymmetrie verdwenen is, wél dat je baby dit steeds beter kan compenseren. 
Er is namelijk een reden waarom een baby deze voorkeur had.


Voor je de voorkeurshouding gaat aanpassen: laat je baby nakijken!

De allereerste tip die ik je graag wil geven, is om alvast een checkup te plannen bij een osteopaat, chiropractor of manueel therapeut. Deze kan je baby nakijken op bewegingsverliezen en indien nodig behandelen. Zo vermijd je dat je kindje met een onderliggende blokkade blijft zitten en kan je kindje zijn ontwikkeling doormaken in alle vrijheid van z'n lichaam.


Wat kan je zelf doen om de voorkeurshouding aan te passen?

Uiteraard zijn er ook een hoop dingen die jij kan doen voor je kleine schat om je kindje naar de niet-voorkeurszijde te stimuleren.


De voorkeurshouding aanpassen tijdens WAKKERTIJD

  • Rechtop: hou je kindje veel rechtop (in je armen of in de babydrager) en vermijd lang liggen/zitten (maxicosi, wipstoel, box).

     
    BELANGRIJKE TIP: Door de manier waarop je je kindje draagt, kan je zelf je kindje stimuleren om de 'zwakkere' kant meer te gebruiken (bekijk zeker het filmpje hiernaast!)


  • Ruglig/buiklig: stimuleer je kind om ook vanuit buiklig naar de niet-voorkeurskant te kijken met speelgoedjes, een spiegeltje, geluidjes, aanspreken. Lukt buiklig moeilijk? Kijk hier hoe je buiklig kan stimuleren bij je kindje
  • Zijlig: Laat je kindje eens spelen in zijlig op de niet-voorkeurszijde, bijvoorbeeld in een zijligkussen (blijf steeds bij je kindje).
  • Verschonen: sta je meestal aan de zijkant van je kindje? Wissel dan af of leg je kindje in het verlengde van jou.
  • Flesvoeding: wissel elke voeding van kant/ arm waarin je je baby vasthoudt. Zorg wel dat het voeden comfortabel kan blijven.



De voorkeurshouding aanpassen tijdens het SLAPEN/BEDJE

  • Zorg dat je kindje met de niet voorkeurskant naar het binnenvallende licht ligt. Maak desnoods het bedje andersom op
  • Als je kindje slaapt: verleg het hoofdje naar de niet-voorkeurskant
    Lukt het moeilijk? Draai dan je kindje vanuit de beentjes-het bekken naar de niet voorkeurskant, zodra het hoofdje goed ligt, draai je voorzichtig het lijfje en het bekken terug. Forceer niets en raadpleeg zeker een osteopaat.
  • Is een kussentje achter het hoofd een goed idee? Neen! Het kan schedelafvlakking in de hand werken en is niet veilig.
  • Zijlig en veiligheid
    Om de asymmetrie te herstellen, moet het hoofdje voldoende druk krijgen op de 'bolle' kant. Als je kindje in ruglig steeds terugrolt op de vlakke kant, geraak je natuurlijk geen stap vooruit. Als je je kindje volledig op de zij legt, gebeurt dit veel minder. Veel ouders gebruiken dan een zijligkussen of een opgerolde handdoek om hun kindje te stabiliseren bij het slapen.

    Echter: dit is NIET veilig als je geen toezicht kan houden, dus al helemaal niet 's nachts!  

    1) Een jonge baby blijft misschien nog rustig liggen, maar hoe beweeglijker je baby wordt, hoe groter het risico dat hij op z'n buikje belandt, wat een grote risicofactor vormt voor wiegendood. Kijk in dit blog voor een oplossing.

    2) In sommige omstandigheden is zijlig gecontraïndiceerd. De zuurstofsaturatie in zijlig (alsook in buiklig) is immers wat lager dan in ruglig. Voor kindjes met bijvoorbeeld longproblemen kan zijlig dus tegenaangewezen zijn. Bespreek dit even met je arts om zeker te zijn.


HEEFT JE KINDJE EEN AFGEVLAKT HOOFDJE?

In dit blog lees je meer!




NOOD AAN MEER TIPS OM JE KINDJE TE HELPEN?

Zoals bij krampjes, reflux, onrust, huilbuien of slaapmoeilijkheden?
Dan vind je een boel waardevolle tips in de online programma's van Happybabycoach!

  • Wat kan je doen bij een voorkeurshouding of schedelafplatting?
  • Wat als je kindje overstrekt?
  • Wat als je kindje niet op de buik wil spelen?
  • Wanneer mag je je baby recht laten zitten?   
  • Wat als je kindje asymmetrisch gaat kruipen of gaat billenschuiven?
  • Wat als het het kruipen overslaat?
  • Hoe waak je over een gezonde motorische ontwikkeling?

Deze Masterclass is onderdeel van de cursus 'BABY BASICS' maar kan je ook los aankopen.

Online cursus (0-4m)

Dé "baby-handleiding" die je een hoop zoekwerk zal besparen, boordevol inzicht in je baby en alle belangrijke 'baby-basics' die elke ouder van bij de start zou moeten kennen. Een cursus die warm wordt aanbevolen door artsen, vroedvrouwen & osteopaten.

Online cursus (4m - 4 j)

Online cursus
(4m - 4 j)

Hoe kan je werken aan een betere en minder afhankelijke slaap als je NIET houdt van strenge slaaptraining en cry-it-out/controlled cry-methodes?  Video-cursus voor ouders van kindjes van 4 maanden tot 4 jaar, die op zoek zijn naar milde handvatten om hun kindje te helpen slapen, vanuit verbinding.

Verwante berichten
Het slaapritme van je baby
De relatie tussen voeding en slaap
Wanneer stop je best met het tutje/speentje?
De geboorte van een microbioom
Mijn baby heeft een plat achterhoofd!
Tips bij een afgeplat hoofdje
Over mij

Als osteopate begeleid ik ruim 20 jaar moeders en baby's bij kleine en grotere baby-probleempjes zoals slaapproblemen, spijsverteringsproblemen (reflux, darmkrampjes, borst/fles-voedingsproblemen, overgevoeligheden & allergieën) onrust en huilgedrag.

Daarnaast ben ik sinds 2006 docente aan de opleiding "Osteopathie bij baby's & kinderen' bij Panta Rhei, Nederland.

Samen met mijn man, Patrick heb ik 3 dochters.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
error: Deze content is beschermd